- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 140.751
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Mali olaylara ait işlemler işletmenin defterlerine kaç gün içinde kayıt edilmek zorundadır?
Vergi Usul Kanunu ve kayıt zamanı Şöyle ki; a) Muamelelerin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların 10 günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.Çift girişli defter tutma sistemi nedir?
Çift girişli defter tutma , içinde muhasebe , bir sistemdir Muhasebe hesabı bir hesaba her giriş farklı bir hesaba karşılık gelen ve karşı girişini gerektirir. Çift girişin borç ve alacak olarak bilinen iki eşit ve karşılık gelen tarafı vardır. Sol taraf borç, sağ taraf kredi.
Defter tutma kuralları nelerdir?
MÜKELLEFLERİN DEFTER TUTMA HÜKÜMLERİİşletme defteri kaç yıl saklanır?
Türk Ticaret Kanunu’nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Çift girişli muhasebe sistemi nedir?
Diğer bir deyişle, çift-girişli muhasebe sisteminde her olay birinde alacaklı, diğerinde borçlu olmak üzere iki ayrı hesapta gösterilir. Bunu şöyle de ifade edebiliriz : Bir hesabın alacaklı (veya borçlu) kısmına kaydedilen bir işlem, başka bir hesabın borçlu (alacaklı) kısmına düşürülen kayıtla denkleştirilir.Çift taraflı kayıt sistemi kim tarafından bulunmuştur?
1494 yılında Venedik’te Luca Pacioli tarafından kaleme alınan Summa Arithmetica (Suma Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalite), muhasebe tarihinin çift taraflı kayıt sistemini ortaya koyan ilk kitabı olarak bilinegelmiştir.
Defterin kayıt düzeni nasıl olmalıdır?
Tutulması zorunlu olan defterlerin kayıt düzeni aşağıdaki gibi olmalıdır; · Belgeler tarih sırasına konur. · Her satıra bir belge kaydedilir. · Eğer kayıtlarda hata yapılırsa hatalı rakamın veya yazının üstüne okunacak şekilde çizgi çizilmeli, üst tarafa veya ilgili sütuna doğrusu yazılmalıdır.Fişler kaç gün içinde deftere aktarılır?
Ancak bu kayıt işlemi muhasebe fişi vasıtasıyla gerçekleştiriliyorsa muhasebe fişlerinde bulunan kayıtların yasal defterlere 45 gün içerisinde aktarılması mümkündür. Kısacası mükellefler, defter kayıtlarını muhasebe fişi vasıtasıyla gerçekleştirdikleri takdirde kayıt için ek olarak 35 gün zaman kazanmaktadır.