Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Manevi rehberlik nedir diyanet?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.736
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Manevi rehberlik nedir diyanet?​

Manevi danışmanlık ve rehberlik, “dinî, manevi, ahlaki, kültürel dinamiklerle psikoloji, sosyoloji, iletişim gibi bilimlerin yöntemlerini de kullanarak bireysel ve toplumsal hayata anlam katmak ve eşlik etmek” olarak tarif edilebilir.

Manevi Danışmanlığın amacı nedir?​

Manevi danışman modern bireyin hayatında dönüm noktaları olan evlilik, ölüm, hastalık, hükümlülük, yaşlılık ve öğrencilik gibi durumlarda karşılaşılan anlam arayışına, yalnızlaşmaya ve acı ile baş edebilmeye yardımcı olmaktadır.
Manevi Danışman Nasıl Olunur?​
Manevi Danışman Nasıl Olunur?

Manevi rehberlik sertifikası ne işe yarar?​

Manevi rehberlik sertifikası ne işe yarar?
Program başvuruya haiz adayların ilahiyat temelli ya da imam hatip temelli kişilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Böylece ilgili kurumlarda görev yapacak personellerin gerekli donanıma sahip olmaları hedeflenmektedir.

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir?​

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir?
Eğitim Türü (Amaçlar): Program, adaylara manevi danışmanlık hizmeti verebilecek, hem din ve maneviyat konusunda hem de psikoloji ve danışmanlık konularında uzmanlık eğitimi almış deneyimli kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Manevi danışmanlık ve rehberlik ne işe yarar?​

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik alanını genel olarak; “Yetkisi dâhilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; farklı yaşam dönemlerindeki bireylerin din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkma süreçlerinde bütüncül bir yaklaşımla modern danışma teknikleri ile dinî ve manevi yöntemleri birlikte …

Manevi danışmanlık ve rehberlik ne iş yapar?​

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik nerelerde çalışır?​
Hastane, askeriye, cezaevi gibi kurumlarda, bu işi uzman bir şekilde yapan kişiye Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi denir.

Manevi Danışman nerede çalışır?​

Manevi Danışman nerede çalışır?

Ya kabz ne demek?​

Ya kabz ne demek?
Sözlükte “bir şeyi elle tutup almak, sıkıca kavramak; dürmek ve daraltmak” gibi anlamlara gelen, ayrıca kinayeli kullanımında ruhun alınmasını (ölüm) ve cimriliği ifade eden kabz kelimesi “bir şeyi elde etme, onda tasarrufta bulunabilme” mânasında da kullanılır.

Ruhun kabz olması ne demek?​

Sözlükte “daralma, büzülme; tutukluk, durgunluk, sıkılma, tasalanma” gibi anlamlara gelen kabz, tasavvuf terimi olarak sâlikin bir anda kalbine gelen (bk.

Manevi Rehberlik ne demek?​

Manevi Destek ve Rehberlik Nedir? Manevi Destek ve Rehberlik:Bir Din ve İnanç Desteğidir. İnsanlara acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde, ani değişmelerle gelen (hastalık, ameliyat, mahkumluk, askerlik, sakatlık, afet vb…)
Ya Bast ne demek?​
Ruhen rahatlama ve mânevî ferahlık duyma anlamına gelen bir tasavvuf terimi.

Kabzedilir ne demek?​

Kabzedilir ne demek?
Kabz, hem bir şeyi teslim almak hem de sıkıcı kavramak anlamına gelir. Tasavvufta bu kelime iç sıkıntısı manasında kullanılır. Kabzetmek ise almak, elinde bulundurmak ve sahip olmak demektir.

Varid olmak ne demek?​

Varid olmak ne demek?
varid / vârid / وارد / وَارِدْ Ulaşan, yetişen, gelen, erişen. Akla gelen. Bir şey hakkında söylenen, uygulanan.

Bast ne anlama gelir?​

Manevi Danışmanlık nedir PDR?​

Manevi Danışmanlık, zor durumda kalan ve anlam arayışına giren bireylerin kaybettikleri anlamı ve kontrolü kazanma süreçlerinin manevi referanslarla desteklenmesidir.
Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi; Psikolog, Psikiyatrist, Sosyal Hizmet Uzmanı, Tıbbi bir tedavici (Doktor) değildir. Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi; Sağlık Personeli ile multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi Değerler ışığında Danışmanlık ve Rehberlik yaparak, Moral-Motivasyon desteği sunar.
 
Manevi rehberlik, dinî, manevi, ahlaki, kültürel dinamiklerle psikoloji, sosyoloji ve iletişim gibi bilimlerin yöntemlerini kullanarak bireysel ve toplumsal hayata anlam katmak ve eşlik etmek amacını taşır. Manevi danışmanlık ve rehberlik, modern bireyin hayatındaki dönüm noktalarında, anlam arayışı, yalnızlaşma, acı ve zorluklarla baş etme gibi durumlarda destek olmayı hedefler.

Manevi rehberlik sertifikası, ilahiyat veya imam hatip temelli kişilere manevi danışmanlık alanında mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlama amacı taşır. Bu program sayesinde ilgili kurumlarda görev yapacak personellerin gerekli donanıma sahip olmaları hedeflenir.

Manevi danışmanlık ve rehberlik bölümü, adaylara hem din ve maneviyat konusunda hem de psikoloji ve danışmanlık konularında uzmanlık eğitimi almış deneyimli kişileri yetiştirmeyi amaçlar.

Manevi danışmanlık ve rehberlik, farklı yaşam dönemlerindeki bireylerin din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunları çözme süreçlerinde modern danışma teknikleri ve dinî-manevi yöntemleri bir arada kullanarak destek verir. Hastane, askeriye, cezaevi gibi kurumlarda çalışarak manevi destek ve rehberlik rolünü üstlenen kişilere "Manevi Destek ve Rehberlik Görevlisi" denir.

Ruhun kabz olması, tasavvuf teriminde sâlikin kalbinde aniden gelen daralma, büzülme veya tasalanma durumunu ifade eder. Kabz kelimesi de ruhun alınmasını (ölüm) veya cimriliği anlatan bir anlamı da bulunmaktadır.

"Varid olmak" terimi, ulaşan, yetişen, gelen veya erişen anlamlarına gelir. Bir şey hakkında söylenen veya uygulanan durumları ifade eder.

"Bast" terimi ise ruhen rahatlama ve manevi ferahlık duyma anlamına gelen bir tasavvuf terimidir.

"Kabzedilir" kelimesi, bir şeyi teslim almak veya sıkıca kavramak anlamına gelir. Tasavvufta iç sıkıntısı anlamında kullanılırken, "kabzetmek" kelimesi ise almak, elinde bulundurmak ve sahip olmak anlamına gelir.

"Manevi Danışmanlık nedir?" sorusuna verilen cevapta ise, zor durumda olan bireylerin anlam arayışlarına manevi referanslarla destek olunması ve kontrolün yeniden kazanılması sürecinin ifade edilmesiyle tanımlanmıştır. Manevi Destek ve Rehberlik görevlisi, bir psikolog, psikiyatrist, sosyal hizmet uzmanı ya da tıbbi tedavici değildir; ancak sağlık personeliyle işbirliği yaparak manevi değerler ışığında danışmanlık ve rehberlik yaparak moral ve motivasyon desteği sunar.
 
Geri
Üst