AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Makale Nedir Ve Makale Özellikleri Nelerdir

haberci

Yeni Üye
Makale Nedir Ve Makale Özellikleri Nelerdir
Makale Nedir?
Makale, herhangi bir konuda bilgi, us ve görüşlerinizi yazıya aktarmak demektir Aklınıza gelebilecek her konuda makale yazılabilir; arkadaşlık, teknoloji, msn, web tasarım, spor, tarih, eğitim, eğlence, arama motorları, aktüel olaylar…
Makale her konuda yazılabilir ama cümbür cemaat makale yazamaz Bunu şöyle de söyleyebiliriz: Cümbür Cemaat iyi makale yazamaz Peki iyi bir makale yazabilmek için neler gerekir? Makalenin özellikleri nelerdir?
Makale Nedir? adlı makalemizde makalenin tanımıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz
Makale Özellikleri :
* Makalenin amacı hangi konuda olursa olsun öğretmektir
* Makale sade ve herkes tarafından anlaşılabilir olmalıdır Makale her konuda yazılabilir
* Makale genelde kısa ve öz yazılardır
* Makale de öne sürülen bilgi, zihin ve gösterme açıklanır
* Makalede açıklanan konuyla ilgisi olmayan hiçbir cümleye yer verilmemelidir
* Makale dergi, gazete ve uygun içerikli sitelerde yayımlanır
* Makale içeriği özgün olmalıdır, orijinal olmalıdır
* Tek bir konuyu ele almalı ve o konu hakkında içe doğru bilgi vermelidir
* Makale başlığı konuyu bütün anlamıyla açıklayıcı nitelikte olmalıdır
Makaleler için kullanılan genel deyiş kısa olmaları yönündedir Oysa bu iyice yanlıştır İyi bir makale kısa olmaktan çok, ele alınan konuyu en iyi şekilde açıklayıcı nitelikte olmalıdır Bu da kanımca makalenin uzun olmasını gerektirir Makalede ele alınan konuyu bütün yönleriyle açıklamak, kendi görüşlerinizi örneklerle açıkça belirtmek, açık ve öz bir anlatım tarzıyla yazmak gerekir oysa bu sayede makaleyi okuyan kişi birçok öbür açıdan konuyu değerlendirebilsin ve yazarın düşüncelerini paylaşabilsin
Makalenin uzun olması gerekir düşüncesiyle konuyla alakasız cümleler katiyen kurulmamalıdır Makale, öz, benzersiz ve geniş kapsamlı olmalıdır İyi bir içerik, yalın bir anlatım, ayrıntılı bir çalışma yaparsanız eğer işte gerçek makale odur
Makale, Tanzimat döneminde Batı ’dan alınan ve gazetecilikle birlikte yaygınlaşan bir türdür Şuan itibariyle lüzum sosyal yaşantımızda, gerekse internet dünyasında kesintisiz değişen, gelişen ve yaygınlaşan devingen bir yapıya sahiptir
İyi makale yazmanın bir sırrı daha vardır ve bu sır bir makale için olmazsa olmaz değerindedir Bu sır tıpkı acımasızlık çekmeden, sefa sürülmezatasözünü andırır İyi ve nitelikli bir makale yazabilmek için, çok emek vermek gerekir Her kelimenin üzerinde düşünmek gerekir Zamanınızı, aklınızı, emeğinizi bu işe vermeniz gerekir Özetle bu işe gönül vermeniz gerekir
Bir şairin hikayesi vardır bilmem bilirmisiniz! Şair şiirini yazar lakin bir türlü son noktayı koyamaz Bir uygun bir eksiklik olduğunu düşünür Güvenilmez kalır Bir kelimeye takılır Değiştirir olmaz, kaldırır olmaz Akşama dek devam eder bu Arkadaşıyla konuşurken arkadaşı sorar ne yaptın tüm gün? Şairimiz cevap verir akşama dek bir sözcük üstünde düşündüm, bir türlü uygun kelimeyi bulamadım, bende kelimeyi kaldırdım, onun yerine bir virgül koydumdiye yanıt verir Olayı bütün hatırlamıyorum hatırlayan varsa ve olayın tamamını anlatırsa yorum ya da iletişimden sevinirim Makaleye de eklerim
Sonuç itibariyle makale yazmakta, bu şairimizin şiir yazması gibidir Emek ister, vakit ister her şeyden önemlisi gönül vermeni ister *

Makale, belirli bir konuda bilgi, görüş ve düşüncelerinizi yazıya dökerek aktarmak anlamına gelir. Çeşitli konularda makaleler yazılabilir; arkadaşlık, teknoloji, web tasarımı, spor, tarih, eğitim, eğlence gibi konularda makaleler kaleme alınabilir. Ancak bütün topluluk iyi bir makale yazamaz, bu yüzden makale yazmak belirli beceri ve özellikler gerektirir.

İyi bir makale yazabilmek için bazı özelliklere dikkat etmek gerekmektedir. Makalenin amacı genellikle öğretmek olmalıdır ve herkesin anlayabileceği şekilde sade bir dil kullanılmalıdır. Makaleler genellikle kısa ve öz olmalı, öne sürülen bilgileri açıkça ifade etmelidir. Ayrıca makalede ele alınan konuyla ilgili olmayan cümlelere yer verilmemeli ve içerik özgün olmalıdır. Makalenin başlığı, konuyu en iyi şekilde açıklayıcı nitelikte olmalıdır.

Makale yazarken önemli olanın uzunluktan ziyade, ele alınan konuyu en iyi şekilde açıklayıcı nitelikte olması geldiği belirtilmektedir. Ele alınan konuyu farklı açılardan değerlendirebilmek ve okuyucuya yazarın düşüncelerini aktarabilmek için detaylı bir çalışma yapmak önemlidir. Konuyla alakasız cümleler kurulmamalı, içerik özgün, benzersiz ve geniş kapsamlı olmalıdır.

Makale yazmak, Tanzimat döneminde Batı'dan alınan ve gazetecilikle birlikte yaygınlaşan bir tür olup günümüzde de önemini korumaktadır. İyi bir makale yazabilmek için emek ve özen gerekmektedir. Her kelimenin üzerinde düşünmek, zaman ve emek harcamak gerekir. Makale yazma süreci, şiir yazma sürecine benzer bir şekilde emek ve gönül gerektirir.

Bu bağlamda, makale yazma süreciyle ilgili anlatılan özellikler ve tavsiyeler doğrultusunda, iyi bir makale için özgün, açık ve detaylı bir çalışma yapmanın önemini vurgulamak gerekmektedir. Emek, zaman ve özveriyle hazırlanan makaleler, okuyucularla etkili bir iletişim kurabilir ve düşünceleri paylaşabilir.

Geri