AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mal rejimi sozlesmesi kimler yapabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mal rejimi sözleşmesi kimler yapabilir?​

Çiftler, evlilik ve mal rejimi sözleşmelerini evlilik öncesi veya sonrası yapabilir. Bu noktada herhangi bir hukuki engel yoktur. Bu tür bir sözleşme için süre sınırı da bulunmamaktadır. Taraflar evlilik öncesi veya sonrası dilediği zamanda sözleşme imzalayabilir.

Evlilik sözleşmesi diye bir şey var mı?​

Evlilik sözleşmesi çiftlerin evlenmeden önce veya evlilik sırasında mal varlıklarına ilişkin yapabilecekleri sözleşmedir. Evlilik sözleşmesi Türk Medeni Kanununda “mal rejimi” adı altında düzenlenmiştir. Evlilik sözleşmesi rıza-i bir sözleşmedir. Eşlerden birinin rızası olmadan yapılması mümkün değildir.

Mal rejimi sözleşmesi nerede yapılır?​

Mal rejimi sözleşmesi nerede yapılır?
Mal rejimi sözleşmesi- Evlilik sözleşmesi geçerli olması için resmi şekilde (noterde) yapılmalıdır. Sözleşme noter tarafından resen düzenleme şeklinde yapılır.

Mal rejimi sözleşmesini hangi şekilde yapmak mümkün değildir?​

Mal rejimi sözleşmesini hangi şekilde yapmak mümkün değildir?
Mal Rejimi Sözleşmesi Yapma Ehliyeti Mal rejimi sözleşmesi yapılması, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Bu nedenle mal rejimi sözleşmesi bizzat yapılır. Yasal ya da atanmış temsilciler vasıtasıyla mal rejimi sözleşmesinin yapılması mümkün değildir.

Mal rejimi sözleşmesi noterde yapılır mı?​

Mal ayrılığı rejimi tarafların malvarlığını koruyan hakları kapsar. Mal rejimi değişikliği yapmak için taraflar isteklerini kanuna uygun olmak kaydı ile, sözleşme haline getirerek notere giderler ve noter tarafından onaylanan yazılı belge, taraflar tarafından imzalandığında sözleşme hazır hale gelir.

Evlilik sözleşmesinin sona ermesi ne anlama gelir?​

7) Mal rejimi – Evlilik sözleşmelerinin sona ermesi. Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.

Evlilik sözleşmesinin sona ermesi nedir?​

Evlilik sözleşmesinin sona ermesi nedir?
Evlilik sözleşmesi, eşler tarafından anlaşılarak kaldırılabilir ya da eşlerden birinin mahkemeye yapacağı başvuru ile kaldırılabilecek ya da değiştirilebilecektir. Eğer bu durumlar olmaz ise boşanma ya da ölüm ile evliliğin sona ermesi anına kadar devam eder.

Mal rejimi sözleşmesi nasil yapilir?​

Mal rejimi sözleşmesi nasil yapilir?
Mal rejimi değişikliği yapmak için taraflar isteklerini kanuna uygun olmak kaydı ile, sözleşme haline getirerek notere giderler ve noter tarafından onaylanan yazılı belge, taraflar tarafından imzalandığında sözleşme hazır hale gelir.
Mal rejimi davası nedir?​
Boşanmada mal paylaşımı, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesinden sonra, kural olarak evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanır. Yani, önce boşanma davası yargılaması yapılır, boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası görülmeye başlanır.
 
Mal rejimi sözleşmesi, çiftlerin evlenmeden önce veya evlilik sırasında mal varlıklarına ilişkin yapabilecekleri sözleşmedir. Bu sözleşme Türk Medeni Kanunu'nda "mal rejimi" adı altında düzenlenmiştir. Mal rejimi sözleşmesi yapmak için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır ve taraflar istedikleri zaman sözleşmeyi imzalayabilirler.

Mal rejimi sözleşmesinin geçerli olması için resmi şekilde, yani noter aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Noter tarafından resen düzenlenen bir şekilde yapılacak olan sözleşme, tarafların imzalamasının ardından geçerli hale gelir.

Mal rejimi sözleşmesi bireysel bir hak olup, yasal ya da atanmış temsilciler aracılığıyla yapılamaz. Tarafların bizzat sözleşmeyi imzalaması gerekmektedir.

Evlilik sözleşmesi veya mal rejimi sözleşmesinin sona ermesi durumunda, mahkeme kararı ile evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesi durumunda sözleşme de sona erer. Bu durumda mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.

Mal rejimi davası ise boşanma sonrasında gerçekleşen bir davadır. Boşanma kararı kesinleştikten sonra eşler arasında evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılmasını amaçlar. Bu dava, boşanma davasının ardından görülmeye başlanır.
 
Geri
Üst