AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkeme ictihatlari diger mahkemeleri baglar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkeme içtihatları diğer mahkemeleri bağlar mı?​

Genel Kurulları içtihatları birleştirme kararları arasında bir ayrım yapmadığı için, Hukuk ve Ceza Genel Kurulları içtihatları birleştirme kararları da Yargıtay Büyük Genel Kurulu içtihatları birleştirme kararlarında olduğu gibi benzer hukuki konularda Yargıtay Genel Kurullarını, dairelerini ve adliye mahkemelerini …

İçtihatlar bağlayıcı mıdır?​

İçtihatlar bağlayıcı mıdır?
İçtihadı Birleştirme Kararları dışındakiler benzer hukukî durumlarda Yargıtay Genel Kurullarını, Dairelerini ve Adliye Mahkemelerini bağlayıcı nitelikte değildir. İçtihadı Birleştirme Kararları, tahkim prosedüründe Hakem Kurulları için de bağlayıcıdır.

Gerekçe bağlayıcı mıdır?​

Gerekçenin bağlayıcı olmadığı yönündeki bir yaklaşıma göre, mahkeme kararının bağlayıcılığı “sadece hüküm fıkrası için geçerlidir. Kararın gerekçesi için bağlayıcı değildir”.

İçtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mıdır?​

İçtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mıdır?
İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete’de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Emsal karar bağlayıcı mi?​

Bir mahkeme kararının emsal teşkil etmesi bazen memurlarca yanlış anlaşılmakta ve sanki mahkeme hakiminin de bu yönde bir karar vermesinin zorunlu olduğu gibi düşünülmektedir. Oysaki emsal teşkil etme, davaya bakan hakim için bir zorunluluk içermez. Sadece başka bir hakim nasıl karar vermiş, onu gösterir.

Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?​

Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
İçtihadı Birleştirme Kararları hariç, yargıtay kararları bağlayıcı değildir. Ancak mahkemeler özellikle yeni tarihli yargıtay kararlarını dikkate alıyorlar. Dilekçe ekinde yargıtay kararlarını dosyaya sunmanızda fayda var.

Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı nedir?​

Anayasa’nın 138. maddesinin dördüncü fıkrasında, ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. ‘ denilmektedir.

Bam kararları bağlayıcı mıdır?​

Bam kararları bağlayıcı mıdır?
İşbu karar yerel Mahkeme de dahil olmak üzere tarafları bağlayıcı etkiye sahiptir[1]. Diğer bir deyişle, taraflar işbu karara karşı temyiz kanun yoluna başvuramayacağı gibi, yerel Mahkeme tarafından da işbu karara karşı direnme kararı verilememektedir.

Anayasa Mahkemesi kararı yerel mahkemeyi bağlar mı?​

Aslında bu etkinin nedeni Anayasa’da yer almaktadır. Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar”. Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karsısında fazla söze de gerek yok.

Yargısal içtihatların hukuki niteliği nedir?​

Yargısal içtihatların hukuki niteliği nedir?
Yargısal içtihatlar, mahkemelerce verilen kararlarda bir sorunun çözümü için izlenen yolu ifade edip, somut bir konu hakkında yargının uyuşmazlığı çözümleyen kararı anlamına gelir.

Idari yargı mercileri için bağlayıcı nitelikte olan kararlar nelerdir?​

İnceleme Mercii Olarak Danıştay ve Görevleri Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Emsal mahkeme kararları nedir?​

Emsal mahkeme kararları nedir?
benzer konuda daha önce yargı incelemesinden geçmiş , üst mahkemece hukuka uygunluğu tartışılmış mahkeme kararları için bilhassa hukukçuların kullandığı kavram. aynı tarz davalarda neticeyi lehe çevirmek için mahkemeye ya da ilgili kurum ve kuruluşlara sunabileceğiniz örnek karar.

Yargıtay kararı kesin midir?​

Kurulun verdiği kararlar kesindir. Dörtten fazla ceza dairesi olan bölge adliye mahkemelerinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından daire başkanları arasından belirlenen ve dört üyeden oluşan başkanlar kurulu bu incelemeyi yapar.
 
Mahkeme içtihatlarıyla ilgili soruların cevaplarını detaylı bir şekilde vermek isterim:

1. **Mahkeme İçtihatları Diğer Mahkemeleri Bağlar mı?**
Genel olarak, içtihadı birleştirme kararları dışında kalan içtihatlar, Yargıtay Genel Kurulları, daireleri ve adliye mahkemelerini bağlayıcı nitelikte değildir. Ancak içtihadı birleştirme kararları özellikle benzer konularda bağlayıcı niteliğe sahiptir ve hukuk güvenliğini sağlamak amacıyla yayınlanmaktadır.

2. **İçtihatlar Bağlayıcı mıdır?**
İçtihatlar genel olarak bağlayıcı nitelikte değildir, ancak içtihadı birleştirme kararları bağlayıcıdır. Bunun dışındaki içtihatlar, diğer mahkemeleri doğrudan bağlamazlar. Sadece Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenen içtihatlar bağlayıcı olabilir.

3. **İçtihadı Birleştirme Kararları Bağlayıcı mıdır?**
Evet, içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı niteliğe sahiptir. Bu kararlar genellikle benzer hukuki konularda çıkan farklı görüşleri birleştirerek hukuk düzeninde tutarlılık sağlamayı amaçlar.

4. **Yargıtay Kararları Bağlayıcı mıdır?**
İçtihadı Birleştirme Kararları hariç, Yargıtay kararları genel olarak diğer mahkemeleri doğrudan bağlamaz. Ancak mahkemeler, özellikle yeni tarihli Yargıtay kararlarını dikkate alır ve bu kararları dosyalarda değerlendirir.

Bu konularla ilgili daha fazla bilgi almak için ilgili yasal düzenlemeleri incelemenizi öneririm. Ayrıca, içtihatların nasıl kullanılması gerektiği konusunda uzman bir avukattan da destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst