AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkemede delil olmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mahkemede delil olmazsa ne olur?​

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Mahkeme kararı delil midir?
Tarafları farklı olan davalarda verilen kararlar, bazı kararlara göre, bağlayıcı delil niteliğindedir 5. Öğretide, Yargıtay‟ın bağlayıcı delil ifadesinin, kesin delil anlamında anlaĢılması gerektiği belirtilmiĢtir 6.
Güçlü delil ne demek?
Görüşlerden ve Yargıtay kararlarından görüleceği üzere “güçlü delil” kavramı takdiri delilden öteye gitmez. Yargıtay kararlarında somut olaya göre delillerin hâkimin değerlendirmesinde kanaatini ortaya koymasında vakıaları aydınlatmada “güçlü delilin” evla olduğuna işaret etmektedir.

Somut delil yoksa ceza verilir mi?​

Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.
Bir ceza davasında en geç ne zamana kadar delil ibraz edilir?
Delil ve Olayın Geç Bildirilmesi (CMK 207) Ceza yargılamasının amacı, maddi gerçeğe ulaşmak olduğundan yargılama sonuçlanıncaya kadar kanıtların toplanması gerekir. Davayı uzatmak ya da adaleti yanıltmak amacını taşımadıkça bir delilin geç ileri sürülmesi onun reddi için neden oluşturmaz.
Mahkemeye delil nasıl sunulur?
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 119, 129.maddelerine6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 119 ve 129.maddelerine göre delillerin tarafların dilekçeleri ile mahkemeye sunulması zorunludur.

Kesin hükmün etkileri nelerdir?​

Maddi Anlamda Kesin Hüküm Müspet Etki Maddi anlamda kesin hükmün müspet etkisi, daha önce açılmış bir dava sonucunda verilen kararın kesinleşmesiyle birlikte, davanın yeniden uyuşmazlık konusu yapılamaması, kesin hükmün kesin delil niteliği taşımasıdır.
Delil nedir çeşitleri nelerdir?
Özelliklerine göre delilleri; biyolojik deliller, kimyasal deliller, fiziksel deliller, parça deliller, iz delilleri, görüntü delilleri ve dijital-bilişim delilleri olarak sınıflandırılmak mümkündür[1]. Bazı bulgular/deliler tüm maddi delil çeşitleri ile ilgili inceleme yapılması mümkündür.
Delil başlangıcı nedir örnek?
Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.

Somut bir delil ne demek?​

Olay yerinde bulunan kanlı bir bıçak veya tespit edilen parmak izleri somut delil olarak kabul edilirken; bazen de özellikle cinsel suçlarda, kadının ve çocuğun beyanı somut delil olarak kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst