Mahkemeye giderken nasil giyinmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mahkemeye giderken nasıl giyinmeli?​

İşte tavsiyeler.. 1- Koyu renk takım elbise giyin, böylece duruşmanızı çok ciddiye almış olduğunuzu ve mahkemeye saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz. Takım elbiseniz siyah olursa daha da ciddi görüneceğinizi aklınızdan çıkarmayın. mutlaka takın, bu size daha akıllı bir görünüm kazandıracaktır.

Mahkemeye telefonla girilir mi?​

Bu hüküm, adliye binası içerisinde ve dışındaki diğer adlî işlemlerin icrasında da uygulanır. Maddede, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda, her türlü sesli veya görüntülü kayıt ve nakil olanağını sağlayan aletlerin kullanılması yasaklanmıştır.
Ara karar ne demek kısaca?
Bir davanın bakılmasını kolaylaştırmak için yargıdan önce önlem niteliğinde verilen karar. Duruşma sırasında, iki yanın dinlenmesinden sonra verilen karar.

Duruşma salonuna telefonla girilir mi?​

Maddede, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda, her türlü sesli veya görüntülü kayıt ve nakil olanağını sağlayan aletlerin kullanılması yasaklanmıştır. Söz konusu aletler ise, ses alıcı cihaz (teyp), görüntü alıcı cihaz (kamera)lardır.
İşte tavsiyeler..
- Koyu renk takım elbise giyin, böylece duruşmanızı çok ciddiye almış olduğunuzu ve mahkemeye saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz.
- Gözlük takmak imkanınız varsa.
- Vücudunuzda dövme varsa mutlaka onları kapatacak şekilde giyinin.
- Kadınlar abartılı takılar takmamalı.

Mahkemede kadın ne giyer?​

Örneğin bir kadın avukat, mahkemede cübbesini giyeceği için cübbenin içerisine mahkeme salonunun ağırlığı da dikkate alınarak şık bir elbise, kumaş pantolon-gömlek ya da etek-gömlek kombinlerini seçebilir. Başka bir örnekte spor medyasında çalışan bir kadın, ofis ortamına göre daha rahat ve spor kıyafetler giyebilir.
Hâkim kararını neye göre verir?
Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Mahkeme salonuna telefonla girilir mi?​

Mahkemede hakim ne sorar?​

Hakim tanığa öncelikle “anlattırıcı soru” sorar. Sonra çapraz sorgu yapar. Yani hakim hem anlattırır hem de verilen cevapları denetler. Daha sonra tanığı getiren kişiye teslim eder.
Hakim karşısında nasıl savunma yapılır?
Ceza davasında savunma, yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Sanık, dava konusu olayın nasıl meydana geldiğini ve delillerini mahkeme huzurunda bildirir. Yine varsa şikayetçi olan katılan da beyanlarını sunabilir. Yine konu hakkında bilgisi olan tanıklar da mahkeme huzurunda dinlenir.

Avukatsız mahkemeye gidilir mi?​

Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi zorunluluğu yoktur. Herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır.

Mahkemede tanıklara ne sorulur?​

(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.
Asliye ceza mahkemesi kaç celse sürer?
Gibi suçlar en sık karşılaşılan asliye ceza davalarıdır. Bu davalar delil durumu, tanıkların ve sanıkların mahkemede hazır edilmesi gibi etkenlere bağlı olarak 4-5 celse içinde sonuçlanan davalardır.

Hakim kadınlara ne denir?​

Ben de kadın ya da erkek olsun hakimlere “Hakim Bey” “Hakim Hanım” diyorum.

Hakim mi daha üstün savcı mı?​

Hakim ise davaları karara bağlayan kimselerdir. Bu bakımdan savcılar davaları karara bağlamamaktadır. Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür.
Avukatsız savunma olur mu?
avukat ile temsil zorunlu değildir. ama bunu yapmak için dahi arkadaşınızın, eniştenizin, baldızınızın bir avukat tanıdığına soracaksınız. çünkü usul bilmiyorsunuz, adliyenin içinde dava açacağınız ön büroyu, vezneyi dahi bulamıyorsunuz. çünkü tanık olduğunuz duruşmada dahi hakim karşısında kekeliyorsunuz.

Mahkeme baska sehre alınır mı?​

(1) Yetkili hâkim veya mahkeme, hukukî veya fiilî sebeplerle görevini yerine getiremeyecek hâlde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir.
 
Geri
Üst