AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Makalede giris ne kadar olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.955
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Makalede giriş ne kadar olmalı?​

Bilimsel makalede giriş bölümünün aşırı uzun olmasından kaçının. 500-1000 kelime içeren bir giriş bölümü ideal uzunluktadır diyebiliriz. Ancak bilimsel makaleyi göndermeyi düşündüğünüz derginin yönergelerini ve geçmiş sayılarını kontrol etmek daha doğru olacaktır.

Giriş bölümünün bileşenleri nelerdir?​

Giriş Bölümünüze hipotezinizi, savunduğunuz düşünceyi yazarak başlayabilirsiniz. Giriş bölümüne başlarken konuyu daha en başından dallandırıp budaklandırmayın. Cümleler kısa, net ve basit tutulmalıdır. Bu konuyu neden seçtiğinizi belirtin.

Tezin giriş kısmında ne yazılır?​

Tezin giriş kısmında ne yazılır?
Tezin giriş bölümü temel olarak okuyucunun teze hazırlandığı bölümdür. Bu bölümde tez konusunda ön bilgiler verilir ve okuyucunun tezin neden ve nasıl yapıldığı ile ilgili olarak bilgi sahibi olması amaçlanır.

Bir makalede neler olmalı?​

Bir makalede neler olmalı?
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar.
- Makalenin Türkçe ve İngilizce Başlığı • Türkçe ve İngilizce Başlık yer almalı
- Makalenin Özeti ve Astract.
- Anahtar Kelimeler / Keywords.
- Giriş
- Tartışma Bölümü
- Sonuç
- Kaynakça.
- Ekler.

Giriş bölümü ne demek?​

Herhangi bir konu için yazı yazılırken ilk olarak giriş bölümünden başlanır. Giriş bölümüne genellikle konuyla ilgili ufak bilgiler verilir. Giriş bölümü okuyucuların konu hakkında önceden bir bilgilendirme almasına yardımcı olur.

Araştırmanın bölümleri nelerdir?​

Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak:
- Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi.
- Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi.
- Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
- Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.

Araştırma bileşenleri nedir?​

Araştırma bileşenleri nedir?
Bilimsel araştırmanın temel bileşenleri deney, teori ve veridir.

Tez çalışmasında sonuç nasıl yazılır?​

Tez çalışmasında sonuç nasıl yazılır?
Öneriler
- “Ne olacak?” sorusunu yanıtlayın. Okuyuculara bu çalışmanın neden önemli olduğunu açıklayın.
- Sentez yapın, özet değil! Makalenizde yer alan bilgileri, tekrar tekrar sunulan veriler haline getirmeye kalkışmayın.
- Okuyucularınızı yeniden yönlendirin.
- Yeni bir anlam kazandırın.
Tez yazarken kopyala yapıştır yapılır mı?​
Kopyala/Yapıştır Özgün olmayan hiçbir çalışma akademik jüriden onay almaz. Bu nedenle koplaya/yapıştır yönteminden uzak durmalısınız.
Makale hangi konularda yazılır?​
Makale, belli bir görüş veya düşünceyi kanıt göstererek ispatlamak amacıyla yazılan bilgilendirici bir yazı türüdür. Makaleler toplumsal bir sorunla ilgili olabileceği gibi tamamen bilimsel bir konu hakkında da yazılabilir.

Yöntem ve Gereçler nedir?​

Yöntem ve Gereçler nedir?
“Malzemeler” çalışmada kullanılan çeşitli işlemlerde kullanılan incelenen her şeyi ve enstrümanları ifade eder. “Yöntemler” kısmı ise ölçümlerin ve hesaplamaların nasıl yapıldığını ve verilerin nasıl analiz edildiğini ifade eder.

Makale özeti ne kadar olmalı?​

Makale özeti ne kadar olmalı?
Özet ve Anahtar Kelimeler Türkçe öz çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalı, okuyucunun makalenin içeriğini kısa zamanda ve hassasiyetle belirlemesine imkân vermelidir. Özet, en az 200 en fazla 400 kelime arası uzunlukta ve en fazla iki paragraf olmalıdır.

Giriş bölümü nedir örnek?​

Genel bir yargı özelliği taşıyan giriş bölümü genellikle bir cümleden oluşur. Giriş cümlelerinde bu cümleyi önceki cümleye bağlayan “bağlayıcı öğeler” bulunmaz. Bu bağlayıcı öğeler arasında “şöyle ki, halbuki, kısacası, ama, fakat, oysa, bundan dolayı, yine de, bu nedenle, ne var ki, bunun için…” sayılabilir.
 
Makale girişinin uzunluğunun önemli olduğu ve aşırı uzun olmaması gerektiği vurgulanmış. Giriş bölümünün ideal uzunluğunun 500-1000 kelime arasında olduğu belirtilmiş. Bu uzunluk, konuyu gereğinden fazla açmadan ve okuyucunun ilgisini çekerek makalenin ana konusuna giriş yapmayı sağlayacak şekilde olmalıdır. Ayrıca, bilimsel bir makaleyi yayınlamayı planladığınız derginin kılavuzlarına bakarak giriş bölümü uzunluğu hakkında daha net bilgi edinmek önerilmiş.

Giriş bölümünün bileşenleri başlığı altında, giriş bölümünde yer alması gereken unsurların belirtilmiş. Bu unsurların arasında hipotezin ve savunulan düşüncenin yazılması, konunun başından uzaklaşılmadan net ve sade cümleler kullanılması, ve seçilen konunun neden önemli olduğunun belirtilmesi yer almaktadır.

Makalede yer alması gereken diğer yapısal unsurlar da belirtilmiş. Makale başlığı, özet ve abstract, anahtar kelimeler, giriş, tartışma bölümü, sonuç, kaynakça ve eklerin bulunması gereken unsurlar arasında sıralanmış.

Tezin giriş kısmında neler yazılması gerektiği açıklanmış, bu kısımda okuyucuya tezin konusu hakkında ön bilgi verilerek neden ve nasıl yapıldığı hakkında bilgi verilmesinin amaçlandığı ifade edilmiş.

Araştırmanın bölümleri sıralanmış ve bu sürecin aşamalarının neler olduğu kısaca açıklanmış. Problemin belirlenmesinden, gözlemler yapılmasına, verilerin toplanmasına ve geçici hipotezlerin belirlenmesine kadar olan sürecin adımları belirtilmiş.

Araştırma bileşenlerinin deney, teori ve veri olduğu belirtilmiş. Bilimsel araştırmanın temelinde bu bileşenlerin yer aldığına vurgu yapılmış.

Son olarak, yapılacak tez çalışmasında sonuç bölümünde nelere dikkat edilmesi gerektiği önerilmiş. Tez çalışmasının önemini açıklamak, sentez yapmak ve okuyucuları yönlendirmek gibi unsurlara odaklanılması gerektiği ifade edilmiş.

Bu bilgiler doğrultusunda makalenin giriş bölümüne, geliştirilen hipoteze, seçilen konunun önemine ve çalışmanın amacına odaklanarak kısa, net ve anlaşılır şekilde yer verilmesi önerilir. Ayrıca yazım sürecinde özgün olmaya dikkat edilmesi ve kopyala/yapıştır yönteminden uzak durulması gerektiği hatırlatılmalıdır.
 
Geri
Üst