AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Manevi tazminat zamanasimi kac yil?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.519
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Manevi tazminat zamanaşımı kaç yıl?​

Zamanaşımı Türk Borçlar Kanunu’nun 72.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Bedensel bütünlüğün ihlali ne demek?​

Bedensel bütünlüğün ihlali ne demek?
Bedensel bütünlük, bir gerçek kişinin bedeni, bedenini oluşturan organlar ve ruhsal yapısından oluşmaktadır. Bu bağlamda, kişinin fiziki ve/ya ruhsal bütünlü- ğüne yönelik hukuka aykırı her türlü müdahale bedensel bütünlüğün ihlalini teşkil edecektir34.

Manevi tazminat kaç yıl sürer?​

Manevi tazminat kaç yıl sürer?
Uğranılan haksız fiil sebebiyle manevi bir tazminat talep edilecekse, tazminat talebinin zamanaşımına uğrayacağı süre haksız fiil sorumluluğunun zamanaşımı süresidir. Haksız fiillerde zamanaşımı süresi; zarar gören kişinin zararı ve zarar veren kişiyi öğrenmesinden itibaren iki yıl, herhalde ise on yıldır.

Manevi tazminat ne kadar olur?​

MANEVİ TAZMİNAT TABLOLARI – II
Beden gücü kayıp oranı | 8/8 kusur | 5/8 kusur
% 25 | 100.000 | 60.000
% 32 | 125.000 | 75.000
% 43 | 150.000 | 90.000
% 60 | 240.000 | 125.000

Uzamış ceza zamanaşımı nasıl hesaplanır?​

Uzamış ceza zamanaşımı nasıl hesaplanır?
Uzamaış zamanaşımı süresini bulmak için, bu 2 yıllık süre olağan zamanaşımı süresine eklenir. Zamanaşımını kesen en son işlemden itibaren 8 yıl olağan zamanaşımı + 2 yıl uzama süresi = 10 yıl uzamış zamanaşımı süresi geçmesiyle ceza davası hakkında düşme kararı verilmiştir.

Haksız fiil sorumluluğu zarar görenin öğrenildiği tarihten itibaren kaç yıl?​

Haksız fiil sorumluluğu zarar görenin öğrenildiği tarihten itibaren kaç yıl?
6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu’nun haksız eylemlerde zamanaşımına ilişkin 72.maddesi şöyledir: Madde: 72-Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Rücu davalarında zaman aşımı kaç yıldır?​

Şüphesiz Kurumun işveren aleyhine açtığı rücu davalarında zamanaşımı süresi Borçlar Kanunu’nun 125. maddesi delaletiyle 10 yıl olup işbu zamanaşımı süresinin başlangıcı gelirler yönünden tahsis onay tarihi, masraf ve ödemeler yönünden ise sarf ve ödeme tarihleridir.
 
Manevi tazminat zamanaşımı süresi, Türk Borçlar Kanunu'nun 72. maddesine göre belirlenmektedir. Buna göre, tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Bedensel bütünlüğün ihlali, bir gerçek kişinin bedeni, organları ve ruhsal yapısına yönelik hukuka aykırı her türlü müdahaleyi ifade eder. Kişinin fiziki ve ruhsal bütünlüğüne yapılan her türlü müdahale bedensel bütünlüğün ihlali teşkil etmektedir.

Manevi tazminat talebi haksız fiil sebebiyle ortaya çıkıyorsa, zamanaşımı süresi zarar görenin zararı ve zarar veren kişiyi öğrendiği tarihten itibaren iki yıl, en fazla ise on yıldır.

Rücu davalarında zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi gereği 10 yıldır. Bu zamanaşımı süresinin başlangıcı, gelirler yönünden tahsis onayı tarihi, masraflar ve ödemeler yönünden ise sarf ve ödeme tarihleridir.

Uzamış ceza zamanaşımı süresi ise olağan zamanaşımı süresine 2 yıl eklenerek bulunur. En son zamanaşımını kesen işlemden itibaren 8 yıl olağan zamanaşımı süresi + 2 yıl uzama süresi sonucu oluşan toplam süre, ceza davası hakkında düşme kararının verilmesine neden olabilir. Bu süre, ceza davasının zamanaşımına uğradığı anlamına gelmektedir.
 
Geri
Üst