AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mantarlar hangi kosullarda yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.493
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mantarlar hangi koşullarda yetişir?​

Mantarlar sadece açık alanlarda değil soğuk hava deposu gibi kapalı alanlarda da kolaylıkla yetiştirilebilir. Bu bitkilerin üretimi yaklaşık ’i ışık almayan yerlerde yapılır. Işık kadar ısı ve nem ayarı da son derece önemlidir. Fazla kuru ya da nemli ortamlarda mantarın küflenme riski oldukça yüksektir.

Kültür mantarı en çok nerede yetişir?​

Antalya’nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60’ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.

Doğal mantar kaç günde çıkar?​

Doğal mantar kaç günde çıkar?
Kompostu hazırladıktan sonra 17-20 gün kuluçka süresi vardır. Bu süreçten 15 gün sonra ise hasat için hazır hale gelir. Ancak hazır mantar kompostu kullanacaksanız, bu süre 30 güne düşmektedir. Yaklaşık bir ay sonra mantarların yetişmeye başladığını görebilirsiniz.

Kültür mantarı hangi bölgelerde yetişir?​

Kültür mantarı daha çok nemli ve sıcak ortamları seven bir mantar türü olarak öne çıkıyor. Bu koşulların sağlandığı birçok farklı bölgede yetişen bir mantar türüdür. Özellikle sık ormanlık alanlarda, orman kenarlarında, otlaklarda ve tarlalarda yetişebilmektedir.

Kültür mantarı hangi iklimde yetişir?​

Mantar; İtalya, Fransa, İspanya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yetişir.

Kültür mantarı nerede ve nasıl yetiştirilir?​

Kültür mantarı nerede ve nasıl yetiştirilir?
Kültür mantarı daha çok ilkbahar ve yaz aylarında, nemli ve sıcak ortamlarda bulunur. Aynı zamanda yüksek alanlarda yetişmesi ile beraber, otlaklarda, ormanlarda ya da tarlalarda bulmak mümkün. Hem grup halinde hem de tek başına yetişebilen ve bulunabilen mantar türleri içerisinde yer alır.
Mantarlar kaç günde çıkar?​
Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir. Yetişen mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar tekrar ürün alabilirsiniz.
Doğadaki mantar nasıl oluşur?​
Toprağa dökülen sporlar rüzgarla ya da böceklerle çevreye dağılır ve toprakta yıllarca yaşayabilir. Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar.
 
Kültür mantarları, farklı koşullarda yetişebilen ve farklı bölgelerde üretilebilen bir türdür. Kapalı alanlarda da yetiştirilebilen mantarlar genellikle ışık almayan ve nem dengesi iyi ayarlanmış ortamlarda üretilir. Işık, ısı ve nem mantar yetiştiriciliği için önemli faktörlerdir. Fazla kuru veya nemli ortamlar mantarın küflenme riskini artırabilir.

Kültür mantarları genellikle nemli ve sıcak ortamları tercih ederler. Bu nedenle sık ormanlık alanlar, orman kenarları, otlaklar ve tarlalar, kültür mantarlarının yetişebileceği bölgeler arasındadır. Nemli ve sıcak iklimlerde daha iyi yetişen mantarlar, Akdeniz ülkeleri gibi bölgelerde doğal olarak bulunabilir.

Mantarların çıkış süreci, kompost oluşturulduktan sonra 17-20 gün süren kuluçka süreciyle başlar. Bu sürecin ardından 15 gün içinde hasat için uygun hale gelir. Eğer hazır mantar kompostu kullanılıyorsa bu süre 30 güne kadar uzayabilir. Mantarlar genellikle kompost oluşumundan itibaren bir ay içinde yetişmeye başlarlar ve hasat edilebilir hale gelirler.

Doğadaki mantarların oluşumu ise toprağa dökülen sporların nemli ortamlarda çimlenerek mantarları oluşturmasıyla gerçekleşir. Yağmurların ardından toprakta bulunan sporlar suyla temas ederek çimlenir ve mantarlar oluşmaya başlar. Bu doğal süreçte toprağın nem oranı ve çevresel koşullar mantar oluşumunu etkiler.
 
Geri
Üst