AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Maliyet siniflandirmasi nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Maliyet sınıflandırması nelerdir?​

Maliyet sınıflandırması, maliyetleri ortak özelliklerine göre gruplandırır. Örneğin, maliyetler öğelere, izlenebilirliğe ve davranışa göre gruplandırılabilir. Öğelere göre: Malzeme, işçilik ve giderler. İzlenebilirliğe göre: Doğrudan maliyetler ve dolaylı maliyetler.

Çeşitlerine göre maliyetler kaça ayrılır?​

Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.

Maliyet yöntemleri nelerdir?​

Maliyet yöntemleri nelerdir?
Maliyet yöntemlerini ya da sistemlerini şöyle sıralamak mümkündür :
- Maliyetin saptanma zamanına göre; a) Fiili maliyet sistemi. b) Tahmini maliyet sistemi. c) Standart maliyet sistemi.
- Giderlerin yüklenilme biçimine göre; a) Tam maliyet sistemi. b) Değişken maliyet sistemi.
- Üretimin şekline, biçimine göre;

Maliyet kaça ayrılır?​

Maliyet kaça ayrılır?
Buna göre maliyetler, üretim maliyetleri ve dönem maliyetleri şeklinde ikiye ayrılırlar.

Maliyet nedir maliyetin unsurlari nelerdir?​

Maliyet, üretim amacı ile tüketilen mal veya hizmetlerin parasal tutarlarının toplamıdır. Başka bir deyişle gelir sağlamak amacı ile yapılan giderleri taşıyan ilgili unsurların toplamı maliyeti gösterir.

Maliyetleme sistemleri nelerdir?​

Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.

730 nolu hesabı neler işlenir?​

730 nolu hesabı neler işlenir?
İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt işçilik ve direkt ilkmadde ve malzeme dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır.

7 A ve 7 B seçeneği nedir?​

7 A ve 7 B seçeneği nedir?
– 7/A Seçeneği – 7/B Seçeneği Page 3 MALİYET HESAPLARI Kullanıcılar: 7/A Seçeneği: Ek finansal tabloları düzenlemek zorunda olan üretim ve hizmet işletmeleri. 7/B Seçeneği: Ek finansal tablo düzenlemek zorunda olmayan üretim ve hizmet işletmeleri ile ticaret işletmeleri.

Modern maliyet yöntemleri nelerdir?​

Modern maliyet yönetim teknikleri literatürde faaliyet tabanlı maliyetleme, hedef maliyetleme, tam zamanında maliyetleme, kaizen maliyetleme, stratejik maliyet yönetimi, mamül yaşam dönemi maliyetlemesi olarak sayılmaktadır.

7a ve 7b seçeneğini kimler kullanır?​

2021 Yılı 7/A ve 7/B Hadleri 2020 yılı Aktif Toplamı 4.613.700 TL veya Net Satışlar Toplamı 9.227.100 TL’yi aşan üretim ve hizmet işletmeleri, 2021 yılında maliyet hesaplarını 7⁄A seçeneğine göre tutmak zorundadırlar.

7 A maliyet Hesapları nedir?​

7 A maliyet Hesapları nedir?
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.

Maliyet kalemleri nelerdir?​

Maliyet kalemleri nelerdir?
Yapım Maliyeti ve Yapım Maliyetini Oluşturan Kalemler
- Direkt Maliyetler:
- 1.1. Malzeme, Malzemenin Nakliyesi ve Depolanması Giderleri.
- 1.2. İşçilik Giderleri.
- 1.3. Makine ve Ekipman Giderleri.
- 1.4. Taşeron Giderleri.
- Endirekt (Dolaylı) Maliyetler:
- 2.1. Personel Giderleri.
- 2.11. KDV (Katma Değer Vergisi)

Maliyeti etkileyen faktörler nelerdir?​

Üretim Maliyeti Giderleri
- Hammadde ve Malzeme Giderleri.
- Çalışan İşçi Maaşı ve Giderleri.
- Dış Firmadan Alınan Hizmetler.
- Vergi ve Harçlar.
- Amortismanlar.
- Tükenme Payları
- Finansman Giderleri.
- Tedarik Giderleri.

Geleneksel maliyet yöntemleri nelerdir?​

Geleneksel maliyetleme sadece bir tek maliyet dağıtım anahtarı kullanmakta ve o da üretim hacmine bağlı olmaktadır. Geleneksel maliyetlemeye göre ortak maliyet dağıtım üretilen birim sayıları, direkt işçilik saatleri ve makine saatleridir.
 
Maliyet sınıflandırması, işletmelerin maliyetleri belirli özelliklerine göre gruplandırarak yönetmelerini sağlayan bir yöntemdir. Maliyet sınıflandırması genellikle üç kategoride incelenir: maliyetlerin elemanlara göre sınıflandırılması, izlenebilirliğe göre sınıflandırılması ve davranışlarına göre sınıflandırılması. Elemanlara göre sınıflandırma genellikle malzeme maliyetleri, işçilik maliyetleri ve genel giderleri içerir. İzlenebilirliğe göre sınıflandırma doğrudan maliyetler ve dolaylı maliyetler arasında bir ayrım yapmayı amaçlar.

Maliyetler çeşitlerine göre üç ana grupta incelenir: sabit maliyetler, değişken maliyetler ve karma maliyetler. Sabit maliyetler, üretim miktarıyla değişmeyen maliyetlerdir; değişken maliyetler ise üretime bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Karma maliyetler ise sabit ve değişken unsurların bir arada bulunduğu maliyet türüdür.

Maliyet yöntemleri genellikle üç farklı şekilde sınıflandırılır:
1. Maliyetin saptanma zamanına göre: a) Fiili maliyet sistemi, b) Tahmini maliyet sistemi, c) Standart maliyet sistemi.
2. Giderlerin yüklenilme biçimine göre: a) Tam maliyet sistemi, b) Değişken maliyet sistemi.
3. Üretimin şekline ve biçimlerine göre.

Maliyetler genel olarak üretim maliyetleri ve dönem maliyetleri olmak üzere ikiye ayrılır. Üretim maliyetleri, ürün veya hizmetlerin üretimi için yapılan maliyetleri kapsarken dönem maliyetleri, bir zaman dilimine ait genel işletme maliyetlerini içerir.

Maliyetleme sistemleri, üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin faaliyet hacmiyle ilişkisini dikkate alarak sınıflandırılır. Modern maliyet yönetim teknikleri arasında faaliyet tabanlı maliyetleme, hedef maliyetleme, tam zamanında maliyetleme, kaizen maliyetleme, stratejik maliyet yönetimi ve mamül yaşam dönemi maliyetlemesi gibi yöntemler bulunmaktadır.

Geleneksel maliyetleme yönteminde ise sadece bir maliyet dağıtım anahtarı kullanılır ve genellikle üretim hacmi temeline dayanır. Ortak maliyet dağıtımı genellikle üretilen birim sayıları, direkt işçilik saatleri ve makine saatleri gibi sabit kriterlere dayanır.
 
Geri
Üst