AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Magdur es tanikliktan cekinebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mağdur eş tanıklıktan çekinebilir mi?​

Tanık, şüpheli ve sanıkla aralarındaki yakınlık nedeniyle tanıklıktan çekinebileceğine ilişkin olan CMK’nun 45. maddesine göre, şüpheli ve sanığın nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu, üçüncü derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları.

Mağdur tanık olabilir mi?​

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi kanunda bu kişilerin tanıklık etmeleri önünde bir engel olmamakla birlikte yeminsiz olarak dinlenmeleri düzenlenmiştir. Bunların yanı sıra 236/1’e göre mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde yemin dışındaki tanıklık hükümleri uygulanacağından, mağdur-tanık yeminsiz dinlenecektir.

Türk Medeni Kanunu kaç maddeden oluşur?​

Türk Medeni Kanunu kaç maddeden oluşur?
Türkiye’de medeni hukuk alanına ilişkin kuralları içeren başlıca yasadır. Başlangıç hükümleri dışında; kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku olmak üzere beş kitaptan ve toplam 1030 maddeden oluşur.

Kimler tanıklıktan çekilebilir?​

Kimler tanıklıktan çekilebilir?
(1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?​

(1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Mağdur ve tanık hakları nelerdir?​

Mağdur kişi tazminat davasını açarken Adli Yardımdan faydalanabilmektedir. Ayrıca kanun uyarınca mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde tanıklığa ilişkin hükümler uygulanmalıdır. Mağdur olarak çağrı kağıdı ile çağrılırsınız. Çağrı kağıdında mahkemeye gelmemenin sonuçları bildirilir.

Kimler tanık olarak dinlenemez?​

Kimler tanık olarak dinlenemez?
MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Medeni Kanunun getirdiği yenilikler nelerdir?​

Medeni Kanunun getirdiği yenilikler nelerdir?
Kanunun getirdikleri Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi. Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi.

Medeni Kanunun amacı nedir?​

Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.

Türk Medeni Kanunu kaç bölümden oluşur?​

Başlangıç hükümleri dışında; kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku olmak üzere beş kitaptan ve toplam 1030 maddeden oluşur.
 
Tanık, şüpheli ve sanıkla aralarındaki yakınlık nedeniyle tanıklıktan çekinebilir. CMK'nun 45. maddesine göre, şüpheli veya sanığın nişanlısı, eşi (evlilik bağı kalmasa bile), kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoy, belirli derecelerde (üçüncü derece dahil kan hısımları, ikinci derece dahil kayın hısımları) tanıklıktan çekinebilir.

Mağdur ise tanık olabilir. Kanunda belirli kişilerin yeminsiz olarak dinlenmesi düzenlenmiştir. Mağdurun tanık olarak dinlenmesi durumunda, yemin dışındaki tanıklık hükümleri uygulanır ve mağdur-tanık yeminsiz dinlenir.

Türk Medeni Kanunu, Türkiye'de medeni hukuk alanındaki kuralları içeren başlıca yasadır. 5 kitaptan oluşur: kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku. Toplamda 1030 madde bulunmaktadır.

Tanıklıktan çekinebilecek kişiler arasında şüpheli veya sanığın nişanlısı, eşi, kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu yer alır.

HMK'ya göre tanıklıktan çekinebilecek kişiler arasında iki tarafın nişanlısı, evlilik bağı olsa dahi bir tarafın eşi, kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu bulunmaktadır.

Mağdurun tanık olarak dinlenmesi durumunda, tanıklığa ilişkin hükümler uygulanmalıdır. Mağdur olarak çağrı kağıdı ile mahkemeye çağrılabilir ve mahkemeye gelmemenin sonuçları hakkında bilgilendirilir.

Kimler tanık olarak dinlenemez konusunda, yine tanıklıktan çekinebilecek kişiler sıralanmaktadır: iki tarafın nişanlısı, evlilik bağı olsa dahi bir tarafın eşi, kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Medeni Kanunun getirdiği yenilikler arasında evlilikte resmî nikâh zorunluluğu, tek eşle evlilik esası, kadınların mesleğe girme hakkı tanınması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması gibi önemli değişiklikler bulunmaktadır.

Medeni Kanun, kadın erkek eşitliğini kabul ederek toplumsal ve kamusal alanda kadınların eşit ve özgür bireyler olarak yer almasını sağlayan önemli bir yasadır. Kadınların toplumda daha aktif rol almalarını teşvik etmektedir.

Türk Medeni Kanunu, başlangıç hükümleri dışında 5 kitaptan oluşur ve toplamda 1030 madde içerir. Bu kitaplar kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu kapsar.
 
Geri
Üst