Maliyet ne demek kısaca?
Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.Maliyet ne demek TDK?
Maliyet (ticaret) bir malın üretim giderlerinin toplamı, o mal ortaya çıkarılıncaya kadar harcanan para miktarı. Maliyet fiyatı: Bir malın çeşitli üretim ve dağıtım dönemlerinde, o döneme kadar o mal için yapılmış harcamaların tümü.
Maiyetindeki ne demek?
Maiyet kelimesi için Türk Dil Kurumu, ‘Üst görevlinin yanında yer alan kimseler, Aynı zamanda alt kademedekiler,’ şeklinde karşılık sunuyor. Yani herhangi bir iş alanında yüksek rütbeye sahip görevli bir kişinin himayesine çalışan bireyler olarak öne çıkarılabilir.Stokta var ne demek?
1. Bir satış yerinde satışa hazır bulundurulan malların tümü, istif; satılmamış, istif edilmiş mal, depolanmış mal. 2.
yanlış olarak “inşaa etmek” şeklinde kullanılır.
Maiyet memuru ne demek?
yüksek makamlı bir devlet memurunun yanında görev yapan memur.
Maiyet ne demek tarih?
[1] Bir kimseyle birlikte olan, ona refakat eden; emrinde ve hizmetinde çalışan kimseler.Stoklar nelerdir?
Stok, bir firmanın ortaya çıkabilecek ani ihtiyaçları karşılamak ve üretimin kesintiye uğramadan sürdürülmesini sağlamak amacıyla her an el altında bulundurduğu mamul mal, ham madde ve ara mallardır.
Stok çeşitleri nelerdir?
1-Mal, 2-Hammadde, • 3-Yarı mamul, • 4-İşletme malzemesi, • 5-Yardımcı malzeme, • 6-Mamul gibi değerlerdir.Maliyet çeşitleri nelerdir?
Maliyet Muhasebesinde Maliyet Türleri Nelerdir?
Belli zaman dilimi içinde kullanılan ve tüketilen mal ve hizmetlerin parasal değeri giderdir (Hacırüstemoğlu, 1997; 11). Gider kavramı literatürde masraf olarak da kullanılabilmektedir. Özet olarak ifade edilecek olursa gider, gelir sağlamak için tüketilen mal ve hizmetlerin parasal tutarıdır.
Değişken maliyet ne demek?
Değişken maliyetler, belirli bir faaliyet aralığında üretim miktarı arttığında toplam tutarı üretim miktarı ile orantılı şekilde artan, üretim miktarı azaldığında toplam tutarı üretim miktarı ile orantılı şekilde azalan, ancak birim başına düşen tutarı sabit kalan maliyetlerdir.
Maliyet kaç ne demek?
Sabit maliyet nedir örnek?Üretim miktarından bağımsız olarak katlanılan maliyetlerdir. Toplam maliyet sabit ve değişken maliyet birleşiminden oluşur. Firma, üretim miktarındaki artışa ve azalışa bağlı olarak bazı maliyetlere daha fazla ya da daha az katlanmak durumundadır.
Maliyet hesabı nasıl yapılır?
Genel çerçevede basit bir şekilde birim maliyet hesaplanmaktadır. Matematiksel bir işlem olması ile beraber, toplam maliyet ve üretim miktarı üzerinden ele alınır. Bu doğrultuda toplam maliyet üretim miktarına bölünür. Böylece çıkan sonuç bir ürünün maliyetidir.Maliyet ve gider arasındaki fark nedir?
“bir işletmenin sattığı mal veya hizmeti elde etmek için harcadıklarına maliyet denir. maliyet haricinde kalan ve işletmenin faaliyetlerini sürdürmesi için katlandığı masraflara da gider denir.”
Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.
Sabit giderler nelerdir örnek?
Sabit giderler, üretim ve satış hacmindeki farklılaşmalardan etkilenmeyen giderlerdir. Amortisman giderleri, kira giderleri, vergiler ve faiz giderleri gibi giderler bu grup giderlere örnek olarak verilebilir.
Sabit maliyet ne demek kısa?
Sabit maliyet nedir? Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.Bir ürünün maliyeti nasıl hesaplanir?
Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu. Bir de ürün üzerinde direk olarak çalışmayıp da olmazsa olmaz yönetim maliyetleri var. 2 yönetici ve bir de çaycı. Bu arkadaşlar da ayda giydirilmiş olarak toplam = 15200 TL alıyorlar diyelim.
Maliyet hesapları nelerdir?
Maliyet Hesapları: Mamul ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.Maliyet ile gider aynı şey mi?
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır.
Maliyet gideri üretim işletmelerinde üretilmesi amaçlanan mamulün elde edilmesi için kullanılan veya tüketilen mal ve hizmetlerin parasal olarak ifadesidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere maliyet giderinin en belirgin özelliği üretim için mal ve hizmet tüketimidir.