AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Makatta neden apse olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Makatta neden apse oluşur?​

Makat apsesi tıbbi olarak perianal apse olarak da anılmaktadır. Makat bölgesinde dışkının çıkışını kolaylaştırmak ve bölgenin nemli olmasını sağlayan 4-10 adet salgı bezi bulunmaktadır. Salgı bezlerinin tıkanması sonucunda dışarı atılamayan sıvı cilt altında birikerek apse oluşmasına neden olmaktadır.

Makatta oluşan apse nasıl geçer?​

Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Intersfinkterik apse Nedir?
İntersfinkterik Apse: Genellikle apse bulgusu bulunmaz. Hastalar perianal ağrı ve ateş ile başvurur. Submüköz Apse: Oluşan cerehat mukoza altında anal kanal boyunca ilerler ve submüköz apse oluşturur. Genellikle intersfinkterik apse ile birlikt görülür.
Intersfinkterik fistül Traktı nedir?
Sıklıkla anal bezlerde oluşan enfeksiyon/apsenin makat iç ve dış kasları arasında kalan intersfinkterik boşluğa yayılması ve dışa, deriye doğru yönelerek boşalması sonucu oluşur. Fistül traktı dişli çizginin altında ve dış ağız da makat ağzından 0.5–2 cm mesafede bulunur(a).

Transsfinkterik ne demek?​

-Transsfinkterik fistül: makatı kontrol eden dış kasların arasından geçerek makat bölgesine doğru açılır. -Suprasfinkterik fistül: makatı kontrol eden kasların üzerinden geçerek makat bölgesine doğru açılır. -Ekstrasfinkterik fistül: Makat etrafındaki cilt ile kalın bağırsağın son bölümü olan rektum içine direk açılır.

Makat apsesi kendi kendine geçer mi?​

İltihap birikmesi sonrasında apsenin kendiliğinden geçmesi söz konusu değildir. Makat apsesi tedavisi öncelikle iltihabın boşaltılması yani cerrahi operasyon, yeni enfeksiyon oluşumunu önlemek için medikal tedavi ve sonrasında boşalan kanalların kapatılmasını amaçlayan anal fistül tedavisi ile sonlandırılmaktadır.
 
Geri
Üst