AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Magdur cocugun ifadesi nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mağdur çocuğun ifadesi nasıl alınır?​

Türk Ceza Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde Cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır. Mağdur çocuğun beyan ve görüntüleri kayda alınır.

Cocuk mahkemeleri hangi tarihte kaldirildi?​

Cocuk mahkemeleri hangi tarihte kaldirildi?
Madde 48- (1) 7.11.1979 tarihli ve 2253 sayılı Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Hangi durumlarda devlet çocuğa el koyar?​

Bu sadece aşağıdaki durumlarda yapılır: Gönüllü yardımın (artık) yeterli olmaması veya; velilerin yardım kabul etmek istememesi ve; çocuğun fiziki ve manevi gelişiminin ciddi olarak tehlikede olduğunun araştırma tarafından doğrulanması durumunda.

Suça sürüklenen çocuğun cezası ne demek?​

Suça sürüklenen çocuğun cezası ne demek?
Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Çocuk izleme merkezleri nereye bağlı?​

Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), her il için ayrı olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, kurumlar bünyesinde kurulması planlanan, cinsel istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması için planlanan yerlere verilen …

18 yaşından küçüklerin ifadesini kim alır?​

18 yaşından küçüklerin ifadesini kim alır?
1) Çocuğun gözaltına alındığı ana-baba veya vasisine bildirilir. 2) Kendi talebi olmasa bile müdafiden yararlandırılır, ana-baba veya vasisi müdafi seçebilir. 3) Müdafi hazır bulundurulmak şartı ile şüpheli çocuğun ifadesi alınır.

Çocuğun ifadesi nerede alınır?​

– Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocukların ifade ve beyanları, adli görüşme odasında uzmanlar aracılığıyla alınabilir.

Hangi durumlarda sosyal hizmetlere Başvurulur?​

Hangi durumlarda sosyal hizmetlere Başvurulur?
-Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

Korunmaya muhtaç çocuğa kim karar verir?​

Madde 7- Korunmaya muhtaç çocukların araştırılıp bulunması, durumlarının incelenmesi görevi İl Müdürlükleri ile Sosyal Hizmet Şubelerinin sorumluluğundadır.

Suça sürüklenen çocuk kaç yaşında?​

Suça sürüklenen çocuk kaç yaşında?
Ülkemizde Suça Sürüklenen Çocuktan 12-18 yaş arası suça bulaşmış ya da bulaştırılmış çocuklar anlaşılmaktadır. Bu yaklaşım, çocuğu suç işleyen bir suçlu olarak görmeyip onun suça sürüklendiğini kabul ederek bir anlamda fail çocuğu da suçun mağduru konumunda kabul eder.

Suça sürüklenen çocuğun ifadesini kim alır?​

Mağdur çocuğun ve suça sürüklenen çocuğun ifadesinin alınması esnasında mutlaka avukat bulunmak zorundadır. Suça sürüklenen çocuğun ifadesi çocuk şubede savcı huzurunda alınması zorunludur.

Çocuk izlem merkezi hangi faaliyetleri yerine getirir?​

Çocuk izlem merkezi hangi faaliyetleri yerine getirir?
Çocuk izlem merkezi, cinsel istismar suçları başta olmak üzere mağdur çocukların adli yargılama süreçlerinde tekrar mağdur olmasının önüne geçmeyi amaçlayan, 04.10.2012 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile ülke genelinde yaygınlaştırılması düşünülen ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler bünyesinde kurulan bir oluşumdur.

Kaç ilde çocuk izlem merkezi var?​

Söz konusu merkezlerin, 04.10.2012 tarihli ve 28431 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çocuk İzlem Merkezi Başbakanlık Genelgesi” ile yaygınlaştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Genelge doğrultusunda halihazırda ülkemizde 44 ilde 47 ÇİM hizmet vermekte olup, 81 ilde yaygınlaştırma faaliyetleri devam etmektedir.

Ssç nin ifadesini kim alır?​

Ssç nin ifadesini kim alır?
8. Teşhis usulüne uygun yapılmış mı? D ifadesinin alınması için Cumhuriyet savcısına getirilir ve Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınır. Çocuğun ana-babası veya vasisi çocuğun ifadesi alınırken hazır bulunabilir (YGİAY m.19/b-4). SSÇ’nin ifadesinin alınması sırasında SÇG bulundurulabilir (ÇKK m.15/2).

Şüpheli ifadesini kim alır?​

İfade verme, şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir (CMK m.2/g). İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir.

8 yaşındaki mağdur çocuğun ifadesi alınır mı?​

8 yaşındaki mağdur çocuğun ifadesi alınır mı?
İfade verebilecek olgunluğa ulaşmış çocuklarda; yaşları ne olursa olsun tanık sıfatıyla kolluk tarafından dinlenmelerine yasal engel yoktur. Buna göre, işlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk veya mağdur; bu suça ilişkin soruşturma veya kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilecektir.

Hayali oyun arkadaşı olan çocukların gözlenen özellikleri nelerdir?​

Kimi zaman birlikte eğlenir ve gülerler, kimi zaman ise anlaşamaz ve küserler. Arkadaşıyla sesli olarak sohbet edebilir, ona kızabilir. Nasıl olduğunu, neler yaptığını sorabilir. Hayali arkadaşının dünyasında olup bitenle ilgili kendi ailesine bilgiler verebilir.

18 yaş altı çocuğun ifadesi nasıl alınır?​

18 yaş altı çocuğun ifadesi nasıl alınır?

Hayali arkadaş ne işe yarar?​

Çocukların negatif ve pozitif düşüncelerini serbest bırakmasını sağlıyor. Çocukların korkularını, içsel çatışmalarını ve fobilerini bu şekilde dışa vurmasına yardımcı oluyor. Hayali arkadaşı olan çocuklar bu tarz arkadaşı olmayan çocuklardan daha az saldırgan ve sıkılgan oluyorlar.

12 yaşındaki çocuğun ifadesi nasıl alınır?​

12 yaşındaki çocuğun ifadesi nasıl alınır?
Yargıtay uygulamasına göre 12-15 yaş gurubundaki çocuklar ifade verecek olgunluğa sahipse; olayın hukuki anlam ve sonuçlarını da kavrayabilecek durumda ise, avukat huzurunda kolluk tarafından ifadesi alınabilecektir.
D ifadesinin alınması için Cumhuriyet savcısına getirilir ve Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınır. Çocuğun ana-babası veya vasisi çocuğun ifadesi alınırken hazır bulunabilir (YGİAY m.19/b-4). SSÇ’nin ifadesinin alınması sırasında SÇG bulundurulabilir (ÇKK m.15/2).

18 yaşından küçüklerin tanık ifadesi nasıl alınır?​

Tutuklamanın nedenleri nelerdir?​

Tutuklamanın nedenleri nelerdir?
Tutuklama Nedeni Sayılan Katalog Suçlar Nelerdir?
- Soykırım ve insanlığa karşı suçlar (TCK md.76, 77, 78),
- Kasten adam öldürme suçu (TCK md.81, 82, 83),
- Silahla kasten yaralama (TCK md.86/3-e),
- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama (TCK md.87),
- İşkence suçu (TCK md.94, 95),
Çocuk yargılama sürecinde çocuğun ücretsiz olarak bir avukattan yardım alması zorunludur. Mağdur çocuğun ve suça sürüklenen çocuğun ifadesinin alınması esnasında mutlaka avukat bulunmak zorundadır. Suça sürüklenen çocuğun ifadesi çocuk şubede savcı huzurunda alınması zorunludur.

14 yaşındaki mağdurun ifadesini kim alır?​

Mağdur çocukların avukat nezaretinde çocuk bürolarında ifadelerinin alınması hukuka ve kanuna uygundur. Mağdurun veli ya da vasisinin ifade sırasında yanında bulunması, çocuğun ifadesinin alınması noktasında yarar sağlayacak ise mümkündür.

16 yaşındaki mağdur ifadesi alınır mı?​

16 yaşındaki mağdur ifadesi alınır mı?
Mağdur çocukların çocuk adalet sistemi içerisinde hakları çok geniştir. Mağdur çocuk, çocuk adalet sistemi içerisinde girdiği zaman çocuk hukuku ilkeleri çerçevesinde ses ve görüntü kaydı yapılmak suretiyle mağdur çocukların bir kez ifadesi alınmalı. Mahkeme sürecinde çocuğun ifadesi tekrardan alınmamalıdır.

Çocuk ifade nasıl alınır?​

Tutuklamanın maddi koşulları nelerdir?​

Tutuklamanın maddi koşulları nelerdir?
Maddi Koşullar Nelerdir?
- Kuvvetli Suç Şüphesinin Varlığını Gösteren Somut Delillerin Bulunması
- Tutuklama Nedeninin Bulunması
- Kaçma Şüphesinin Bulunması
- Kanıtları Karartma Şüphesinin Bulunması
- Katalog Suçların İşlendiği Konusunda Şüphe Bulunması
- Hakim veya Mahkeme Kararı Bulunmalı
- Şüpheli veya Sanık Huzurda Bulunmalı

Tutukluluğun gözden geçirilmesini kim yapar?​

Kovuşturma aşamasında tutukluluğun gözden geçirilmesi savcı talebiyle yargılamayı yapan mahkeme tarafından yapılmaktadır. Kovuşturma aşamasında görevli mahkemenin tutukluluğun gözden geçirilmesine ilişkin vermiş olduğu kararlara karşı da itiraz yolu açıktır.

Kimlerin ifadesi alınmaz?​

Kimlerin ifadesi alınmaz?
Avukat hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz (CMK m.148/3-4).

Mağdur çocuğun ifadesi kollukta alınır mı?​

Kolluk tarafından ifade alma vb. soruşturma işlemleri yapılamaz. – Çocuğun ifadesinin alınması vb. işlemler müdafi eşliğinde yapılabilir. – Görevli kolluk, çocuk şubelerdir. – İfade ve diğer işlemler sırasında çocuğun yanında uzman bulundurulabilir. İfade işlemi için adli görüşme odaları kullanılabilir.

Çocuk ifadesi nerede alınır?​

Çocuk ifadesi nerede alınır?

CMK 104 2 nedir?​

CMK Madde 104 Gerekçesi Maddenin birinci fıkrasına göre şüpheli veya sanık, tutuklandıktan sonra salıverilmelerini her zaman istemek hakkına sahiptirler. 1412 sayılı Kanundan farklı olarak Tasarı, adı geçenlere soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında yani her zaman salıverilmeyi istemek yetkisini vermiştir.

Tutuksuz yargılanan ceza alırsa ne olur?​

Tutuksuz yargılanan ceza alırsa ne olur?
Tutuksuz Yargılanan Sanık Ceza Alır mı? Tutuklama, 5271 sayılı Ceza Muhkamesi Kanunu’na göre bir ceza infaz biçimi değil, bir tedbirdir. Yargılanan kişilerin tutuklu olması, yargılama neticesinde mutlaka cezalandırılacakları anlamına gelmediği gibi tutuksuz yargılanan kişilerin ceza almayacağı da söylenemez.
 
Merhaba! Mağdur çocuğun ifadesi nasıl alınır konusunda bilgi vermek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Mağdur çocuğun ifadesini alacak uzmanlar, Cumhuriyet savcısının nezaretinde çalışmalıdır.
2. Mağdur çocuğun ifadesi özel bir ortamda alınmalıdır ve gerektiğinde görüntü kaydı da alınabilir.
3. Mağdur çocuğun fiziki ve ruhsal sağlığının korunması için hassas davranılmalı ve yaşına uygun bir şekilde sorular yöneltilmelidir.

Öte yandan, 18 yaşından küçüklerin ifadesinin alınması sürecinde göz önünde bulundurulması gereken hususlar şunlardır:

1. Çocuk ifadesi alınırken yasalara ve çocuk haklarına saygı gösterilmelidir.
2. Çocuğun yanında avukat veya yasal temsilci bulundurulması gerekmektedir.
3. Çocuğun rahat olması ve ifade vermesi için güvenli bir ortam sağlanmalıdır.

Sorularınızın devamı için açık olmaya devam edeceğim. Yardımcı olabileceğim başka konular varsa lütfen belirtin.
 
Geri
Üst