AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkeme karari kesin delil midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkeme kararı kesin delil midir?​

Mahkeme içi ikrar, bir kesin delildir. Önemle vurgulanmalıdır ki; bir davada yapılan mahkeme içi ikrar, başka bir davada da geçerli olup, kesin delil teşkil eder (Prof. Dr. Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, Altıncı baskı, İstanbul 2001, C:2, s:2045 ).

Aynı dava tekrar açılır mı?​

Aynı dava tekrar açılır mı?
Dava konusu uyuşmazlık hakkında kesin hüküm bulunuyorsa, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanılarak yeni bir dava açılamaz.

Hakim kendiliğinden delil toplayabilir mi?​

(1) Kanunda öngörülen istisnalar dışında, hâkim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz. (2) Kanunla belirtilen durumlar dışında, hâkim, kendiliğinden delil toplayamaz.

Davalı kim olur?​

Davalı kim olur?
Davalı ya da eski adıyla müddeialeyh, hakkında hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişiye denir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır.

Reddedilen dava tekrar açılır mi?​

Böyle bir karar, ancak dair olduğu dava şartının yokluğu hakkında kesin hüküm teşkil eder. ( m. 237, I ). Bu nedenle, dava şartı yokluğundan reddedilen dava, noksan dava şartı tamamlandıktan sonra yeniden açılabilir ve davalı bu yeni davaya karşı kesin hüküm ( m. 427 ) itirazında bulunamaz.

Avukat delil toplayabilir mi?​

Avukat delil toplayabilir mi?
Yasada, avukatın dava öncesinde delil toplama yetkisini kullanması için bir zorlama usulü öngörülmemiştir. Ancak davanın açılmış olması durumunda avukat, “duruşma öncesi mahkeme müzekkeresi” emriyle birlikte muhatabın yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayabilir.

Bir davanın tarafları kimlerdir?​

➢Davada iki taraf sistemi kabul edilmiştir. Dava açarak mahkemeden hukukî koruma isteyen kimseye “davacı (müddei)”; davacının sübjektif hakkını ihlâl ettiğini veya tehlikeye soktuğunu veya davacıdan haksız bir talepte bulunduğu iddia edilen “davalı (müddeialeyh)” denir.
 
Mahkeme kararının kesin delil olup olmadığı konusunda, Prof. Dr. Baki Kuru'nun belirttiğine göre; mahkeme içi ikrarın, bir davada yapıldığında başka bir davada da geçerli ve kesin delil teşkil ettiği vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, mahkeme içi ikrar kesin delil olarak kabul edilmektedir.

Aynı dava tekrar açılabilir mi sorusuna cevap olarak; dava konusu uyuşmazlık hakkında kesin bir hüküm varsa, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanan yeni bir dava açılamaz. Yani kesinleşmiş bir hüküm varsa, aynı konuda yeni bir dava açılması mümkün değildir.

Hakimlerin kendiliğinden delil toplayıp toplayamayacağı konusu ise belirli kurallara tabi olarak değerlendirilmektedir. Kanunda belirtilen istisnalar dışında, hâkim kendiliğinden tarafların söylemediği şeyleri veya vakıaları dikkate alamaz ve delil toplayamaz. Yani hakim, belirlenen durumlar dışında kendiliğinden delil toplayamaz.

Davalı, bir hukuk davasında hakkında dava açılan gerçek veya tüzel kişidir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır.

Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi sorusu ise reddedilen davanın nedenine bağlıdır. Davanın reddedilme sebebi dava şartının eksikliği ise, dava şartı tamamlandıktan sonra dava tekrar açılabilir. Ancak dava başka bir nedenle reddedilmişse, tekrar açılması mümkün olmayabilir.

Avukatın delil toplayıp toplayamayacağı konusunda ise yasada avukatın dava öncesinde delil toplama yetkisinin olmadığı belirtilmektedir. Ancak dava açılmışsa, avukat mahkeme müzekkeresi emriyle muhatabın yükümlülüğünü yerine getirmesi için harekete geçebilir.

Son olarak, bir davanın tarafları ise davacı ve davalı şeklinde kabul edilir. Davacı, mahkemeden hukuki koruma isteyen kimseyi temsil ederken davalı ise davacının iddialarına karşı çıkan veya hakkında dava açılan taraftır.
 
Geri
Üst