AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkemede hakim taniga ne sorar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkemede hâkim tanığa ne sorar?​

(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Mahkemeler halka açık mı?​

Yukarıda belirttiğimiz üzere aleniyet ilkesi uyarınca duruşmalar halka açık yapılır ve duruşma salonu kapısı izleyicilere açıktır. Ancak izleyicilerin duruşmanın düzen ve disiplinini bozmaması gerekmektedir.

Tanığa soru nasıl sorulur?​

Tanığa soru nasıl sorulur?
Yine bu alanda yer alan 152. madde ise soru sorma başlıklı olup madde içeriği açıkça şu şekildedir; ”(1) Duruşmaya katılan taraf vekilleri; tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Taraflar ise hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?​

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme başkanı veya hâkim, iddianamenin kabulü kararını okur. Burada “okuma” kelimesine dikkat edilmelidir. Yargılamaya başlanabilmesi için Mahkemenin iddianamenin kabulüne dair bir karar vermiş olması gereklidir. Bu kararın mutlaka yazılmış olması gereklidir.

Sanığa ne zaman soru sorulur?​

MADDE 215 – (1) Suç ortağının, tanığın veya bilirkişinin dinlenmesinden ve herhangi bir belgenin okunmasından sonra bunlara karşı bir diyecekleri olup olmadığı katılana veya vekiline, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve müdafiine sorulur.

Tanık olan kişi ceza alır mı?​

TCK madde 272/1 kapmasında; hukuka aykırı bir fiil nedeniyle olan soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi ya da kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunursa dört aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Duruşmayı kim yapar?​

Duruşmayı kim yapar?
Duruşma bir yargıcın başkanlığında yapılır. Ayrıca zabıt kâtibi, mübaşir, davanın tarafları ya da onların vekilleri olan avukatlar, gerekirse tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur. Ceza davalarında savcı kamu adına davacı olarak duruşmalara katılır.

Mahkemelerin herkese açık olması hangi dönem?​

Mahkemelerin herkese açık olması hangi dönem?
anayasa 141 in ilk cumlesi.

Mahkemede soruyu kim sorar?​

(1) Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.

Bayan hakime nasıl hitap edilir?​

Mutlaka hanım eklenmek isteniyorsa hitaba “Hakim hanım” kullanılabilinir.

Mahkemeye çıkmadan ceza verilir mi?​

Mahkemeye çıkmadan ceza verilir mi?
Kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılmaz. Duruşmada hazır bulunmak sanık açısından hem bir hak hem de bir yükümlülüktür. Bu nedenle, duruşmaya gelmemesinin geçerli nedeni olmayan sanığın duruşmaya zorla getirilmesine karar verilir.

Sanık tanıklara soru sorabilir mi?​

Sanık tanıklara soru sorabilir mi?
Bu madde ile Cumhuriyet savcısı, katılan, sanık ve avukatların mahkeme başkanı veya hâkimden söz isteyerek, tanıklara, katılana, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, doğrudan soru yöneltebilecekleri kabul edilmiştir.

Sanığa Kimler soru sorabilir?​

MADDE 201 – (1) Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.

Tanık hapse girer mi?​

Tanık delil sayılır mı?​

Tanık delil sayılır mı?
Tanık beyanının ispat kuvveti, olayı temsil etme yeteneği ile doğru orantılıdır. Olayı bizzat gören kişinin kolluğa gelerek anlatımda bulunması –bu beyanı değerlendirmeye yetkili merci önünde verilmediğinden- tanık beyanı niteliği kazanamaz ve tanık beyanı delili kapsamına da girmez.
 
Mahkemede hâkim tanığa genellikle şu tür sorular sorar:
1. Tanığın adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri
2. İşyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi
3. Var ise telefon numaraları
4. Tanıklığının güvenilirliği hakkında bilgi verecek durumlar
5. Şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkileri hakkında sorular

Mahkemeler halka açık yapılmaktadır. Aleniyet ilkesi gereği duruşmalar halka açık olarak gerçekleşir. Ancak izleyicilerin, duruşmanın düzen ve disiplinini bozmaması önemlidir.

Tanığa soru sorma konusuna da değinelim. Duruşmaya katılan taraf vekilleri, tanıklara, bilirkişilere ve diğer kişilere doğrudan soru yöneltebilirken, taraflar ise hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Hâkim karar verirken ilk olarak iddianamenin kabulünü okur. Yargılamaya başlanabilmesi için mahkemenin iddianamenin kabulüne dair bir karar vermesi gereklidir.

Tanıklığın önemi büyüktür ancak tanık olan kişilerin de doğru beyanda bulunması gerekmektedir. Hukuka aykırı beyanda bulunan tanıklar hapis cezasına çarptırılabilirler.

Duruşma bir yargıç başkanlığında yapılır. Zabıt katibi, mübaşir, davanın tarafları ve avukatlar gibi kişiler de duruşmada bulunabilirler.

Sanığa soru genellikle suç ortağının, tanığın veya bilirkişinin dinlenmesinden ve belgelerin okunmasından sonra sorulur. Sanık ve diğer tarafların da duruşma disiplinine uygun şekilde soru sorması kabul edilir.

Sanık tanıklara da soru sorabilir ancak doğrudan soru sormak yerine mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla soru yönlendirmesi tercih edilir.

Karşılaştığınız diğer sorulara da detaylı cevaplar verebileceğim. Sorularınızı sormaya devam edebilirsiniz.
 
Geri
Üst