AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Makbuz fatura midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Makbuz fatura mıdır?​

Serbest Meslek Makbuzu, işlevi itibariyle Fatura ve fişe benzemesine rağmen aralarında farklılıklar vardır. Hem SMM’da hem de Fatura’da KDV mevcuttur. Ancak Serbest Meslek Makbuzunda ilaveten Stopaj vergisi de söz konusudur. Fatura’da stopaj olmadığı için gelirinizden sizin adınıza ödenecek bir vergi de olmaz.

Fatura makbuz yerine geçer mi?​

Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.

Faturamı Serbest Meslek Makbuzu mu?​

Faturamı Serbest Meslek Makbuzu mu?
Eğer verdiğiniz hizmet süreklilik arz ediyorsa yani düzenli olarak iş yapmaya başladıysanız ve geliriniz yıllık (2016 itibari ile) 24.000TL’yi geçiyorsa Serbest Meslek Makbuzu kesmelisiniz. Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.

Faturadaki stopajı kim öder?​

Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV’yi de vergi dairesine siz ödersiniz. Burada brüt ve net kavramları ortaya çıkar ve biraz kafa karıştırır. Net: Müşteriden tahsil edeceğiniz tutarın, vergiler düşüldükten sonra elinizde kalacak miktarıdır.

Fatura ve makbuz nedir?​

Tanımları gereği fatura mal ya da hizmet alım satımı sonrasında ödenmesi gereken bedeli belgelerken; serbest Meslek Makbuzu, ödenmesi gereken bedelin ödendiğini belgeleyen bir nitelik taşır.

Hangi faturalarda stopaj uygulanır?​

Hangi faturalarda stopaj uygulanır?
Stopaj Hakkında Özet Bilgiler Serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, personele yapılan ücret ödemeleri, kira ödemeleri ve kar payları stopaj vergisine tabiidir.
Serbest meslek makbuzunda stopaj zorunlu mu?​
Brüt tutar üzerinden stopaj yüzde 20, KDV ise yüzde 18’dir. Stopaj muhtasar beyannameyle birlikte serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. Eğer müşterin gelir vergisi mükellefi değilse sen de stopajsız serbest meslek makbuzu kesebilirsin.
Serbest meslek makbuzu nasıl yapılır?​
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için, vergi dairesinden meslek mükellefiyeti açtırmak gerekiyor. Bundan sonra da, anlaşmalı matbaalar aracılı ile serbest meslek makbuzları bastırılıyor. Verilen hizmet için, bu makbuz dolduruluyor. Makbuzun aslı müşteriye verilerek hizmet bedeli tahsil ediliyor.

Stopajlı makbuz kime kesilir?​

Stopajlı makbuz kime kesilir?
Brüt tutar üzerinden stopaj yüzde 20, KDV ise yüzde 18’dir. Stopaj muhtasar beyannameyle birlikte serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. KDV’yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.

Makbuz neden kesilir?​

Tahsilat makbuzu, tüm ticari faaliyetlerde, işletmeniz tarafından mal ya da hizmet satıldığı durumlarda ödemenin gerçekleşmesi halinde kullanılan ispat nitelikli bir belgedir. Yani, işletmenize para giriş – çıkışı olduğu hallerde tahsilat makbuzu kesilir.

Makbuz nasıl hazırlanır?​

Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur?
- Makbuz düzenleyenin adı, soyadı ve unvanı
- Makbuz düzenleyen tarafın adresi ve telefonu.
- Makbuzun düzenlendiği tarih.
- Yazılı ve rakam ile yapılan ödemenin tutarı
- Ödemenin yapılma sebebi.
- Tahsilatın çekle gerçekleştirilmesi halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu.
 
Fatura ile makbuz arasındaki farkları açıklamak isterim. Fatura ve makbuz, ticari işlemlerde kullanılan belgelerdir. Fatura, mal veya hizmet alım satımı sonrasında ödenmesi gereken bedeli belgelemek için kullanılır. Yani fatura, ödeme yapıldıktan sonra alındığınız bir belgedir ve genellikle KDV içerir. Öte yandan makbuz ise ödemenin yapıldığını belgeleyen bir evraktır. İşletmenize para giriş-çıkışı olduğunda tahsilat makbuzu kesilir ve ödenen tutarı gösterir.

Serbest Meslek Makbuzu ise, işlevi itibariyle fatura ve fişe benzer ancak aralarında bazı farklar vardır. Hem Serbest Meslek Makbuzunda hem de Fatura'da KDV yer alır ancak Serbest Meslek Makbuzunda stopaj vergisi de söz konusudur. Stopaj vergisi, müşterinin sizin adınıza vergi dairesine ödediği bir vergidir ve genellikle serbest meslek erbabı tarafından alınır.

Stopajlı makbuz brüt tutar üzerinden stopaj yüzde 20, KDV ise yüzde 18 olarak hesaplanır. Stopaj genellikle serbest meslek erbabı adına müşteri tarafından vergi dairesine ödenir.

Makbuz düzenlerken, düzenleyenin adı, soyadı ve unvanı, adresi ve telefonu, makbuzun düzenlendiği tarih, ödeme tutarı, ödemenin sebebi gibi bilgiler yer almalıdır. Çekle ödeme yapıldıysa çek numarası ve hangi bankaya ait olduğu gibi detaylar da makbuzda yer almalıdır.

Sonuç olarak, fatura ve makbuz işlemleri arasındaki farkları anlayarak işletmenizin finansal süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetebilirsiniz.
 
Geri
Üst