AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mala zarar verme sucunun magduru kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mala zarar verme suçunun mağduru kimdir?​

Suçun mağduru, malın sahibi iken suçtan zarar gören mal üzerinde doğrudan yararlanma hakkı olan kişidir. Suçun mağduru gerçek kişi de tüzel kişi de olabilir. Mala zarar verme suçu başkasına ait taşınır ya da taşınmaz mallar hakkında işlenebilir. Kişinin kendi malına zarar vermesi bu suçu oluşturmaz.

Mala zarar verme suçu nasıl bir suçtur?​

Mala zarar verme, başkasına ait bir malı kısmen veya tamamen bozmak, yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, kirletmek veya kullanılmaz hale getirmektir. Mala zarar verme suçu, başkasına ait malvarlığına zarar vermeye dönük hukuka aykırı müdahaleleri cezalandırmak amacıyla ihdas edilmiştir.
Türk ceza Kanunu Madde 271 nedir?​
(1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. Madde, suç uydurma hâlini cezalandırmaktadır.

Mala zarar vermenin cezası kaç yıl?​

Mala zarar vermenin cezası kaç yıl?
Mala Zarar Verme Cezası Hapis cezası dört aydan üç yıla kadar öngörülmüştür. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 152. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen nitelikli halinde verilecek hapis cezası bir yıldan dört yıla kadardır.

Mala zarar verme suçu kime şikayet edilir?​

Mala zarar verme suçu kime şikayet edilir?
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .

Mala zarar verme suçuna hangi mahkeme bakar?​

Mala Zarar Verme Suçuna Hangi Mahkeme Bakar? Mala zarar verme suçunda, suçun üst sınırı on yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektirmediğinden suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi yetkili ve görevlidir.

TCK 151 1 cezası nedir?​

(1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu 251 maddesi nedir?​
(1) Zimmet veya irtikap suçunun işlenmesine kasten göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulur. (2) Denetim görevini ihmal ederek, zimmet veya irtikap suçunun işlenmesine imkan sağlayan kamu görevlisi, üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Anayasanın 269 maddesi nedir?​

Anayasanın 269 maddesi nedir?
(1) İftira edenin, mağdur hakkında adlî veya idari soruşturma başlamadan önce, iftirasından dönmesi halinde, hakkında iftira suçundan dolayı verilecek cezanın beşte dördü indirilir.

Devlet malına zarar cezası nedir?​

Devlet malına zarar cezası nedir?
Maddede devlet malına verilen zarara ilişkin ceza düzenlenmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yerde, binada, tesiste veya diğer eşya hakkında verilen zararda faile 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecektir.
 
Mala zarar verme suçunun mağduru, malın sahibi ya da mal üzerinde doğrudan yararlanma hakkı olan kişidir. Bu kişi, suçtan dolayı zarar gören gerçek veya tüzel bir kişi olabilir. Mala zarar verme suçu, başkasına ait bir malı kısmen veya tamamen bozmak, yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, kirletmek veya kullanılmaz hale getirmek şeklinde tanımlanmaktadır. Ancak kişinin kendi malına zarar vermesi bu suçu oluşturmamaktadır.

Mala zarar verme suçu Türk Ceza Kanunu'nun 152. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçun cezası, hapis cezası olarak dört aydan üç yıla kadar öngörülmüştür. Nitelikli hallerde ise ceza bir yıldan dört yıla kadar çıkabilmektedir.

Mala zarar verme suçu ya da bu suçlarla ilgili şikayet, ihbar ya da başvurular Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir. Şikayet veya ihbarın ilgili makamlara yapılması durumunda gerekli soruşturmalar başlatılacaktır.

Mala zarar verme suçuyla ilgili dava ise suçun işlendiği yerdeki Asliye Ceza Mahkemesinde görülmektedir. Suçun üst sınırı on yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektirmediğinden dolay, asliye ceza mahkemesi bu suçla ilgili yetkilidir.
 
Geri
Üst