- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Malt özü bira nasıl yapılır?
Malt özü arpadan elde edilen tamamiyle doğal bir ekstrattır. Arpa önce çimlendirip fırında kurutularak malta dönüştürülür. Daha sonra bu bira maltı sıcak suda haşlanır ve mayşe (wort) ismi verilen şekerli bir sıvı elde edilir. Mayşenin şerbetçi otu ile kaynatılıp yoğunlaştırılması sonucu sıvı malt özü elde edilir.Sıvı malt özü bozulur mu?
Oda sıcaklığında, rutubetsiz ve güneş ışığı almayan bir yerde, ağzı sıkıca bağlanmış halde tutulduğunda uzun süre boyunca dayanabilir.Ev yapımı bira kaç günde olur?
İlk biramı içmeden önce ne kadar zaman alacak? Bira yapımında iyi bir yarım güne ihtiyacınız var. Miktara ve tarife bağlı olarak fermantasyon 3-5 gün sürer ve şişelerde ve fıçılarda 2-5 hafta bekletilir. İşte bu artık biranızı deneyebileceğiniz zamandır.
Sıvı malt özü nasıl kullanılır?
Malttan bira yaparken bu malt özünü yoğunluğu arttırmak veya rengi ayarlamak için kullanabilirsin. 1,5 kg sıvı malt özü yaklaşık 1,2 kg kuru malt özüne veya 1,2 kg toz şekere eşdeğerdir. Kaynatma öncesi veya sonrasında sulandırıp şerbete ekleyebilirsin.
Malt bozulur mu?
Bilinen hiç bir patojen Biranın içinde yaşayamadığından teknik olarak açılmış bir bira içilebilirliğini haftalarca korur. Buna rağmen uzun süre açık kalmış bira tat ve dokusunu kaybedeceğinden içmek önerilmez. Eğer ki açıldıktan sonra buzdolabında saklandıysa 1 gün boyunca tadını nispeten koruyacaktır.Evde bira kovada kaç gün beklemeli?
Birayı mayalanma kovasında 1 aya kadar rahatlıkla bekletebilirsin. Bu süre zarfında biran daha hızlı olgunlaşacak ve beklemenin tada etkisi olumlu yönde olacaktır. 1 ayın üzerinde bekletmeyi ise önermiyoruz.Malt özü mü şeker mi?
Arpa maltı kökenli şekerlerin toz şekere göre üstünlüğü ise biraya özgü karakteristik malt tadını verebilmeleridir. Uygun miktarda malt özü kullanarak dengelediğin sürece toz şekeri de evde bira yapımında rahatlıkla kullanabilirsin.