Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mahalli idarelerin unsurlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.438
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mahalli idarelerin unsurları nelerdir?​

Mahalli idareler, 1982 Anayasası’nın 127’inci maddesine göre Mahalli idareler “ il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.”

Vesayet Denetimi ne şekilde uygulanır?​

Vesayet denetimi, devlet kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki denetim mekanizmasıdır. Kanunda öngörülen denetim yetkisinin kullanılmasıdır. Vesayet denetimi; kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki hiyerarşinin bir gereği olarak merkezin, taşrayı denetleme yetkisidir.

Mahalli müşterek ne demek?​

Mahalli müşterek ne demek?
Türk Anayasa Mahkemesi tarafından, “mahalli müşterek ihtiyaçlar”, “… aynı yörede birlikte yaşamaktan doğan eylemli durumların yarattığı, yo- ğunlaştırdığı ve güncelleştirdiği, özünde yerel ve kamusal hizmet karakteri- nin ağır bastığı ortak beklentileri ifade etmektedir” olarak tanımlamakta- dır10.

Mahalli idari ne demek?​

Mahalli idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.

Mahalli idareler bölümü nedir?​

Yerel yönetimler bölümü, bir devlet içerisindeki en düşük olan yönetim kademesi kamu yönetimi biçimini konu edinen akademik bir disiplindir. Yerel yönetimler bölümü gerek dünyada gerek ise ülkemizde hizmetlerin yerel olan birimlerden verilmesi eğilimi belirli ölçüde arttırmaktadır.

Vesayet yetkisini kim kullanır?​

Vesayet yetkisini kim kullanır?
Vesayet yetkisi kanuna dayanır ve kanunla sınırlıdır. Yani merkezi idare bu yetkisini kanunda açıkça belirtilen yerlerde ve kanunun öngördüğü şekilde kullanabilir.
Vesayet yetkisi hangi anayasa?​
Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 127. Maddesi’nde idari vesayetten bahsedilmektedir. İdare hukukunda önemli yeri vardır. İdari Vesayet Merkezi Yönetimin yerel yönetimler üzerindeki denetim yetkisine denir.
Mahalli ne demektir?​
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman genel anlamı ile mahalli sözcüğü, ‘Mahalle’ olarak ifade edilir. Yani herhangi bir il ya da ilçe ile beraber değişik bölgelerin mahallelerini gösterir. Aynı zamanda ‘mahalle ile ilgili’ şeklinde de anlamı üzerinden değerlendirildiğini söylemek mümkün.

Yerel yönetimler mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak amacıyla kimin izniyle birlik kurabilirler?​

Yerel yönetimler mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak amacıyla kimin izniyle birlik kurabilirler?
Mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir.

Mahalli idare birlikleri nasıl kurulur?​

c) Birlik: Mahallî idare birliğini, İfade eder. Madde 4- Birlik, birlik tüzüğünün kesinleşmesinden sonra Cumhurbaşkanının izni ile kurulur ve tüzel kişilik kazanır. Kurulmuş bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahallî idare meclisinin kararı ve buna dayalı başvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olur.

Yerel yönetimler mezunu özel sektörde ne iş yapar?​

Yerel yönetimi bölümünden mezun olan kişiler mahalli idarelerde görev almaktadırlar. Bölümde temel amaç kamu veya özel sektörde oluşan yönetici yardımcılığının kapanmasıdır. Yerel yönetimlerde çalışmalara katılarak yönetici yardımcılığı yaparlar.
 
Mahalli idarelerin unsurları ve ilgili konulardaki detaylı açıklamalar için teşekkür ederim. Mahalli idarelerin unsurları genellikle il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş, kanunlarla belirlenmiş ve seçmenler tarafından oluşturulan kamu tüzelkişileridir. Bu unsurların işleyişi, vesayet denetimi, mahalli müşterek kavramı ve yerel yönetimler bölümüyle ilgili bilgiler verilmiş. Ayrıca vesayet yetkisinin nasıl kullanıldığı, Türkiye'deki anayasal dayanağı ve mahalli kelimesinin anlamı hakkında da bilgiler paylaşılmış. Yerel yönetimlerin mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak amacıyla birlik kurabilmesi için izin gerekliliği ve mahalli idare birliklerinin nasıl kurulduğu da belirtilmiş. Son olarak, yerel yönetimler bölümünden mezun kişilerin özel sektörde neler yapabileceği konusuna da değinilmiş. Gerekli olan bilgilendirmeler için teşekkürler.
 
Geri
Üst