Mahkemede yalanci sahitlik yapana dava acilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
212.996
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mahkemede yalancı şahitlik yapana dava açılır mı?​

Yalan tanıklık suçu uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. Yalan tanıklık suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi olmadığı gibi suçtan bireysel olarak mağdur olan kişi şikayetten vazgeçme hakkını kullansa bile kamu davası düşmez.
Fakirlik belgesi adli yardım için yeterli mi?
Özet: Yoksul bir kişi, haklı olduğuna dair delil getirmek koşu- luyla mahkemeden adli yardım kararı alabilir. Bunun üzerine, hiçbir yargılama gideri ödemeden iddia veya savunmada bulunabilir. Kişinin adli yardımdan yaralanabilmesi için ‘yoksulluk’ ve ‘haklı- lık’ şartlarını taşımazı gerekir.
Adli yardım talebi hangi durumlarda reddedilir?
Adli yardımdan yararlanan kişinin mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkar veya sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa adli yardım kararı kaldırılır.

Adli yardım kimlere verilir?​

Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.
Adli yardım her aşamada istenir mi?
(1) Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir.
Adli yardım talebinin reddine itiraz nereye yapılır?
(2) (Değişik : 11/4/2013-6459/ 23 md.) Adli yardım talebinin reddine ilişkin kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir.
Mahkeme, adli yardım talebi hakkında duruşma yapmaksızın karar verebilir. Ancak, talep halinde inceleme duruşmalı olarak yapılır. Mahkemelerce adli yardım talebi konusunda verilen kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir.
Yalan yere şahitlik yapmanın hükmü nedir?
Camilerde vatandaşlara, İslam dininin yalancı şahitliği yasakladığı ve en büyük günahlardan saydığı anlatılacak. ”Sevgili Peygamberimiz, bir gün ashabına büyük günahları anlatırken, bunların, Allah’a şirk koşmak, haksız yere insan öldürmek, ana-babaya asi olmak ve yalancı şahitlik yapmak olduğunu söylemişlerdir.
 
Geri
Üst