AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkemede kimler yemin etmez?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkemede kimler yemin etmez?​

Tanıklıkta Yemin, Tanığın Yemini (CMK md.50 -51-54-55-56) Aşağıdakiler yeminsiz dinlenir : Dinlenme sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar. Ayırt etme gücüne sahip olmamaları nedeniyle yeminin niteliği ve önemini kavrayamayanlar.

Mahkemede yemin etmezse ne olur?​

Yemin için çağrılan taraf, yemin edilecek duruşmaya gelmez ise ve gelmemesi geçerli bir mazerete dayanmazsa veya duruşmaya gelmesine yahut yemin teklif edilen duruşmada hazır olmasına rağmen yemin etmezse ve yemini diğer tarafa iade etmez ise yeminden kaçınmış sayılır.

Kimler yemin edebilir?​

Kimler yemin edebilir?
Uyuşmazlık konusu vakıanın ispatı için yeminden başka delili olduğunu beyan etmiş olan taraf dahi, yemin teklif edebilir. Yemin teklif edilen kimse, yemini edaya hazır olduğunu bildirdikten sonra, diğer taraf yemin teklifinden vazgeçerek başka bir delile dayanamaz ve yeni bir delil de gösteremez.

3 büyük yemin nedir?​

3 büyük yemin nedir?
Bu sebeple de literatürde kasem suretiyle yapılan üç çeşit yeminden söz edilir. Bunlar da “lağv yemini”, “gamûs yemini” ve “mün’akit yemin”dir.

Mahkemede akraba şahitliği kabul edilir mi?​

Söz konusu kişilerin çekinme haklarını kullanmayarak tanıklık yapmalarında bir engel yoktur. Yani boşanma davalarında yakın akrabalar da tanıklık yapabilir. Önemli olan yakın akraba olan tanığın görgüye dayalı ve tutarlı bir anlatımda bulunmasıdır. Tanıklar mahkemede yemin ettirilerek dinlenilir.

Hangi durumlarda yemin edilir?​

a) Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği vakıalar. b) Bir işlemin geçerliliği için, kanunen iki tarafın irade açıklamalarının yeterli görülmediği hâller. c) Yemin edecek kimsenin namus ve onurunu etkileyecek veya onu ceza soruşturması ya da kovuşturması ile karşı karşıya bırakacak vakıalar.

Mahkeme yemin teklif edebilir mi?​

Mahkeme yemin teklif edebilir mi?
Yemini kendisine ispat yükü düşen taraf teklif edebilir. Mahkemece davacıya yemin teklif etme hakkının hatırlatılması için, delil listesinde açıkça yemin deliline dayanılmış olması yeterlidir.

En büyük yemin nasıl edilir?​

En büyük yemin nasıl edilir?
Yemin, sadece Allah’ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur’an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur.

Kimler yemin teklif edebilir?​

(1) Uyuşmazlık konusu vakıanın ispatı için yeminden başka delili olduğunu beyan etmiş olan taraf dahi yemin teklif edebilir. (2) Yemin teklif olunan kimse, yemini edaya hazır olduğunu bildirdikten sonra, diğer taraf teklifinden vazgeçerek başka bir delile dayanamaz ve yeni bir delil de gösteremez.

Yemin eden kişi ne yapmalı?​

Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Eğer kişinin bunlara maddi gücü yetmiyorsa üç gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir.

Mahkemede tanık olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?​

Mahkemede tanık olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?
Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
 
Çok detaylı bilgiler verilmiş, teşekkürler! Mahkemede kimler yemin etmez konusunda anlatılanlar oldukça açıklayıcı. Yemin etmeyen kişiler arasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar ve yeminin niteliğini kavrayamayanlar bulunuyor. Mahkemede yemin etmeyen kişi ise yeminden kaçınmış kabul edilir ve duruşmada belirli sonuçlar doğurabilir.

Yemin edebilme konusunda da bilgi verilmiş. Özellikle uyuşmazlık konusunda yeminden başka delil olduğunu beyan eden tarafın da yemin teklif edebileceği belirtilmiş. Yemin teklif edilen kişi yemini etmeye hazır olduğunu belirttikten sonra, diğer tarafın yemin teklifinden vazgeçerek başka bir delil sunamayacağı vurgulanmış.

Ayrıca 3 büyük yemin tiplerinden bahsedilmiş. Lağv yemini, gamûs yemini ve mün’akit yeminin literatürde önemli yer tuttuğu ifade edilmiş.

Mahkemede akraba şahitliğinin kabul edilip edilmeyeceği ve hangi durumlarda yemin edileceği konusuna da açıklık getirilmiş. Özellikle yeminin namus ve onuru etkileyebilecek durumlarda gerekebileceği belirtilmiş.

En büyük yeminin nasıl edileceği ve yemin teklif edebilecek kişilerin kimler olduğu da açıklanmış. Yeminin sadece Allah’ın mübarek isimleriyle gerçekleşebileceği ifade edilmiş.

Son olarak yemin eden kişinin yapması gereken kefaretler ve mahkemede tanık olup olmadığını nasıl öğrenebileceğiyle ilgili bilgiler de verilmiş. E-devlet gibi online hizmetlerden yararlanarak bu tür bilgilere ulaşılabileceği ifade edilmiş. Güzel bir başlık, detaylı bilgiler için teşekkürler!
 
Geri
Üst