Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mahkeme durusma gununu saatini nasil ogrenebilirim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mahkeme duruşma gününü saatini nasıl öğrenebilirim?​

Taraf olduğum bir dosyada duruşma tarihini nasıl öğrenebilirim? Bu işlem için aşağıdaki formata uygun oluşturulacak mesajı 4060 a gönderiniz. Cevap olarak gönderilen örnek mesaj: “2008/1 sayılı dosyada 15.05.2008 08:30:00 tarihine duruşma günü verilmiştir.”

Davalarımı nasıl öğrenebilirim?​

e-Devlet Kapısı
- Adalet Bakanlığı
- Dava Dosyası Sorgulama.

Dava tarihi nerede yazar?​

Dava tarihi nerede yazar?
Dava dosyaları ile ilgili detaylara adliyelere gitmeden UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemi üzerinden ulaşılabiliyor. Dava tarihleri, dava ile ilgili diğer belgeler bu sistem üzerinden görülebiliyor. Sisteme, e-Devlet şifresi, mobil imza ve Elektronik İmza ile giriş yapılıyor.

Mahkeme duruşma tarihi ne zaman belli olur?​

Mahkeme duruşma tarihi ne zaman belli olur?
Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir. Dilekçe aşaması kısa olursa dava tarihi daha erkene de alınabilir.

Duruşma günü nasıl ertelenir?​

Erteleme
- •
- İlgili dava dosyası için Dosya Görüntüleme üzerinden Dava Hareketleri sekmesi görüntülenir. Dava Hareket İşlem seçim kutusundan Erteleme seçilir.
- •
- •Ya da Erteleme ekranından Duruşmaya Girildi mi Hayır/Yok seçilir ve gerekli bilgiler girilir.
- Kaydet butonuna basılır.
- •

E-devlet mahkeme sorgulama nasıl yapılır?​

Siteye girdikten sonra TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile güvenli bir şekilde giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra elektronik hizmet alanından “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” bölümüne tıkladığınızda aleyhinize açılan dava ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Duruşma ne kadar ertelenir?​

Duruşma ne kadar ertelenir?
Kural olarak duruşmanın iptal edilmesi şeklinde bir kavram yoktur. Duruşma hakiminin olmaması, izinde olması veya olağanüstü hallerde duruşma ertelenerek başka bir güne bırakılabilir.
 
Duruşma gününü ve saatinizi öğrenmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Dosyanın tarafı olduğunuz davada duruşma tarihini öğrenmek için 4060 numarasına aşağıdaki formata uygun bir mesaj göndermelisiniz: "2008/1 sayılı dosyada duruşma gününü ve saatinin ne zaman olduğunu öğrenmek istiyorum."

Cevap olarak gelebilecek örnek mesaj şöyle olabilir: “2008/1 sayılı dosyada 15.05.2008 08:30:00 tarihine duruşma günü verilmiştir.”

2. Dava dosyanızı takip etmek için e-Devlet Kapısı üzerinden Adalet Bakanlığı'nın Dava Dosyası Sorgulama hizmetini kullanabilirsiniz. Bu hizmet sayesinde davanızla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

3. Dava tarihi ve diğer belgeleri görmek için adliyeye gitmeden UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemi'ni kullanabilirsiniz. Bu sistem üzerinden dava tarihleri ve ilgili belgeleri görüntüleyebilirsiniz. Sisteme e-Devlet şifresi, mobil imza veya Elektronik İmza ile giriş yapabilirsiniz.

4. Mahkeme duruşma tarihi genellikle dilekçe aşamasının tamamlanmasının ardından belirlenir. Mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genellikle davanın açılış tarihinden yaklaşık 5-6 ay sonra ilk duruşma gerçekleşir. Dilekçe aşaması kısa ise dava tarihi daha erken olabilir.

5. Duruşma günü erteleme işlemi için ilgili dava dosyasının Dosya Görüntüleme bölümünden Dava Hareketleri sekmesini seçerek Erteleme seçeneğini kullanabilirsiniz. Duruşma gününe girilmedi ise değişiklik yapılabilir.

6. E-devlet üzerinden mahkeme sorgulama işlemi için siteye TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. Elektronik hizmet alanından “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” bölümüne tıklayarak aleyhinize açılan dava ile ilgili detaylara erişebilirsiniz.

7. Duruşmanın ertelenmesi genelde hakimin olmaması, izinde olması veya olağanüstü durumlarda gerçekleşir. Kural olarak duruşmanın ertelenmesi söz konusu olabilir ancak duruşmanın tamamen iptal edilmesi gibi bir durumun olduğu söylenemez.
 
Geri
Üst