Magara cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
130.875
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mağara çeşitleri nelerdir?​

Mağaralar oluşum şekillerine göre; Doğal ve Yapaya Mağaralar olarak iki gruba ayrılır. Kaya mezarları, volkanik tüf veya marnlarda açılan yer altı şehirleri, kaya evleri ve tapınaklar gibi insan eliyle kazılarak oluşturulan mağaralar yapay mağaraları oluşturur.

Hangi mağaralar var?​

Mağaraları ile ünlü şehrimiz Antalya ile yazımıza başlıyoruz.
Mağara isimleri nelerdir?
Turizme Açık Mağaralar
In mağara nedir?
İn de denilen mağara, kaya içine veya yamaca doğru uzanan geniş kovuktur. Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır.

Sarkıtın diğer adı nedir?​

Mağaraların tavanında oluşan, genel olarak koni biçiminde kalker birikintisi, damlataş, istalaktit.

Dünyanın en büyük mağarası nerede?​

Vietnam’daki Son Doong Mağarası dünyanın en büyük mağarası olarak biliniyor.
Tarihi mağaranın ismi nedir?
Yaklaşık 3,5 milyon yıl önce oluşmaya başlayan Ballıca Mağarası ya da İndere Mağarası, Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca’da yer almaktadır. Dünyanın en büyük mağaraları arasında gösterilmekte olup 1995’ten bu yana ziyaret edilmektedir.
Mağara nedir kısa tanımı?
Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.
Yeraltı sularının tesiriyle, yer içinde meydana gelen büyük oyuklar şeklinde olanlarına yeraltı mağarası denir. Eğer su içinde teşekkül ederlerse, sualtı mağarası adını alırlar. Mağaralar görev ve yapılarına göre “düden” veya “obruk” diye tarif edilir.
Bu oluşumlar, yeryüzündeki bitki, toprak ve kayalardan süzülerek gelen suyun içindeki CO2 miktarının mağara havasındakinden fazla olması durumunda meydana gelir. Sudan havaya CO2 transferi sırasında tavanda kireç çökelmesi sarkıtları, yere damlayan sular ise dikitleri oluşturur.
 
Geri
Üst