AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Makine ogrenmesi Varyans nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Makine öğrenmesi Varyans nedir?​

Varyans: Varyans, modelin tahmin ettiği verilerin, gerçek verilerin etrafında nasıl (ne kadar) saçıldığını ölçer. Genelleştirme hatasının bu parçasına, modelin eğitim verisindeki düşük değişimlere aşırı duyarlılığı sebep olur. Eğer varyans yüksek ise, modelimiz fazla geneldir; buna da aşırı öğrenme (overfitting) denir.

Bias Varyans nedir?​

Bias: Hata/yanlılık/sapma. Modelleme sonucunda tahmin edilen veriler ile gerçek veriler arasındaki uzaklığı yansıtan değerdir. Variance (Varyans): Varyans, belirli bir veri noktası için model tahmininin değişkenliği veya verilerin nasıl yayıldığını bize gösteren değerdir.
Overfitting olduğunu nasıl anlarız?
Eğer modelimiz, eğitim için kullandığımız veri setimiz üzerinde gereğinden fazla çalışıp ezber yapmaya başlamışsa ya da eğitim setimiz tek düze ise overfitting olma riski büyük demektir.
Makine öğrenmesi yanlılık nedir?
Yanlılık, bir modelin yanlışlık miktarının bir ölçüsüdür. Modelin zayıf kalarak eksik öğrenme (underfitting) olayının meydana gelmesi, modelin problemin çözümü açısından yetersiz kaldığının göstergesidir. Eksik öğrenme durumunda model yeni verileri genelleştiremez.

Aşırı öğrenme nedir?​

Aşırı Öğrenme: Modelin örüntüler yerine gözlemleri öğrenmeye başlamasıdır. Bu durumda öğrenme için kullandığınız veri setini öğrenirsiniz. Ancak bu şekilde oluşturacağınız modeller yeni ve daha önceden görmediğiniz gözlemlerle karşılaştığında başarılı bir tahmin yapma olasılığınızı azaltır.

Underfitting overfitting nedir?​

Overfitting, modelinizin size verilen veri setini öğrenmek yerine ezberlemesine denir. Evet, sizin de tahmin edebileceğiniz üzere underfitting yapıyorsak hem veriyi öğrendiğimiz veri seti üzerinde hem de görmediğimiz veri seti üzerinde kötü sonuçlar veririz.
Aşırı öğrenme makinesi nedir?
Aşırı öğrenme makinesi (ELM), tek bir katmanın veya birden çok katmanın uygulandığı belirli bir tür makine öğrenme düzeneğidir. ELM, giriş ağırlıklarının rastgele atandığı gizli nöronların sayısını içerir.

Geri