AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Maliyet Muhasebesi gum nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Maliyet Muhasebesi güm nedir?​

Muhasebecilere göre maliyet; belirli bir amaca ulaşmak gayesiyle fedakarlıkta bulunulan veya vazgeçilen kaynaktır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.
Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM’den oluşmaktadır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.

731 Hangi hesaba yansıtılır?​

731 Hangi hesaba yansıtılır?
Dönem sonlarında 731 Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır. 731 Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hesabının İşleyişi: Genel üretim giderlerinin üretim maliyetlerine yüklenmesini sağlayan hesaptır.

Anormal boş zaman işçilikleri nedir?​

Anormal boş zaman işçilikleri nedir?
İşletmede üretim sürecinin doğal sonucu olmayan ve işletme yönetiminin elinde olmayan nedenlerden dolayı ortaya çıkan boş zamanlar için ödenen ücretlerin tamamı ise anormal boş zaman işçilik maliyeti olarak kabul edilmelidir.

730 Hangi hesaba yansıtılır?​

İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt işçilik ve direkt ilkmadde ve malzeme dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır.

Boşa geçen zaman maliyetleri hangi hesapta izlenir?​

Boşa geçen zaman maliyetleri hangi hesapta izlenir?
Boşa geçen zamana ait tüm işçilik giderlerinin, “730 Genel Üretim Giderleri”Hesabı’nda kayıt altına alınması sonucu ve giderlerin dağıtım anahtarları aracılığı ile dönemde üretilen tüm mamüllerin maliyetine yüklenmelidir. Aksi durumda boşa geçen zaman, belirli bir mamulün maliyetine yüklenebilir.

680 hesap nedir?​

680 hesap nedir?
1 Seri nolu MSUGT’ne göre 680- Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları “üretimle ilgili giderlerden çalışılmayan döneme ve çalışmayan kısımlara ait giderleri içeren hesaptır”.
Maliyet Muhasebesi ne işe yarar?​
Maliyet muhasebesi, üretilen ürün ve hizmetlerin maliyetini oluşturan tüm kalemlerin hesaplanmasıdır. Bu muhasebe yöntemi ile maliyet türleri, oluşan yerler, ilgili olan tüm mamuller ve hizmetler belirlenir ve izlenmesi amacıyla bir hesap kaydı oluşturulur. Maliyet muhasebesinin temel amacı işleri kolaylaştırmaktır.
 
Maliyet muhasebesi, bir işletmenin üretim faaliyetleriyle ilgili olarak ortaya çıkan maliyetleri hesaplamak ve izlemek için kullanılan bir muhasebe yöntemidir. Genellikle üretilen ürün veya hizmetin maliyetini belirlemek amacıyla kullanılan maliyet muhasebesi, işletmenin karar alma süreçlerinde de önemli bir role sahiptir.

Muhasebecilere göre maliyet, belirli bir amaca ulaşmak için fedakarlıkta bulunulan veya vazgeçilen kaynaktır. Direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik haricindeki imalatla ilgili tüm maliyetler genellikle GÜM olarak adlandırılır. GÜM, genel üretim maliyetlerini ifade eder.

Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM'den oluşmaktadır.

731 hesabı genel üretim giderlerinin izlendiği ve üretim maliyetlerine yüklendiği hesaptır. Dönem sonlarında 731 hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.

Anormal boş zaman işçilikleri, işletmede üretim sürecinin doğal sonucu olmayan ve işletme yönetiminin elinde olmayan nedenlerden dolayı ortaya çıkan boş zamanlar için ödenen ücretlerin tamamını ifade eder. Bu durum anormal boş zaman işçilik maliyeti olarak kabul edilir.

Boşa geçen zaman maliyetleri, 730 Genel Üretim Giderleri hesabında izlenir. Bu hesapta boşa geçen zamana ait tüm işçilik giderleri kayıt altına alınır ve dönemde üretilen tüm mamüllerin maliyetine yüklenir.

680 hesabı ise çalışmayan kısım gider ve zararlarını içeren bir hesaptır. Üretimle ilgili giderlerden çalışılmayan döneme ve çalışmayan kısımlara ait giderleri içerir.

Maliyet muhasebesi, işletmenin üretim faaliyetlerinde doğru kararlar almasını sağlar ve maliyetlerin etkin bir şekilde kontrol edilmesini mümkün kılar. Bu sayede işletmeler, maliyetlerini optimize edebilir ve karlılıklarını artırabilir.
 
Geri
Üst