AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkemede temyiz ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkemede temyiz ne demek?​

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.

Temyiz başvurusu hangi mahkemeye yapılır?​

Temyiz başvurusu hangi mahkemeye yapılır?
İstinaf mahkemesi (bölge adliye mahkemesi) tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılabilir.

Yargıtaya temyiz nasıl yapılır?​

Yargıtaya temyiz nasıl yapılır?
Temyiz davalarında mahkemelere yapılan savunmaların bir kez daha üst mahkemelere yapılması talep edilir. Temyiz davalarının açılması için davanın önceden bir sonuca bağlanması gerekir. Temyiz dilekçesi eksiksiz bir şekilde doldurulup yetkili mahkemeye verilerek temyiz davası açılabilir.

Yargıtaya temyiz dilekçesi nasıl yazılır?​

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri.
- Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı.
- İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
- Kararın özeti.

Yargıtay a giden dava ne kadar sürer?​

Yargıtay a giden dava ne kadar sürer?
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Temyize giden mahkeme kararı ne zaman Sonuclanir?​

Temyize giden mahkeme kararı ne zaman Sonuclanir?
Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gündür. Bu nedenle 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yıllık sürede karara bağlanacağını söyleyebiliriz.

Hangi davalar Yargıtaya gider?​

Yargıtay Kanunu’na göre temyiz incelemesi dosya üzerinde yapılır.
- Tüzel kişiliğin feshi.
- Genel kurul kararlarının iptali.
- Evlenme butlanı
- Evlilik iptali.
- Alacak ve velayet davaları

Yargıtay temyiz dilekçesi nereye verilir?​

Yargıtay temyiz dilekçesi nereye verilir?
Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir? Kanunda öngörülen şekli şartlarını taşıyan temyiz dilekçesi, Yargıtay’a gönderilmek üzere temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilir.

Temyiz dilekçesi kime yazılır?​

Temyiz dilekçesi kime yazılır?
Madde 365 – (1) Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay’ ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.
 
Mahkemede temyiz, bir istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesi veya bozulması talebiyle üst mahkemeye yapılan bir başvurudur. Bu süreçte temyiz başvurusu, Yargıtay gibi bir temyiz mahkemesine yapılır. Üst mahkeme olan Yargıtay, istinaf mahkemesinin kararını inceleyerek daha yüksek bir yargılama yapar.

Temyiz başvurusu, istinaf mahkemesi kararına karşı yapılan bir itirazdır. Eğer belli yasal koşullar sağlanıyorsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a başvurulabilir. Öncelikle temyiz dilekçesi eksiksiz bir şekilde doldurulur ve yetkili mahkemeye verilir. Temyiz dilekçesinde, temyiz eden ile karşı tarafın bilgileri, temyiz edilen kararın detayları ve kararın özeti gibi bilgiler yer alır.

Temyiz süreci oldukça uzun bir süreç olabilir. Örneğin, Yargıtay'da ortalama bir dosyanın incelenme süresi 348 gündür. Bu nedenle, temyiz edilen bir davanın sonuçlanması genellikle 3 yıl gibi bir süreyi bulabilir. Yargıtay'a giden davalarda dosya üzerinde temyiz incelemesi yapıldığı için çeşitli konular gündeme gelebilir, örneğin tüzel kişilik feshi, genel kurul kararlarının iptali, evlenme butlanı, evlilik iptali, alacak ve velayet davaları gibi konular Yargıtay'a gidebilir.

Temyiz dilekçesi, genellikle kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay'ın göndermesi üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine verilebilir. Bu dilekçeyi hazırlarken dikkatli olunmalı ve gerekli bilgiler eksiksiz olarak sunulmalıdır. Temyiz dilekçesi işlemi doğru bir şekilde tamamlandığında Yargıtay'a iletilir ve temyiz süreci başlamış olur.
 
Geri
Üst