AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mahkeme ne demek TDK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.575
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkeme ne demek TDK?​

Mahkeme nedir TDK? a. huk. 1. Bir yargıçtan veya bazen savcı ve yargıçlardan oluşan bir kurulun, yargı görevini yerine getirdikleri yer, yargı yeri, yargıevi, mahkeme kapısı: “Mahkemenin elinde bu iddiaları yalanlayacak bir belge yoktu.” -T.

Mahkeme ismi ne demek?​

Mahkeme ismi ne demek?
Mahkeme kelimesi Türkçe’de “yargı eylemi veya yargı yeri” anlamına gelir. Arapça ḥkm kökünden gelen maḥkamat محكمة z “yargı eylemi veya yargı yeri” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥukm حكم z “yargılama” sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.

Celse ne demek TDK?​

Celse ne demek TDK?
16. yüzyılda literatüre girmiş olan celse kelimesinin sözlük anlamı toplantıdır. Bu kelime genellikle mahkemelerde, oturum manasında kullanılır.

Bir celsede ne demek?​

Hepimizin günlük hayatta mutlaka duyduğu celse, oturum demektir. Bir davanın tek seferde bitmesi anlamına gelmektedir. Gazetelerde, haber bültenlerinde tek celsede boşanan çift, mahkemeden ayrıldı diye haberler izleriz, okuruz. Tek seferde biten mahkeme, taraflara başka duruşma günü vermeden davayı karara bağlar.

Mahkemelik olmak ne demek?​

Mahkemelik olmak ne demek?
➡Mahkemelik Olmak deyiminin anlamı:Kavga veya anlaşmazlık sonucu mahkemeye düşmek.

Mahle ne demek TDK?​

Mahle ne demek TDK?
mah anlamı 1. Göründüğü gibi olmayan (kimse). 2. Ahmak, sersem.

Nâr ne demek?​

nar / nâr / نار / نَارْ Cehennem. Bir meyve adı. Mc: Allahın gadabı. Yakıcı, azab verici her şey.

Celse ne anlama gelir?​

Celse ne anlama gelir?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Celse kelimesi culüs sözcüğünden türetilmiştir. Culüs kelimesi oturmak, dinlenmek ve mola vermek anlamına gelirken, celse kelimesinin sözlük anlamı oturumdur.

Feriştahı gelse ne anlama gelir?​

Feriştahı gelse ne anlama gelir?
TDK için Feriştah kelimesinin Türkçedeki anlamı, ‘En iyisi, en güzeli ya da en üstünü,’ anlamları biçiminde kullanılmaktadır. Özellikle ‘feriştahı gelse’ ile başlayan cümle grupları çok sık kullanılmaktadır.

Celseler nedir?​

Sözlükte “oturmak, oturuş şekli” anlamına gelir. Arapça’da ka’de* de oturma mânasında olmakla birlikte ka’de ayakta duran kimsenin, celse ise yatan veya secde yapan kimsenin oturuşunu anlatmak için kullanılır. Fıkıh terimi olarak celse namazda iki secde arasındaki oturuşu ifade eder.

Farsça Mahi ne demek?​

Farsça Mahi ne demek?
Mahi ne demek sorusunun en kısa ve net cevabı balıktır. Farsça kökenli bir kelime olan mahi kelimesi aynı zamanda perişan eden ve mahveden anlamlarına da gelmektedir.

Maha isminin anlamı nedir?​

Maha isminin anlamı nedir?
Hedeflenen, varılmak istenen yer.

Nari Cehennem ne demek?​

Meselâ “cehennem ateşi” anlamında geçen nâr kelimesi, cehennem azabının çeşitli şekillerinden sadece yakıcı olanını ifade eder. Lezâ, saîr, hutame gibi diğer kelimeler de nârın yakıcılığını tasvir etmektedir. Cehennem kelimesinin geçtiği yetmiş yedi âyetin elli biri Mekkî, yirmi altısı Medenî sûreler içinde yer alır.

Çınar ne anlama gelir?​

Çınar ne anlama gelir?
Çınar ismi uzun boylu kalın dallı bir ağaç anlamın gelmektedir. Çınar ayrıca dayanıklı ve güçlü kimse anlamını da taşımaktadır. Çınar isminin kökeni de Türkçedir.
 
TDK'ye göre "Mahkeme" kelimesi, hukuk alanında kullanılan bir terim olup bir yargıçtan veya bazen savcı ve yargıçlardan oluşan bir kurulun, yargı görevini yerine getirdikleri yeri, yargı yerini veya yargıevini ifade eder. "Mahkeme", Türkçe'de "yargı eylemi veya yargı yeri" anlamına gelir. Arapça kökenli olan "mahkeme" kelimesi, yargılama eyleminin isim zaman ve mekanını belirtir.

"Celse" kelimesi ise 16. yüzyılda Türkçe'ye girmiş olup sözlük anlamı "toplantı" veya genellikle mahkemelerde oturum anlamında kullanılan bir terimdir. Bir davanın tek seferde bitmesini ifade eder. Bir celsede, dava taraflarına başka duruşma günü vermeden karar verilir.

"Arapça kökenli olan 'celse' kelimesi, 'oturmak, dinlenmek ve mola vermek' anlamına gelen 'culüs' kelimesinden türetilmiştir. 'Celse' kelimesinin sözlük anlamı ise 'oturum' olarak açıklanmaktadır.

"Feriştahı gelse" deyimi ise Türkçe'de 'en iyisi, en güzeli ya da en üstünü' anlamlarında kullanılan bir ifadedir. Özellikle 'feriştahı gelse' ifadesi sıkça kullanılan bir deyimdir.

Diğer yandan, "Nâr" kelimesi Arapça kökenli olup genellikle "cehennem ateşi" anlamında kullanılır. "Nâr" kelimesi, cehennemdeki yakıcı azabı ifade etmektedir.

Son olarak, "Çınar" kelimesi Türkçe kökenli olup uzun boylu, kalın dallı bir ağacı ifade etmektedir. Ayrıca "dayanıklı ve güçlü kimse" anlamını da taşır.
 
Geri
Üst