Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mahkemelerde Arabulucunun gorevi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mahkemelerde Arabulucunun görevi nedir?​

Arabulucular, tarafların iletişimini kolaylaştırarak onları masada tutan arabuluculuk yöntemleri uygular. Tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmalarına yardımcı olur. Bunu yaparken arabulucu konuyu çözümleyen bir karar vermez, taraflara çözüm seçeneği sunmaz.

Arabuluculuk nasıl başlar?​

Arabuluculuk nasıl başlar?
Arabuluculuk süreci, dava açılmadan önce arabulucuya başvuru hâlinde, tarafların ilk toplantıya davet edilmeleri ve taraflarla arabulucu arasında sürecin devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varılıp bu durumun bir tutanakla belgelendirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

Arabulucu olmak için ne yapmalı?​

Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlığımızca yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, gerekir. Bakanlıkça yapılacak sınavın yeri, tarihi, saati, sınava başvuru ve sınavla ilgili diğer hususlar Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü (www.higm.adalet.gov.tr) ve Daire Başkanlığımızın internet sitelerinde ilan edilmektedir.

Arabuluculuk müzakerelerine kimler katılır?​

Arabuluculuk müzakerelerine kimler katılır?
MADDE 25 – (1) Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları, idareler ise oluşturacakları komisyon aracılığıyla katılabilirler. İşverenin adi veya resmi yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir.

Hangi davalarda arabuluculuk dava şartıdır?​

İşçi alacakları ve tazminatları ile işe iade davalarıyla birlikte, ticari davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesini içeren alacak ve tazminat taleplerine ilişkin uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk kabul edilmiştir.

Arabuluculuk hangi davalarda zorunlu?​

Arabuluculuk hangi davalarda zorunlu?
Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

Arabuluculukta anlaşılmazsa ne olur?​

Eğer taraflar anlaşamazsa, toplantı anlaşamama tutanağı ile sonlandırılır isteyen taraf dava yoluna başvurmakta serbesttir. Eğer taraflar karşılıklı yapılan görüşmeler neticesinde orta noktada buluşamaz veya taraf teşkili sağlanamadıysa arabulucu anlaşamama tutanağı tutar ve dava açılır.

Arabuluculuk görüşmeleri nasıl olur?​

Arabuluculuk görüşmeleri nasıl olur?
Arabulucu, seçildikten sonra tarafları en kısa sürede ilk toplantıya davet eder. Uygulamada, arabulucunun ilk toplantısı ilk 3 hafta içinde yapılmaya çalışılmaktadır. Bundan sonraki süreç taraflara bağlıdır. Yani arabuluculuk süreci ortalama olarak 1 ay içinde sonuca bağlanabilmektedir.

Arabuluculuk için avukat olmak şart mı?​

Yönetmelikte geçen 5 yıllık mesleki kıdeme sahip olma sadece avukatlık mesleği için aranan bir şart değildir. Hukuk fakültesi mezuniyeti ve herhangi bir meslekte 5 yıllık kıdeme sahip olmak aranan bu şart için yeterlidir. Farklı mesleklerde geçen süreler, 5 yıllık mesleki kıdem hesabında dikkate alınacaktır.

Arabulucu olmak için hangi bölüm okunmalı?​

Arabulucu olmak için hangi bölüm okunmalı?
– Hukuk fakültesi mezunu ve mesleğinde en az 5 yıl tecrübeli olmak, – Tam ehliyetli olmak ve kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak, – Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavları geçmek gerekiyor.

Arabuluculuk sistemi nasıl çalışıyor?​

Arabulucu, taraflara anlaşmazlığı çözebilecek çeşitli seçenekleri araştırma ve oluşturma konusunda yardımcı olur. Taraflar, Arabulucu’nun ve yasal vekillerinin yardımıyla oluşturulan seçenekleri değerlendirirler. Taraflar, dağıtıcı veya birleştirici ya da her ikisi birden olabilecek pazarlık sürecine girişirler.

Arabuluculuk hangi davalarda dava şartı?​

Arabuluculuk hangi davalarda dava şartı?
 
Arabulucular, taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak onları müzakereler için bir arada tutan kişilerdir. Arabuluculuk sürecinde arabulucu taraf olmaz, taraflara karar vermez, ancak taraflara çözüm seçenekleri sunarak kendi çözümlerini bulmalarına yardımcı olur.

Arabuluculuk işlemi, dava açılmadan önce tarafların arabulucuya başvurmasıyla başlar. Arabuluculuk müzakerelerine tarafların yanı sıra kanuni temsilcileri, avukatları veya idarelerin oluşturduğu komisyonlar da katılabilir.

Arabulucu olabilmek için arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gerekmektedir. Arabuluculuk sürecinde anlaşmazlık yaşanması durumunda taraflar serbestçe dava yoluna başvurabilirler.

Arabuluculuk uygulaması işçi alacakları, tazminatları, işe iade davaları, ticari davalardan konusu para içeren alacak ve tazminat talepleri gibi belirli dava türlerinde dava şartı olarak kabul edilmektedir.

Arabuluculuk sistemi, taraflara çözüm seçenekleri sunarak anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olur. Arabulucu tarafların bir araya gelmesini sağlayarak pazarlık sürecine girilmesine destek verir.

Kısacası, arabuluculuk süreci taraflar arasındaki anlaşmazlıkların dış mahkemelerde görülmeden arabulucular aracılığıyla çözülmeye çalışıldığı bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
 
Geri
Üst