AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Magma Dunya yuzeyine cikarsa sogur ve katilasir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Magma Dünya yüzeyine çıkarsa soğur ve katılaşır mı?​

Magmanın katılaşmasıyla magmatik kayaçlar oluşur. Üç tür magmatik kayaç vardır. Bunlar derinlik, yarı derinlik ve yüzey kayaçlarıdır. Eğer magma derinlerde soğursa iri kristaller oluşur.

Magmanın yeryüzüne çıkıp soğuması ile ne oluşur?​

Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır. Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit).

Manto katmanında bulunan magmanın yeryüzüne çıkıp katılaşması sonucu ne oluşur?​

Manto katmanında bulunan magmanın yeryüzüne çıkıp katılaşması sonucu ne oluşur?
Magmatik kayaçlar, magmanın yükselerek yer kabuğunun içerisine girip veya yeryüzüne ulaşıp soğuyarak katılaşması sonucu oluşan kayaç türüdür. Üç ana kaya türünden biridir, diğerleri tortul ve metamorfiktir. Magmatik kaya magma veya lavın soğutulması ve katılaşmasıyla oluşur.

Magmalar neden kısmi ergime ile oluşmuştur?​

Magmalar neden kısmi ergime ile oluşmuştur?
Magmatik kayaçlar, bilindiği gibi, herhangi bir katının çeşitli etkilerle (sıcaklık artışı, ortama uçu- cu bileşen ilavesi, basınç ferahlaması) kısmi erime- ye uğraması sonucu oluşan sıvıların katılaşması ile meydana gelmektedir.

Yanar daglarin püskürmesi sonucu kayaçlar oluşur mu?​

Yanardağlar, yeraltındaki ergimiş kayaçların ve gazların yani magmanın yer kabuğundaki açıklıklardan püskürmesi sonucu dışarıya çıkan maddenin yığılmasıyla ortaya çıkan yükseltilerdir. Dışarıya çıkan maddeler katılaşırlar ve volkanik bir kaya, volkanik bir arazi oluştururlar.

Yüzeye çıkan lavların aniden soğuması sonucu oluşan dış püskürük kayaçlar nedir?​

Magmanın yeryüzüne çıkarak soğuyup katılaşmasıyla dış püskürük kayaçlar meydana gelir. Andezit, obsidyen ve bazalt dış püskürük kayaçlara örnektir. Ayrıca volkanizma ile lavların deniz altında çıkarak katılaşmasıyla, bünyesine su alan yeşil renkli serpantin (yılan taşı) adı verilen kayaç da dış püskürük kayaçlardandır.

Manto katmanındaki magmanın yer kabuğunun arasında katılaşması ya da yeryüzüne çıkıp soğuması ile ne oluşur?​

Manto katmanındaki magmanın yer kabuğunun arasında katılaşması ya da yeryüzüne çıkıp soğuması ile ne oluşur?
Böylece tortul kayaçlar oluşur. Katılaşmış kayaçlar ile tortul kayaçlar yerkabuğu hareketleri sırasında yüksek sıcaklık ve basıncın etkisi ile başkalaşım (metomorfik) kayaçlarına dönüşmektedir. Magmanın soğuyup katılaşması sonucunda oluşan taşlardır.

Siyenit hangi kayaç türüdür?​

Siyenit hangi kayaç türüdür?
Trakit, çoğunlukla alkali feldispattan oluşan magmatik bir kayaçtır. Genellikle ince taneli ve hafif renklidir. Az miktarda mafik mineral içerir.silika ve alkali metallerle zenginleştirilmiş lavların hızlı bir şekilde soğutulmasıyla oluşur.
Kısmi ergime nedir?​
Herhangi bir kayacın çeşitli nedenlerden dolayı eriyerek belli miktarda sıvı oluşturması olayı kısmi ergime veya anateksi olarak tanımlanmaktadır. Kısmi ergime olayı iki tipte meydana gelmektedir (Boztuğ 2001).
 
Magma Dünya'nın yüzeyine çıktığında soğur ve katılaşır. Magmanın soğuyup katılaşması sonucunda magmatik kayaçlar oluşur. Derinlik, yarı derinlik ve yüzey kayaçları olmak üzere üç tür magmatik kayaç bulunmaktadır. Eğer magma derinlerde soğursa iri kristaller oluşabilir.

Magmanın yeryüzüne çıkıp soğuyarak katılaşmasıyla magmatik kayaçlar meydana gelir. Bu kayaçlar, magma veya lavın soğutulması ve katılaşması sonucunda oluşur ve derinlik kayaçlarına (plütonik kayaçlar) örnek olarak granit gösterilebilir.

Manto katmanında bulunan magmanın yeryüzüne çıkıp katılaşması sonucunda da magmatik kayaçlar oluşur. Bu kayaçlar magma veya lavın yükselerek yer kabuğunun içerisine girmesi veya yüzeye ulaşması sonucunda soğuyarak katılaşması ile meydana gelir. Bu süreç sonucunda farklı tipte kayaçlar oluşabilir.

Magmaların kısmi ergime ile oluşmasının sebebi, herhangi bir katının çeşitli etkilerle (sıcaklık artışı, ortama uçuşucu bileşen ilavesi, basınç ferahlaması gibi) kısmi erimeye uğraması sonucunda sıvıların katılaşarak magmatik kayaçları meydana getirmesidir.

Yanardağların püskürmesi sonucu dışarıya çıkan maddeler katılaşarak volkanik kaya ve volkanik araziler oluştururlar. Bu süreçte oluşan kayaçlara volkanik kayaçlar denir.

Yüzeye çıkan lavların aniden soğuması sonucunda dış püskürük kayaçlar meydana gelir. Andezit, obsidyen, bazalt gibi kayaçlar bu gruba örnek verilebilir. Ayrıca, lavların deniz altında soğuyarak katılaşmasıyla oluşan yeşil renkli serpantin (yılan taşı) da dış püskürük kayaçlardandır.

Manto katmanındaki magmanın yer kabuğunun arasında katılaşması ya da yeryüzüne çıkıp soğuması sonucunda tortul kayaçlar oluşur. Bu kayaçlar yerkabuğu hareketleri sırasında yüksek sıcaklık ve basınç etkisiyle metamorfik kayaçlara dönüşebilir.

Siyenit, genellikle alkali feldispatlardan oluşan ince taneli ve hafif renkli magmatik bir kayaçtır. Silika ve alkali metallerle zenginleştirilmiş lavların hızlı bir şekilde soğuması sonucunda oluşabilir.

Kısmi ergime, herhangi bir kayacın çeşitli nedenlerle belli miktarda eriyerek sıvı oluşturması olayını ifade eder. Bu olay, kayanın çeşitli etkilerle kısmi erimeye uğraması sonucunda gerçekleşir.
 
Geri
Üst