Mahsul rotasyonu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.264
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mahsul rotasyonu nedir?​

Mahsul rotasyonu, her yıl aynı yerde aynı sebze veya aynı sebze ailesinin üyeleri yerine farklı mahsuller yetiştirme uygulamasıdır.

Nöbetleşe ekim verimi artırır mı?​

İyi seçilmiş bir ekim nöbeti hastalık, zararlı ve yabancı ot yoğunluğunu azalttığı gibi toprak canlılığını derinlemesine arttırmak, toprağın çeşitli katmanlarından aynı derecede yararlanmak ve erozyonu önlemek gibi pek çok avantaj sağlayarak toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirmekte ve üretkenliği …
Tarla bitkileri üretimini ve verimini artırmak için neler yapılmalıdır?
TARIMDA VERİMİ ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
- Toprak, tarımsal üretimde oldukça önemli bir unsurdur.
- Öncelikle kıraç alanlarda ve yağışın az olduğu yerlerde ekim nöbetine uyulmalıdır.
- Bitki artıklarının yakılması önlemeliyiz.
- Erozyona karşı mutlaka önlem alınmalıdır.
- Tarla işlemi trafiğini mümkün olduğunca azaltın.
Tarımda rotasyon sistemi nedir?
Rotasyon (ekim nöbeti) planlaması ile bitkilerin toprak üzerine olan etkileri, toprak verimliliğine önemli ölçüde etkili olmaktadır. Rotasyonların uygulanmasında asıl nedenler; hastalık ve zararlılardan korunmayı ve toprak verimliliğinin devamlılığını sağlamaktır.

Ürün rotasyonu neden önemlidir?​

Ürün rotasyonunun temel amacı, biyolojik çeşitliliği korumak ve toprak özelliklerini korumak. Biyoçeşitliliği korumaktan bahsettiğimizde, ekosistemlerdeki türlerin sayısını (tarımsal olsalar bile) hem bitkilerde, hem hayvanlarda hem de böcek türlerinde korumaktan bahsediyoruz.

Nöbetleşe ekim doğru mu?​

Nöbetleşe ekim gereklidir, Çünkü; Nöbetleşe ekim, üretici için ek bir gelir olup, tarım arazisinin boş bırakılması yerine, uygun bir bitki veya bitki karışımlarının seçimiyle değerlendirilmesi için fırsat yaratmaktadır. …
Nadas verimi artırır mı?
Yağışlı veya sulama imkânı olan bölgelerde yılda birden fazla ürün alınırken nadas alanlarında iki yılda bir ürün alma ekonomik görülmemektedir. Sulama ile nadasın azalmasının yanında verim, dolayısıyla üretimde artar.
Ürün rotasyonu neden önemli?
Üçlü Tarla Rotasyonu: Kışın buğday, arpa, çavdar ekimi, ilkbaharda yulaf ve baklagil ekimi yapıldığı, üçüncü bölümde ise nadasa bırakıldığı sistemdir.
 
Geri
Üst