- Konu Yazar
Mali denetim nasıl yapılır?
Mali denetimin birinci ayağı, harcama yerlerinin (tahakkuk dairelerinin) bağlı olduğu muhasebe biriminde yürütülen muhasebe denetimidir. Bu aşamada muhasebe düzeninin yeterliliği, tekil mali işlemlerin doğruluğu (hatadan arınmışlığı), kanun tüzük ve yönetmeliklere uygunluğu araştırılır.Denetim kontrol testleri nedir?
KONTROL TESTLERİ : Müşteri işletme de mevcut olması gereken iç kontrol politika ve prosedürlerinin tasarımının ve işleyişinin etkinliğini ölçmek için yürütülen denetim prosedürleridir. Amacı ise, kontrol riskinin son değerlemesi için kanıt sağlamaktır.Mali denetçiler ne iş yapar?
Mali denetçiler ne iş yapar?Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM’lere verilmiştir.
Kontrol ve maddi doğruluk testleri nelerdir?
Kontrol ve maddi doğruluk testleri nelerdir?Maddi Doğruluk Testleri: Mali tablolardaki tutarların ve açıklamaların doğruluğuna ilişkin kanıt toplamak için uygulanan denetim prosedürleridir. Maddilik testleri; işlem hesap kalanlarının test edilmesinden oluşan detay testleri ile analitik testleri kapsar.