Makale turunun ilk ornegini kim vermistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.626
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Makale türünün ilk örneğini kim vermiştir?​

Şinasi’nin Tercümanı Ahval Gazetesi Mukaddimesi Şinâsî’nin Tercüman-ı Ahvâl Gazetesi Mukaddimesi İbrahim Şinasi’nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
Türk edebiyatında ilk makale hangi gazetede yayınlandı?
Bu gazetelerde özellikle güncel konular hakkında yayınlanan makaleler Türk edebiyatında türünün ilk örnekleri kabul edilirler. Türk edebiyatında ilk makaleyi, İbrahim Şinasî ilk sayısı 22 Ekim 1860′ta çıkan Tercümanı Ahval gazetesinde yayımlamıştır.

Makale ve fıkra yazarlığı nasıl başladı?​

Türk edebiyatında makale ve fıkra türü Tanzimattan sonra ilk gazete ve dergilerin çıkmasıyla ortaya çıkmıştır. Edebiyatımızda ilk gazete 1831 yılında çıkarılan “Takvim-i Vakayi”dir. Devletin resmi yayın organı olan bu gazeteden sonra 1840 senesinde yayımlanan “Ceride-i Havadis” onu izlemiştir.
Ilk öykü yazarı kimdir?
Dünya edebiyatındaki ilk hikaye, İtalyan bir şair ve yazar olan “Giovanni Boccaccio” tarafından yazılmıştır. Giovanni Boccacci 1349 yılında yazmaya başladığı öyküsünü 1352 yılında bitirmiştir. Giovanni Boccacci XVI. Yüzyılda yazmış olduğu “Decameron Hikayeleri” adlı eseriyle ilk hikaye örneğini vermiştir.

Tercümanı Ahval ilk ne Gazetesi?​

Tercüman-ı Ahvâl (Osmanlıca: ترجمان احوال), İstanbul’da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir. 22 Ekim 1860’ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı. Önceleri Pazar günleri çıkan gazete, 22 Nisan 1861’deki 25. sayısıyla birlikte haftada üç gün (Pazar, Salı, Perşembe) yayımlanmaya başladı.
Makale hangi türle doğup gelişmiştir?
Bu kurallar makalelerin bilimsel ölçütleriyle doğrudan ilgilidir. Makale türünün doğup gelişmesi ve çeşitlenmesi gazete ile birlikte gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bu türün bizim edebiyatımızda ortaya çıkışı da ilk gazetelerle birlikte olmuştur.

Fıkra yazarlığı nasıl başladı?​

Türk edebiyatında fıkra yazarlığı, Şinasi’nin 1860 yılında Agâh Efendi ile birlikte çıkardıkları Tercüman-ı Ahval gazetesindeki yazılarıyla başlamıştır. Özellikle Ahmet Rasim fıkralarıyla tanınmıştır.
Fıkra nasıl ortaya çıkmıştır?
Gazetenin yaygınlaşmasının ardından Şinasi başta olmak üzere Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi gibi birçok yazar gazetelerde yazı yazmaya başlar. Fakat fıkranın bir tür olarak belirginleşmesi, gazete makalelerinden ayrılması 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir.

Ilk öykü kitabı nedir?​

Giovanni Boccacci XVI. Yüzyılda yazmış olduğu “Decameron Hikayeleri” adlı eseriyle ilk hikaye örneğini vermiştir. Batı dünyasında hikayeye bugünkü anlamda ilk edebi kimliği kazandıran İtalyan yazar Giovanni Boccacci Decameron isimli eseri ile olmuştur.
Ilk öykü nedir?
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.

Ilk edebi eserler nelerdir?​

Bu yazımızda Türk edebiyatının ilklerini mercek altına alıyoruz.
 
Geri
Üst