Mahkemelerin yetkisi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.156
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mahkemelerin yetkisi ne demek?​

Yetki bir dava ya da işte belirli bir devlet ülkesinde bulunan hangi yerdeki görevli ilk derece mahkemesi aracılığıyla bakılacağını belirleyen kurallara denir. Anayasa’nın 142. Maddesi uyarınca mahkemelerin yetkisinin de kanunla belirlenmesi gerekir.

Yetki sözleşmesi genel yetkili mahkemenin yetkisini kaldırır mı?​

HUMK’nın 22. maddesine göre yetki sözleşmesi ancak yetkinin kamu düzenine dair olmadığı hallerde yapılabilir, sözleşmeyle yetkili kılınan mahkemenin yetkisi de kesin yetki olmaz. Sözleşmeyle yetkili kılınan mahkemenin yanında kanunen yetkili genel ve özel diğer mahkemelerin yetkisi de devam eder.
Hukukta görev ve yetki nedir?
Görev, bir davaya konu itibari ile hangi yargı yerinin bakacağını belirleyen usul kuralıyken; yetki, yargı yerinin konu itibari ile bakacağı davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.

Yargı çevresi nasıl belirlenir?​

Büyükşehir belediyesi bulunan illerde, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki il ve ilçelerin adı ile anılan sulh veya asliye hukuk mahkemelerinin yargı çevresi, il ve ilçe sınırlarına bakılmaksızın Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.

Merci tayinini kim yapar?​

2.Danıştay ve bölge idare mahkemesi görevli ve yetkili mahkemeyi kararlaştırır.
Yapılacak bir yetki sözleşmesi Türk mahkemelerinin yetkisini ortadan kaldırır mı?
Önemli olan davanın sadece Türk mahkemelerinde görülmesinin amaçlanmasıdır. Dolayısıyla Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine giren bir konuda yetki anlaşması akdedilmiş olması, Türk mahkemelerinin yetkisi üzerinde bir etkiye sahip olamayacaktır.

Yetki sözleşmesinde yetkili kılınan mahkeme belirli veya belirlenebilir olmalı mıdır?​

Yetki sözleşmesi ile bir veya birden fazla mahkeme yetkili kılınabilir. Uyuşmazlık konusunda olduğu gibi sözleşme ile yetkili kılınan mahkemenin veya mahkemelerin de belli olması gerekir.

Mahkeme yetkiyi resen inceler mi?​

(1) Yetkinin kesin olduğu davalarda, mahkeme yetkili olup olmadığını, davanın sonuna kadar kendiliğinden araştırmak zorundadır; taraflar da mahkemenin yetkisiz olduğunu her zaman ileri sürebilir. (2) Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir.
Mahkeme yetki itirazı ne zamana kadar yapılır?
Bu madde yetki itirazının cevap dilekçesinde ileri sürülmesini öngördüğünden HMK m. 127’de cevap dilekçesini verme süresinin, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki hafta olarak düzenlenmiş olması nedeniyle yetki itirazında bulunma süresi de iki haftadır.

Kesin yetki dava şartı mı?​

Bilindiği üzere, kesin yetki, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114/1-ç maddesi uyarınca dava şartı olup, yargılamanın her aşamasında istek olmaksızın gözetilir.
 
Geri
Üst