AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Madenci hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Madenci hastalığı nedir?​

Kömür tozlarının teneffüs edilen havada en çok bulunduğu kömür bacalarında çalışan işçilerin arasında rastlanan Pnömo konyoz, silikozdan farklı bir akciğer hastalığıdır. Kömür maden cilerinin Pnömokonyozunun başlıca nedeni, ince kömür tozları nın teneffüs edilmesiyle akciğerlerdeki alveollerde bu tozların birikmesidir.

Madende ayna nedir?​

arın(ayna): bir galeride veya üretim yapılan ayakta, çalışmaların yapılmakta olduğu, delme patlatma veya kazı işlemlerinin yürütüldüğü yüzeydir. kısaca kazmanın vurulduğu yüzey olarak tanımlanabilir. genellikle metal madenlerinde ayna adını alır.
Madende ocak nedir?
Açık ocak işletmeciliği, işletilmesi ekonomik olarak uygun bulunan maden yataklarının, mostra verenlerinin doğrudan kazılarak üretilmesi ya da üzerini kaplayan örtü tabakasının alınarak açılması ve sonrasında cevherin üretilmesi şeklinde yapılan işletme yöntemi olarak tanımlanmaktadır.
Kömürden ne gazı çıkar?
Karbonmonoksit Gazı Karbon Monoksit (CO), renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Çoğunlukla kömür, ağaç, kağıt, gazyağı ve mazot gibi petrol yakıtları- nın yanmaları esnasında tam yanmasını sağ- layamamaları sonucu açığa çıkarlar.

Toksik tozlar solunduğunda hangi rahatsızlık meydana gelir?​

Zararlı toz parçacıkları çalışanlar tarafından solunduğu zaman, akciğerlerde küçük bir iltihabi kitle oluşturur. Bunlar ise, röntgen filminde, birer katı yumru olarak görülürler. Röntgen filminde, bu şekilde lekeli görüntü veren hastalıklara Pnömokonyoz denir.

Madenci hastalığını kim bulmuştur?​

15. ve 16.yüzyılda Agricola, Paracelsus ve Ramazzini, yaptıkları ayrıntılı çalışmalar ve yayınlarla, konuyu bir bilim dalı haline dönüştürmüşlerdir. Agricola (1494-1555), madenciler ve onların hastalıklarına ilişkin olarak gözlemlerini ilk yayınlayandır.
Ayna hangi madenden yapilir?
Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır.
Ayna yapımında kullanılan şey nedir?
Bir aynanın yolculuğu boş bir cam ile başlar.Boş cam önce fabrikanın yıkama bölümünde su ve bir tür topraktan elde edilmiş toz haldeki seryumoksit ile basınç uygulanır ve dönen fırçalar yardımı ile camda bulunan yağ ve diğer bileşenlerin temizliği yapılır bu işlem yaklaşık 1 dakika sürer.Bu işlemden sonra cam …
Açık işletme madenciliği; basamak şeklinde açılan ve işletilen genellikle derinlere doğru ters koni şeklinde gelişen üretim yerleridir. Basamak şevleri yerçekimine karşı duracak bir şev açısına sahip ve sağlam kayaçlardan oluşuyorsa maden sağlıklı ve emniyetli bir şekilde işletilebilir.
Bir taş ocağı, yeryüzünden minerallerin çıkarılması için gerçekleştirilen bir işlemdir. Taş ocakçılığı terimi, “mavi metal” ya da “mavi kaya” olarak tanımlanan agregalar (betonun hammaddelerini meydana getiren çakıl ve kum karışımıdır.) oluşturmak için doğal taşın çıkarıldığı bölgelerle yakından ilişkilendirilir.
Karbonmonoksit gazı nasıl ortaya çıkar?
Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.
Kömür neden Gazlaştırılır?
Tarihsel olarak kömür, “şehir gazı” olarak da bilinen kömür gazı üretmek için gazlaştırılmıştır. Kömür gazı yanıcıdır ve petrol kuyularından büyük ölçekli doğalgaz üretiminin ortaya çıkmasından önce, belediye aydınlatması ve ısıtma için kullanılmıştır.

Toksik tozlar nedir?​

Cevap: Toksit toz, vücudumuzun iç organlarında; sinir sistemi, karaciğer, böbrekler, mide, bağırsaklar, solunum organları ve kan yapıcı organlar gibi, kronik veya akut zehirlenmesine etkisi olan tozlar toksit tozlar denir.

Aşağıda verilen hastalıklardan hangisi pamuk keten ve kenevir tozlarının sebep olduğu hastalıktır?​

Bisinoz: Pamuk lifleri, yaprak, keten ve kenevir liflerinin solunması ile meydana gelen belli zamanlarda kendini gösteren astım nöbetleri şeklinde ortaya çıkan fibrozisdir. Bisinoz; Silikoz gibi ölü doku ve Asbestoz gibi kansorejen etki yapmayıp akciğerde alerjik etki yapmaktadır.
Meslek hastalıklarının babası kim?
Evet, Ramazzini (1633-1714) tüm dünyada meslek hastalıklarının babası olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst