AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mahkeme cocugu kac yasina kadar anneye verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahkeme çocuğu kaç yaşına kadar anneye verir?​

Türk hukuku uygulaması açısından 6 ile 7 yaşına kadar çocuğun velayeti anneye verilir. Zira çocuğun anne bakımına en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerin bu yaşlar arası olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı. Bu yaşlar arasındaki bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi aksi bir şey olmaz ise neredeyse imkansız gibidir.

Boşanmada çocuğun nafakası ne kadar?​

Çocukların velayetinin davacıya verilmesine, Müşterek çocuklar yararına kullanılmak üzere her bir çocuk için aylık 200 TL. iştirak nafakasının davalıdan alınarak davacıya verilmesine, şeklinde hüküm kuracaktır.

Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?​

Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?
Özel bir durum gelişmedikçe velayet anne ve babadan alınmaz. Evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalacaktır. Özel şartlar oluşmadığı sürece bir yetişkin kabul edilmeyen çocuğun hakları, emekleri ne kadar olursa olsun anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, hala gibi akrabalara verilmez.

Çocuğu Gostermeyen anneye ceza ne olabilir?​

Mahkeme çocuğu göstermeyen ebeveyn hakkında iki aydan altı aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırmasına karar verebilir. Ancak hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilamın ya da ara kararın yerine getirilmesiyle kişi tahliye edilir.

Baba velayeti kaç yaşında alabilir?​

0-3 yaş aralığında olduğu gibi 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların da anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu kabul edilmektedir. 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların velayetinin babaya verilmesi için herhangi bir neden olması gerekmektedir.

3000 TL maaş alıyorum ne kadar nafaka öderim?​

3000 TL maaş alıyorum ne kadar nafaka öderim?
Tedbir Nafakası Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.
Nafaka miktarı nasıl hesaplanır?​
Yoksulluk nafakası hesaplanırken formüle dayandırılan bir hesaplama yöntemi yoktur. Aylık ödemeler şeklinde olan bu nafaka türünde nafakayı ödemekle sorumlu eşin maddi olanakları, bulundukları çevre dikkate alınır. Nafakayı alacak olan tarafın aylık giderleri göz önüne alınarak hesaplanır.
Işi olmayan anneye velayet verilir mi?​
Bu bağlamda velayeti alacak tarafın gelir durumundan çok çocuğa nasıl bakacağı önemlidir. Dolayısıyla çalışmayan ve geliri olmayan kadına velayet verilir mi sorusunun cevabı da evet olabilmektedir.

Hangi durumlarda çocuğun velayeti babaya verilir?​

Hangi durumlarda çocuğun velayeti babaya verilir?
Mesela anne çocuğu istemiyorsa elbette çocuğun velayeti babaya verilecektir. Annenin akıl hastası olması, fiil ehliyeti bulunmaması, çocuğa karşı şiddet uygulaması , kötü alışkanlıkları da velayetin babaya verilmesi yönünde tercih oluşturabilir.

Anne babaya çocuğu göstermezse ne olur?​

Açılan takibe rağmen çocuk teslimine dair mahkeme kararının ya da ara kararının gereğini yerine getirmeyen ebeveyn “çocuk teslimi emrine muhalefet” suçunu işlemiş olacaktır. Mahkemece, çocuk ile arasında kişisel ilişki kurulması karar verilen taraf, çocuğu göstermeyen ebeveyni şikayet etme hakkına sahiptir.

13 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?​

Eğer çocuk annede bakılamayacak kadar kötü bir durum söz konusu ise, velayet babaya verilebilir. Anneni sağlık durumları çocuğa bakamayacak kadar kötü ise yine velayet babaya verilir. Annenin geliri çocuğun ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda ise yine velayet babaya verilebilir.

18 yaşını doldurmuş çocuğun velayeti olur mu?​

18 yaşını doldurmuş çocuğun velayeti olur mu?
Çocuğun reşit (18 yaşında) olması halinde çocuğun velayet hakkı sona erecektir.
 
Merhaba! Türk hukuku ve mahkeme kararlarıyla ilgili sorularınızı cevaplamaktan memnuniyet duyarım. Eğer daha fazla detay veya başka bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst