AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Malik hirsizlik sucunun faili olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.395
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Malik hırsızlık suçunun faili olabilir mi?​

Fail, Hukuki Konu ve Mağdur Farkın nedeni gerekçe- de belirtilmemiştir. TCK, hırsızlık suçunu, “zilyedin rızasının olmaması” temelinde kurgula- mıştır. Böyle olunca, “başkasına ait taşınır mala zilyet olan” kişi hariç herkes, hatta malik suçun faili olabilmektedir.

Hırsızlık suçunda mağdur kimdir?​

Hırsızlık suçunda mağdur kimdir?
Hırsızlık suçu ile korunan hukuki yarar mülkiyet hakkı ile birlikte zilyetliktir. Suçun mağduru ise malik olabileceği gibi zilyet de olabilir. Çalınan mal, malikin elinden alınmış ise mağdur, malın malikidir. Zilyedin elinden alınmışsa mağdur zilyet, malik ise suçtan zarar görendir (CGK-K.2021/113).

Hırsızlık suçunda korunan hukuki değer nedir?​

Hırsızlık suçu TCK m. 142de düzenlenmiştir. Bu suçta korunan hukuki değer mülkiyet hakkıdır. Bununla birlikte bu suçta zilyetliğin de korunduğu söylenmelidir. Nitekim TCK m. 141/1 zilyedin rızasından söz etmektedir.

Hırsızlık suçunun nitelikli halleri nelerdir?​

Hırsızlık suçunun nitelikli halleri nelerdir?
Nitelikli Hırsızlık Suçu Nedir? Nitelikli hırsızlık suçu; taşınır bir malın belli kapalı yerlerde bulunması, özellikli fonksiyona sahip olması, özel beceriyle alınması, kamu malı olması, suçta teknolojinin kullanılması gibi nedenlerle oluşan daha ağır hukuki ihlaller sonucunda meydana gelen bir suçtur.

Hırsızlık suçu uzlaşmaya tabi mi?​

Basit hırsızlık Suçu (m. 141). Ayrıca nitelikli hırsızlık suçu (m. 142/1, 2, 3) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse uzlaştırmaya tabi olan suçlardandır. Hırsızlık suçlarında daha az cezayı gerektiren haller de uzlaşma kapsamına giren suçlardandır (m.144/1).

Hırsızlık ve mala zarar verme suçlarının maddi konusu bakımından ortak özelliği nedir?​

Hırsızlık ve mala zarar verme suçlarının maddi konusu bakımından ortak özelliği nedir?
Esasen malvarlığına karşı işlenen suçların ortak özellikleri, kişilerin mal- varlıkları içine giren değerleri korumak ve bu değerlerin sağladığı yararların yok edilmesine veya azalmasına yönelik eylemleri yaptırım altına almaktır.

Hırsızlık suçu ile ilgili yargılamalar nelerdir?​

Basit veya nitelikli hırsızlık suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Hırsızlık suçu ile fail mağdurun malvarlığını azaltır veya tamamen elinden alır. Malvarlığına karşı işlenen bir suç olduğundan “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK’nın 141-147. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Hangi mallar hakkında Hırsızlık suçu işlenebilir?​

Hangi mallar hakkında Hırsızlık suçu işlenebilir?
Hırsızlık suçunun en önemli unsurları ve şartları şunlardır: TCK’ya göre ancak taşınır mallar hakkında hırsızlık suçu işlenebilir. Örneğin, araba, bisiklet, ev eşyası, cüzdan vb. gibi mallar taşınır mal niteliğindedir. Niteliği itibariyle belli bir ekonomik değere sahip eşyaya “mal” denilmektedir.

Hırsızlık suçunun hapis cezasına hükmolunur?​

Hırsızlık suçunun sıvı veya gaz hâlindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, “5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına” hükmolunur.

Peki, basit hırsızlık suçunun konusu nedir?​

Peki, basit hırsızlık suçunun konusu nedir?
Yerleşik Yargıtay uygulamasına göre, basit hırsızlık suçunun konusunu oluşturan fiiller şunlardır (Yargıtay CGK -2015/98 k.): Pazar yerlerindeki açıkta bırakılan sebze, meyvelerin çalınmasını, yine pazar yerinde tezgahta bulunan giyim eşyalarının çalınması,
 
Malik hırsızlık suçunun faili olabilir mi konusunda, hırsızlık suçunun temelinde zilyedin rızasının olmaması gerektiği ve bu nedenle malik hariç herkesin suçun faili olabileceği belirtilmiş. Hukuk sistemimizde bu noktada malik olmanın suçun faili olmayı engellemediği vurgulanmış.

Hırsızlık suçunda mağdur kimdir sorusuna verilen cevapta ise, suçun mağdurunun malik olabileceği gibi zilyet de olabileceği ifade edilmiş. Çalınan mal, malikin elinden alınmışsa mağdur malın malikidir. Eğer mal, zilyedin elinden alınmışsa mağdur zilyet, malik ise suçtan zarar gören kişi olarak belirleniyor.

Hırsızlık suçunda korunan hukuki değer sorusuna verilen cevapta ise, hırsızlık suçunun mülkiyet hakkını koruduğu ve aynı zamanda zilyetliği de önemsediği belirtilmiş. Bu suçta zilyedin rızasının söz konusu olduğu vurgulanmış, böylece mülkiyet hakkının korunduğu açıklanmış.

Hırsızlık suçunun nitelikli halleriyle ilgili bilgiler verilmiş. Nitelikli hırsızlık suçunun taşınır bir malın belli kapalı yerlerde bulunması, özellikli fonksiyona sahip olması, özel beceriyle alınması, kamu malı olması, teknolojinin kullanılması gibi nedenlerle daha ağır hukuki ihlaller sonucunda meydana geldiği belirtilmiş.

Hırsızlık suçu uzlaşmaya tabi olup, basit veya nitelikli hırsızlık suçlarının belirli durumlarda uzlaştırmaya tabi tutulduğu açıklanmış. Hırsızlık suçlarında daha az cezayı gerektiren hallerin de uzlaşmaya tabi olduğu ifade edilmiş.

Hırsızlık ve mala zarar verme suçlarının maddi konusu bakımından ortak özelliklerinin, kişilerin malvarlıklarına giren değerleri korumak ve bu değerlerin sağladığı yararların yok edilmesine veya azalmasına karşı yasal tedbir alınmasını gerektirmesi olduğu belirtilmiş.

Hırsızlık suçu ile ilgili yargılamaların asliye ceza mahkemesi tarafından gerçekleştirildiği ve suçun malvarlığına karşı işlenen bir suç olduğundan "Malvarlığına Karşı Suçlar" bölümünde TCK'nın ilgili maddeleri arasında yer aldığı ifade edilmiş.

Hangi mallar hakkında hırsızlık suçu işlenebileceği sorusuna verilen cevapta, hırsızlık suçunun taşınır mallar üzerinde işlenebileceği ve taşınır malların ekonomik değere sahip olan eşyalar olduğu açıklanmış.

Son olarak, videoda belirtilen konuya ilişkin bir açıklama veya yorum yer almamıştır. Sanırım bu kısım eksik veya yanlışlıkla eklenmiş olabilir. Eğer videonun içeriğiyle ilgili bir sorunuz varsa, detaylı olarak açıklayabilirsiniz.
 
Geri
Üst