Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Malin sadakasi nasil verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Malın sadakası nasıl verilir?​

SADAKA NASIL VERİLMEDİR? Sadakanın derin bir ihlas ve samimiyetle verilmesi gerekir. Gerçekten hiçbir çıkar gözetmeden, iyi niyet ve temiz kalple sadakada bulunulmalıdır. Sadaka yalnızca Allah’ın rızasını gözeterek, fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde verilmelidir.

En sevap sadaka nedir?​

Nafile sadaka; belirli bir ölçüsü ve kıstası olmayan sadece Allah rızası için verilen miktarının önemi olmayan sadakadır. Nafile sadaka çeşidinde miktarın önemi olmadığı gibi en az miktarda dahi verilse kişinin gönlünden geçtiği için sevabı Allah katında belirlenen sadaka olarak bilinmektedir.
Sadaka verirken ne niyet edilir?
۞ Niyet ettim soyumdan ölmüşlerin ve sağların hayrına günahlarının affına vesile olması niyetiyle sadaka vermeye, ۞ Niyet ettim soyumdan zulüm edenlerin taciz tecavüz edenlerin ve ettiklerinin hayrına ve günahlarının affına vesile olması niyetiyle sadaka vermeye, Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm.
Malın sadakası nasıl hesaplanır?
Kabaca zekat malın 40’da 1’idir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gr altın bir yıl dolunca 40’da 1 nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir.

Hangi sadaka daha faziletlidir?​

Zekat ve nafile sadakalar Ramazan ayında verilirse, diğer aylara göre daha faziletlidir. Sahabe Efendilerimizde fıtır ve infaklarını Ramazan ayında yapmaya özen gösterirlerdi. Burada geçen “sadaka” kelimesi, Arapçada farz olan zekât manasına da gelmektedir. Bu sebeple zekâtı Ramazan’da vermek daha güzel görülmüştür.

Filtre parasi kimlere verilmez?​

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.
Fıtır sadakası kime düşer?
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).
 
Geri
Üst