AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Maddi ve manevi tazminat vergiye tabi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Maddi ve manevi tazminat vergiye tabi mi?​

Gelir Vergisi Kanununun (18/1/2019-7162/2 değişik) 25 inci maddesinde yer alan tazminat ve yardımlar, gelir vergisinden müstesnadır(7).

2021 basit usul beyannamesi verilecek mi?​

Bu değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021’den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı. Böylece basit usule tabi mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden bu yıl gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.

Tazminat ödemesi vergiye tabi mi?​

Tazminat ödemesi vergiye tabi mi?
01.01.2022 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem tazminatı tutar 10.596,74 TL’dir. Brüt ücret üzerinden hesaplanması gereken kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi (binde 7,59 oranında) yapılması gerekmektedir.

Nakdi tazminat ödemelerinde damga vergisi kesilir mi?​

Nakdi tazminat ödemelerinde damga vergisi kesilir mi?
Ayrıca tazminattan damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz ve ödenecek tazminat haczedilemez.

Basit usul 2022 de beyanname verecek mi?​

Böylece basit usule tabi olan mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden 2022 yılında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. Bu kapsamda hazırlanan “Kazançları Basit Usulde Tespit Edilen Mükelleflerde Gelir Vergisi İstisnası Rehberi” kullanıma sunulmuştur.

Kıdem tazminatının ne kadarı Gelir Vergisinden düşülür?​

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Tazminat ve yardımlarda” istisna başlıklı 25 inci maddesinin 7 numaralı bendinde; 1475 sayılı Kanuna göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamının gelir vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

2022 Kıdem tazminatında gelir vergisi var mı?​

2022 Kıdem tazminatında gelir vergisi var mı?
GVK’nın 25 inci maddesinde gelir vergisinden müstesna olan tazminat ve yardımlar bentler halinde sayılmış olup, ihbar tazminatı gelir vergisinden müstesna olan tazminatlar arasında yer almamaktadır.

Mahkeme kararından damga vergisi kesilir mi?​

Mahkeme kararından damga vergisi kesilir mi?
Diğer taraftan, mahkeme kararına istinaden ödenen harç, damga vergisi ve benzeri kesintiler, Gelir Vergisi Kanunu’nun 68 ve 78’inci maddesinde sayılan giderler niteliğinde olmadığından kazanç tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün değildir.
 
Maddi ve manevi tazminatların vergiye tabi olup olmadığı konusunda Gelir Vergisi Kanunu'nun 25. maddesi önemli bir husustur. Bu maddeye göre, tazminat ve yardımlar gelir vergisinden müstesnadır. Yani, bu tazminatlar gelir vergisi kapsamında değerlendirilmez ve vergilendirilmezler.

2021 yılında basit usulde tespit edilen mükellefler için yapılan değişiklik ile ticari kazançları istisna kapsamına alınmıştır. Bu nedenle, basit usule tabi mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir.

Öte yandan, kıdem tazminatı konusunda da belirli düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin, 01.01.2022 tarihinden itibaren kıdem tazminatı tutarının belirli bir miktarı gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu tutar 10.596,74 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, brüt ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Nakdi tazminat ödemelerinde ise genellikle damga vergisi kesilmektedir. Ancak, tazminattan damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz ve ödenecek tazminat haczedilemez.

2022 yılına gelindiğinde ise basit usule tabi olan mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden 2022 yılında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir.

Son olarak, mahkeme kararlarından ödenen harç, damga vergisi ve benzeri kesintilerin Gelir Vergisi Kanunu'nun belirlediği gider niteliklerinde olmadığı için kazanç tespitinde indirim olarak dikkate alınmamaktadır. Bu nedenle, bu tür ödemeler Gelir Vergisi Kanunu kapsamında vergilendirilmemektedir.
 
Geri
Üst