AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Maliyet muhasebesi uzmani nasil olunur?

Editör

Yeni Üye

Maliyet muhasebesi uzmanı nasıl olunur?​

Maliyet muhasebesi uzmanı olmak isteyen bireylerin, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisat, İşletme, Endüstri Mühendisliği ve Maliye bölümlerinden mezun olması gerekir.

Muhasebe kayıtları neye göre tutulur?​

Ülkemiz uygulamasında birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre defter tutarlar. Bilanço esasına göre tutulan defterler çift taraflı kayıt sistemine dayanmaktadır. Bu sistemde birden fazla defter tutulur. Bunlardan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri en önemlileridir.

Maliyet Kayıtları nedir nasıl yapılır?​

Maliyet Kayıtları nedir nasıl yapılır?
Üretilen mal veya hizmet satışa sunuluncaya kadar yapılan tüm işlemlerle ilgili harcamalar maliyet hesaplarına kayıt edilir. Üretim işletmeleri tarafından kullanılan, imal edilen mamul ya da hizmetlerin maliyetlerinin hesaplanmasına olanak tanıyan kayıt sistemine maliyet muhasebesi denir. Şeklinde özetlenebilir.

710 720 ve 730 hesaplar nedir?​

Üretim maliyetini oluşturan “710 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri, 720 Direkt İşçilik Giderleri, 730 Genel Üretim Giderleri” hesapları ilk olarak bir fazlası olan “711 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri Yansıtma, 721 Direkt İşçilik Giderleri Yansıtma, 731 Genel Üretim Giderleri Yansıtma” hesapları aracılığı ile …

731 Hangi hesaba yansıtılır?​

Dönem sonlarında 731 Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır. 731 Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabının İşleyişi: Genel üretim giderlerinin üretim maliyetlerine yüklenmesini sağlayan hesaptır.

Maliyet Muhasebesi ne işe yarar?​

Maliyet Muhasebesi ne işe yarar?
Maliyet muhasebesi, üretilen ürün ve hizmetlerin maliyetini oluşturan tüm kalemlerin hesaplanmasıdır. Bu muhasebe yöntemi ile maliyet türleri, oluşan yerler, ilgili olan tüm mamuller ve hizmetler belirlenir ve izlenmesi amacıyla bir hesap kaydı oluşturulur. Maliyet muhasebesinin temel amacı işleri kolaylaştırmaktır.
Muhasebe kayıtları neden tutulur?​
Muhasebe, işletmeyle ilgili ekonomik verileri belirler, biriktirir, işler, sınıflandırır, özetler ve raporlar. Şirket yönetimi, muhasebe sistemi sayesinde, şirketin mali durumu hakkında bilgi sahibi olur ve ona göre planlamalar yapar.
Üretim maliyetleri hangi hesapta izlenir?​
740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabının İşleyişi: Hizmet işletmelerinin üretim maliyetlerinin izlenmesinde kullanılan hesaptır. Hizmet işletmelerinde üretilen hizmetler için yapılan giderlerin fiili tutarları bu hesaba borç olarak kaydedilir.

Maliyet hesapları 7 A seçeneği nedir?​

Maliyet hesapları 7 A seçeneği nedir?
7/A seçeneğinde yer alan maliyet hesap gruplarının her biri defter-i kebir hesabı düzeyinde Gİ DER, YANSITMA, FARK hesapları olarak bölümlendirilmiştir. Gider Hesapları dönem içinde yapılan ve tahakkuk ettirilen giderlerin izlendiği hesaplardır.

710 hesap kodu nedir?​

710. Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri: Bu giderler, esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, mamulün bünyesine giren, mamulün temel öğesini oluşturan ve mamulün bünyesine doğru dan yüklenebilen maddelerin kullanımı fiili tutar larla bu hesapta izlenir.

720 Direkt işçilik giderleri hesabı nedir?​

720 Direkt İşçilik Giderleri Hesabının İşleyişi: Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgilidir ve belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar.

730 hesap gelir tablosunda nereye yazılır?​

730 hesap gelir tablosunda nereye yazılır?
7A uygulamasında dönem içerisinde faaliyete ilişkin giderler 710, 720, 730, 740, 750, 760, 770, 780 Kod’lu ilgili gider hesabını borcuna kayıt edilerek takip edilir.

Maliyet muhasebesi uzmanı olmak isteyen bireylerin belirli bir eğitim ve bilgi birikimine sahip olmaları gerekmektedir. Bu konuda verilen bilgilere göre, maliyet muhasebesi uzmanı olmak için genellikle İktisat, İşletme, Endüstri Mühendisliği ve Maliye gibi 4 yıllık eğitim veren bölümlerden mezun olmak gerekmektedir.

Muhasebe kayıtları genellikle çift taraflı kayıt sistemi ile tutulur. Birinci sınıf tüccarlar genellikle bilanço esasına göre defter tutarlar ve bu defterler arasında yevmiye defteri, defter-i kebir ve envanter defteri bulunmaktadır. Bu defterler, işletmelerdeki mali verilerin düzenli bir şekilde kaydedilmesini sağlar.

Maliyet kayıtları ise üretim işletmeleri tarafından yapılan her türlü harcamayı maliyet hesaplarına kaydetmeyi amaçlar. Üretilen mal veya hizmetlerin maliyetlerinin hesaplanmasını sağlayan maliyet muhasebesi, işletmenin mali durumunu belirlemek ve izlemek için önemli bir araçtır.

Üretim maliyetlerinin izlenmesi için genellikle 710 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri, 720 Direkt İşçilik Giderleri ve 730 Genel Üretim Giderleri hesapları kullanılır. Bu hesaplar, üretim sürecindeki farklı maliyet unsurlarını takip etmeyi sağlar ve maliyetin doğru bir şekilde hesaplanmasına yardımcı olur.

Maliyet muhasebesi, üretilen ürün ve hizmetlerin maliyetini belirlemek ve hesaplamak için kullanılır. Bu sayede işletmeler, maliyet türlerini, mamulleri ve hizmetleri belirleyerek karar alma süreçlerinde ve planlama çalışmalarında daha sağlıklı verilere sahip olabilirler.

Maliyet hesapları içerisinde 7A seçeneği, gider hesaplarının izlenmesinde kullanılan bir sistemdir. Bu sistemde yer alan maliyet hesap grupları, GİDER, YANSITMA, FARK hesapları olarak bölümlendirilmiştir ve dönem içinde yapılan giderlerin takibini sağlar.

Son olarak, maliyet muhasebesinde önemli hesap kodlarından biri olan 710 hesap kodu, Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri hesabını temsil ederken, 720 hesap kodu ise Direkt İşçilik Giderleri hesabını ifade etmektedir. Bu hesaplar, üretim maliyetinin hesaplanmasında önemli bir rol oynarlar.

730 hesabı ise gelir tablosunda 7A uygulamasına göre belirli şekilde kaydedilir. Dönem içerisinde faaliyete ilişkin giderler bu hesaba borç olarak kaydedilerek takip edilir ve gelir tablosunda doğru bir şekilde raporlanır.

Geri