Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mahkemede fotograf cekmek neden yasak?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mahkemede fotoğraf çekmek neden yasak?​

(Madde 183/1). Ses ve görüntünün alınması yasağı mahkemenin huzurunu bozduğu, sanığın kişilik haklarına aykırı olması, savunmayı zorlaştırması sebebiyle duruşmada ses fotoğraf veya video kaydı alma yasağı getirilmiştir. Duruşmanın naklen yayınlanması duruşmanın açık olması sebebiyle yapılması gereken bir şey değildir.
Mahkeme kalemlerinde kamera var mı?
Ses ve Görüntü Alıcı Aletlerin Kullanılması Yasağı Maddede, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda, her türlü sesli veya görüntülü kayıt ve nakil olanağını sağlayan aletlerin kullanılması yasaklanmıştır. Söz konusu aletler ise, ses alıcı cihaz (teyp), görüntü alıcı cihaz (kamera)lardır.

Kamu kurumunda izinsiz görüntü çekmek suç mu?​

Kamusal alanda kişilerin fotoğraflarını çekmek suç değilidir. Gözün görebildiğini fotoğraf da çekebilir. Kişinin görmesinde suç olmayan şeyi çekmesinde de suç oluşmaz mantığı ile suç olmayacağı açıktır.
Segbis sistemi ne demek?
SEGBİS, Adil yargılanma, Savunma, CMK. T.C. Adalet Bakanlığı tarafından, cezaevlerinde, sanıkların belirlenen bir odada, mahkemeye gitmeden ve cezaevinden çıkmadan, görüntülü ve sesli olarak savunma yapmaları için, kısaca SEGBİS olarak adlandırılan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kurulmuştur.
(1) 180 inci maddenin beşinci fıkrası ile 196 ncı maddenin dördüncü fıkrası hükmü saklı kalmak üzere, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletler kullanılamaz.
Segbis neden yapılır?
MADDE 9 – (1) Görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması olanağının varlığı hâlinde, kanunlardaki usul ve esaslar dairesinde, soruşturma veya kovuşturma aşamasında yapılan her türlü işlem SEGBİS ile kayda alınır.

Segbis de dava açılır mı?​

Kovuşturma aşamasında duruşmada hazır bulunma hakkına sahip olan sanık, bazı istisnai veya zorunlu hallerde cezaevinden veya yargılamayı yapan mahkemeden uzakta bir yerden SEGBİS sistemi yoluyla duruşmaya bağlanarak görüntülü ve sesli dinlenebilir.
Kamuda fotoğraf çekmek yasak mı?
Yargıda çelişkili kararlar verilmesi dolayısıyla tartışmalı bir konu olmakla beraber kamusal alanda çekim yapmak izne tâbi değil. Fakat kamusal alan da olsa özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği kanısına varılması durumunda suç teşkil edebilir.

Segbis kimler için?​

SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) sayesinde ifade alma ve sorgu işlemleri ile duruşmaların video kaydına alınması; Cumhuriyet Başsavcılığı veya mahkemenin yargı çevresi dışında bulunan veya mahkemede hazır bulunamayan kişilerin (şüpheli, sanık, tanık, şikayetçi, katılan vs.)
 
Geri
Üst