AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Magdur cocugun ifadesi kollukta alinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mağdur çocuğun ifadesi kollukta alınır mı?​

Kolluk tarafından ifade alma vb. soruşturma işlemleri yapılamaz. – Çocuğun ifadesinin alınması vb. işlemler müdafi eşliğinde yapılabilir. – Görevli kolluk, çocuk şubelerdir. – İfade ve diğer işlemler sırasında çocuğun yanında uzman bulundurulabilir. İfade işlemi için adli görüşme odaları kullanılabilir.

17 yaşındaki mağdur ifadesi alınır mı?​

Mağdur çocukların çocuk adalet sistemi içerisinde hakları çok geniştir. Mağdur çocuk, çocuk adalet sistemi içerisinde girdiği zaman çocuk hukuku ilkeleri çerçevesinde ses ve görüntü kaydı yapılmak suretiyle mağdur çocukların bir kez ifadesi alınmalı. Mahkeme sürecinde çocuğun ifadesi tekrardan alınmamalıdır.

Tacize uğrayan çocuğun ifadesi nasıl alınır?​

Tacize uğrayan çocuğun ifadesi nasıl alınır?
İstismar eden kişi kim olursa olsun savcılığa veya polise giderek yaşadıklarını anlatabilirsin. Eğer yaşın gereği kendi başına gidemiyorsan öğretmenin veya okul psikolojik danışmanın gibi güvendiğin bir kişiye veya yetişkine mutlaka yaşadıklarını söylemelisin.

Yaşı küçük tanık nasıl dinlenir?​

Yaşı küçük tanık nasıl dinlenir?
Yaş küçüklüğü, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle tanıklıktan çekinmenin önemini anlayabilecek durumda olmayanlar, kanuni temsilcilerinin rızalarıyla tanık olarak dinlenebilirler. Kanuni temsilci şüpheli veya sanık ise, bu kişilerin çekinmeleri konusunda karar veremez.

Mağdur çocuğun ifadesini Polis alabilir mi?​

Cinsel istismar mağduru çocuğun dinlenmesinde savcı mutlaka hazır bulunmak zorundadır. Cinsel suçlar dışında mağdur çocuğu ifadesi çocuk şubede çocuk hukuku konusunda uzman polisler tarafından bir sosyal incelemeci eşliğinde avukat hazır bulundurularak ifadesinin alınması gerekir.

Ssç nin ifadesi nerede alınır?​

D ifadesinin alınması için Cumhuriyet savcısına getirilir ve Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınır. Çocuğun ana-babası veya vasisi çocuğun ifadesi alınırken hazır bulunabilir (YGİAY m.19/b-4). SSÇ’nin ifadesinin alınması sırasında SÇG bulundurulabilir (ÇKK m.15/2).

Suça sürüklenen çocuğun soruşturmasını kim yapar?​

Suça sürüklenen çocuğun soruşturmasını kim yapar?
Suça sürüklenen çocuk hakkındaki soruşturma, çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından bizzat yapılır. Çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında, çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilir.

Şüphelinin ifadesi nerede alınır?​

Şüphelinin ifadesi nerede alınır?
Şüpheliyi ifade vermeye çağırma, şüphelinin öncelikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilmesi suretiyle olur. İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılan kişiye çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır (CMK m.145).
 
Mağdur çocuğun ifadesi kolluk tarafından alınmamalıdır. Çocuğun ifadesinin alınması gibi işlemler müdafi eşliğinde yapılmalıdır. Kolluk görevlileri çocuk şubeleri tarafından ifade ve diğer işlemler sırasında çocuğun yanında uzman bulundurulmasını sağlamalıdır. İfade işlemi için adli görüşme odaları tercih edilebilir.

17 yaşındaki mağdurun ifadesi alınabilir. Mağdur çocukların hakları çocuk adalet sistemi içerisinde geniştir ve çocuk hukuku ilkeleri çerçevesinde ses ve görüntü kaydı yapılması suretiyle mağdur çocuğun bir kez ifadesi alınmalıdır. Mahkeme sürecinde tekrar ifadesinin alınmaması gerekmektedir.

Tacize uğrayan çocuğun ifadesi için istismara uğrayan kişi polise veya savcılığa başvurarak yaşadıklarını anlatabilir. Eğer çocuk yaşına göre bu işlemleri yapamıyorsa, güvendiği bir yetişkine veya öğretmene başvurarak durumu anlatmalıdır.

Yaşı küçük bir tanığın dinlenmesi durumunda, tanıklığa katılımı anlayabilecek kapasitede olmayanlar kanuni temsilcilerinin rızasıyla dinlenebilirler. Kanuni temsilci şüpheli veya sanık ise, bu durumda karar verebilecek yetkidedir.

Suça sürüklenen çocuğun soruşturması, çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından bizzat yapılır. Bu süreçte çocuğun ifadesinin alınması veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında sosyal çalışma görevlisi de bulundurulabilir.

Şüphelinin ifadesi ise emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilerek alınır. Kişi çağrıldığında gelmezse zorla getirileceği yazılır ve çağrılma nedeni açıkça belirtilir. Bu süreç hukuki prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
 
Geri
Üst