Makula deligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
141.409
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Makula deliği nedir?​

Makula deliği, yaşlanmanın doğal bir süreci olarak vitreus yapısının bozularak makuladan ayrılması sırasında oluşur. Retina yüzeyinde kalan vitreus kalıntısı kasılıp büzüşerek makula ve foveayı dışa doğru çeker. Bunun sonucunda delik tarzı doku kaybı oluşur.
Makula deliğini ne kapatıyor?
Göz boşluğu özel bir gaz ile doldurulur. Ameliyat sonrası hasta yere doğru bakacak şekilde durarak gazın deliği örtmesi sağlanır ve delik kendiliğinden kapanır. Bu süreçte başın öne eğik yere doğru durması gazın deliği örtmesi açısından çok önemlidir. Birkaç hafta sonra gaz kendiliğinden kaybolacaktır.

Makula deliği ameliyatı nasıl yapılır?​

Makula deliğinin ilaçla tedavisi mümkün değildir, vitrektomi denilen ameliyat uygulanır. Vitrektomi ameliyatında vitreus sıvısı temizlenir, makula bölgesinde yer alan ve çekintilere yol açan ince zarlar soyulur, ardından göziçine havaya benzer bir gaz enjekte edilir.
Makula deliği kendiliğinden kapanır mı?

Kalbi delik olursa ne olur?​

Kalp delikleri akciğerlere normalden fazla kan gitmesine sebep olur. Fazla kan gelmesi akciğerlerin yapısını bozar ve akciğerler gerginleşir. Zamanla pulmoner hipertansiyon ve sağ kalp yetersizliğine neden olabilir. Bu durum kişinin hayat kalitesini düşürür ve hatta hayati tehlikeye de neden olabilir.
Maküla deliği tekrarlar mı?
Görme hücrelerine yavaş bir hızda ilerleyici ve kalıcı zarar gelir. Hastalık erken tedavi edilirse çoğu zaman çok iyi görme düzeylerine tekrar ulaşılabilmektedir. Geç ameliyat edilen olgularda delik çoğu zaman kapansa bile görme merkezindeki hücreler kalıcı zarar gördüğünden görme seviyesi düşük kalabilir.

Göz delinmesi nedir?​

Ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıdır. Dekolman (ayrılma, yerinden ayrılma) öncesi retinada yırtıklar oluşur ve bu duruma retina yırtılması denir.
 
Geri
Üst