AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mala zarar verme nasil bir suctur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.832
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mala zarar verme nasıl bir suçtur?​

Mala zarar verme suçu, başkasına ait malvarlığına zarar vermeye dönük hukuka aykırı müdahaleleri cezalandırmak amacıyla ihdas edilmiştir. Mala zarar verme suçu ile malvarlığı değerleri korunmak istendiğinden, bu suç “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK md. 151-152 arasında düzenlenmiştir.

Mala zarar vermenin cezası ne kadar?​

Mala zarar vermenin cezası ne kadar?
Mala Zarar verme suçunun cezası nedir? Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hâle getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Mala zarar verme suçu hangi mahkeme bakar?​

Failin eyleminin ağırlığına göre hâkim alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayini yoluna gidecektir. Mala zarar verme suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan ASLİYE CEZA mahkemesidir.

Mala zarar verme nereye şikayet edilir?​

Mala zarar verme nereye şikayet edilir?
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .
Mala zarar verme kaçıncı madde?​
Mala zarar verme suçu TCK 151 madde; “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Mala zarar verme suçu kaç yıl?​

Mala zarar verme suçu kaç yıl?
Mala zarar verme suçunun basit şekilde işlenmesi halinde mağdurun şikayeti üzerine faile 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Aynı zamanda yağma suçunun işlenmesi halinde fail ayrıca cezalandırılır.

Mala zarar verme suçu uzlaşmaya tabi mi?​

Mala zarar verme suçu (m.151/1, 2). Mala zarar verme suçunun nitelikli halleri de (m. 152/1,2) TCK md. 167/2’de belirtilen kişilerin zararına işlendiği takdirde uzlaştırma kapsamında olan suçlardandır.
 
Mala zarar verme suçu, başkasına ait malvarlığına zarar verme eylemlerini cezalandırmak amacıyla düzenlenmiştir. Bu suç, Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesi uyarınca tanımlanmış olup, malvarlığına karşı işlenen suçlar arasında yer almaktadır.

Mala zarar verme suçu, başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişiyi cezalandırmayı amaçlar. Bu suçu işleyen kişi, mağdurun şikayeti üzerine dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir.

Mala zarar verme suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli mahkeme, suçun işlendiği yerde bulunan asliye ceza mahkemesidir. Failin eyleminin ağırlığına göre hâkim, ceza tayini yaparken suçun işlendiği mahiyete ve duruma göre karar verecektir.

Suça ilişkin ihbar veya şikayetler, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir. Valilik, kaymakamlık veya mahkemeye yapılan ihbar veya şikayetler ise ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilir.

Mala zarar verme suçu Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, suçu işleyen kişi, mağdurun şikayeti üzerine dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir.

Mala zarar verme suçunun basit şekilde işlenmesi durumunda, faile 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Aynı zamanda, yağma suçu gibi bu suçla ilişkilendirilen diğer suçların işlenmesi durumunda da fail ayrıca cezalandırılabilir.

Mala zarar verme suçunun basit hallerinin uzlaşmaya tabi olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, mala zarar verme suçunun nitelikli halleri de uzlaştırma kapsamında olan suçlar arasında yer almaktadır. Bu durumda, suçun nitelikli halleri ile ilgili uzlaşma süreci uygulanabilir.
 
Geri
Üst