- Konu Yazar
- #1
Mahkumiyet ne anlama gelir?
Mahkumiyet Kararı (Hükmü) Nedir? (CMK 223/1) Mahkumiyet hükmü, sanığın hapis veya adli para cezasıyla cezalandırıldığı anlamına gelir. Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir (CMK m.223/1). Mahkumiyet kararı da duruşmanın sona ermesinden sonra sanığın suçu sabit görüldüğünde verilen bir hükümdür.Sanık kime denir?
Suç şüphesi altındaki kişidir. Hakkında açılan ceza davası sonuçlanana kadar kişi sanık durumundadır. Hakkında şikayetçi olunan, yargılama yapılması istenen kişi savcılık aşamasında şüpheli sıfatını alırken ceza davasının açılması ile kovuşturma aşamasında sanık sıfatını alır.Sanık ne zaman hükümlü olur?
Sanık ne zaman hükümlü olur?CMK’nın 2/1 maddesinin (b) fıkrasına[5] göre ise sanık, kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar suç şüphesi altında bulunan kişi olarak tanımlanmaktadır. İlgili tanımlardan da anlaşılacağı üzere, kişi ancak hakkında verilerin kararın kesinleşmesi ile “hükümlü” statüsüne geçmektedir.
Para cezası mahkumiyet sayılır mı?
Para cezası mahkumiyet sayılır mı?Dolayısıyla normalde, esas mahkûmiyet hükmedilen para cezası iken, maddede ismen sayılan suçlardan verilen hapis cezalarının özel af ile adli para cezasına çevrildiği durumlarda ise söz konusu cezalar me- muriyete engel teşkil eden mahkûmiyetlerden sayılacaktır45. 2009, s. 530.
Şüpheli ve sanık ne demektir?
Şüpheli, Sanık, Tutuklu, Hükümlü ve Hükümözlü Nedir? (CMK 2/1-a) Şüpheli, soruşturma evresinde, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Sanık, kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar, suç şüphesi altında bulunan kişidir.Sanık suç mu?
Sanık, suç işlediği düşünülerek mahkemeye sevkedilen kişi. Hakkında ceza davası açılan ve ceza mahkemesinin verdiği karar hükmünün kesinleşmesine kadar, suç şüphesi altında bulunan kişidir.Hükmen tutuklu vekalet verebilir mi?
Hükmen tutuklu vekalet verebilir mi?Hükümlü kişinin haklarını kullanması ve hukuki işlemler yapabilmesi için kendisine vasi atanır. Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz.