AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Maddi tazminat sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Maddi tazminat şartları nelerdir?​

Ancak tazminat sorumluluğundan bahsedilebilmesi için, borca aykırı bir davranışla sözleşmenin ihlal edilmesi, bu ihlalden kaynaklı bir zararın meydana gelmesi, ihlal fiili, uygun nedensellik bağı ve kusur gibi şartların oluşmuş olması gerekmektedir.

Maddi tazminat neleri kapsar?​

Maddi tazminat davası, hukuka aykırı bir eylem veya işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin, yani maddi zararların giderilmesi; manevi tazminat davası ise aynı işlem veya eylemler nedeniyle bireyin yaşadığı üzüntü, elem ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların giderilmesini amaçlayan bir dava türüdür.
Maddi manevi tazminat neye göre belirlenir?​
Manevi tazminat isteminin temelinde, davalıların haksız eylemi yatmaktadır. Haksız eylemin unsurları; fiilin hukuka aykırı olmasından doğan zarar, yani fiil ile zarar arasında illiyet bağından ibarettir. Hukukumuzda, manevi tazminatın tutarını belirleme görevi, hâkimin takdirine bırakılmıştır.
Maddi Tazminat Davası Şartları Zamanaşım süresinin içerisinde açılmalıdır, aksi halde mahkeme tarafından ret kararı verilecektir. Kişi davada zararını ispatlamalıdır, haksız fiil ile bağlantılı olarak zarara uğradığını, mal varlığındaki eksilmeyi ispatlamalıdır.

Maddi tazminat ne demek?​

Maddi tazminat ne demek?
Maddi tazminat; hukuka aykırı şekilde kişilerin zarar görmesi, mal varlığının eksilmesi ve gerçekleşen olay karşısında, etkilendiklerine dair açılan davalardır.

Maddi manevi tazminat nasıl alınır?​

Maddi manevi tazminat nasıl alınır?
Manevi tazminat talebinde bulunacak tarafın diğer taraftan daha az kusurlu ya da kusursuz olması gerekmektedir. Sonuç olarak manevi tazminat talep edecek olan kişinin kusursuz ya da daha az kusurlu olması tazminat ödeyecek olan kişinin ise boşanmaya neden olan olaylarda kusurlu olması gerekmektedir.

Manevi tazminat şartları nelerdir?​

Bu davanın şartları şunlardır:
- a-) Şeref, haysiyet, özel hayat, aile hayatının gizliliği gibi bir kişilik hakkı ihlal edilmiş olmalıdır.
- b-) İhlal neticesinde manevi bir zarar doğmalıdır.
- c-) Kişilik hakkının ihlaline neden olan fiil hukuka aykırı olmalıdır.
- d-) Zarar ile fiil arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır.

Maddi tazminat kalemleri nelerdir?​

Maddi Tazminat Olarak Talep Edilebilecek Bedensel Zararlar Nelerdir
- Tedavi giderleri.
- Kazanç kaybı
- Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
- Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar”
Maddi tazminat ödenmezse ne olur?​
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.

Maddi manevi tazminat davası ne kadar sürer?​

Maddi manevi tazminat davası ne kadar sürer?
Tazminat davaları ortalama 1,5 – 2 yıl gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.

Manevi tazminat hangi durumlarda istenebilir?​

Manevi tazminat hangi durumlarda istenebilir?
Esasında kanunen mahkemelerin bağımsızlığı kural olsa da manevi tazminat talepli davanıza bakacak olan mahkeme ceza mahkemesinin vereceği kararı temel alır. Eğer kusur açıkça belliyse ceza şikayetinde bulunmadan da manevi tazminat talep edilebildiği durumlar olmaktadır.

Tazminat kaç çeşittir?​

Destekten yoksun kalma tazminatı Akdi tazminatlar. Sendikal tazminatlar. Kötü niyetli fesihten doğan tazminat hakları
 
Maddi tazminat şartlarına göre, bir tazminat davasından bahsedilebilmesi için bir dizi koşulun gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar; borca aykırı davranışla sözleşmenin ihlal edilmesi, bu ihlalden kaynaklı zararın meydana gelmesi, ihlalin uygun nedensellik bağı ve kusur gibi unsurların oluşması şeklinde sıralanabilir.

Maddi tazminat, hukuka aykırı bir eylem veya işlem sonucunda malvarlığında meydana gelen zararların tazmini amacıyla açılan bir dava türüdür. Genellikle maddi zararların karşılanması için başvurulan bir yol olup, malvarlığındaki eksikliklerin giderilmesi hedeflenirken; manevi tazminat davası ise kişinin yaşadığı üzüntü, sıkıntı ve ruhsal zorlukların tazmini için açılan bir dava türüdür.

Manevi tazminat istemi, davalıların haksız eylemi sonucu tarafın maruz kaldığı zarar üzerine kuruludur. Haksız eylemin unsurları arasında, fiilin hukuka aykırı olmasından doğan zarar ve bu zarar ile fiil arasındaki illiyet bağı bulunur. Türk hukukunda manevi tazminatın miktarının belirlenmesi genellikle hakimin takdirine bırakılmıştır.

Maddi tazminat davalılar tarafından ödenmezse, bu durumda karşı taraf dava açabilir ve alacağı tazminatı alabilmek için mal varlığına haciz işlemleri başlatılabilir. Haciz yoluyla tazminat alınabilir ve icra takibi sırasında dosya ve avukatlık masrafları da ödenmesi gereken kişiye yansıtılabilir.

Tazminat davalarının genel süresi ortalama olarak 1,5 - 2 yıl gibi bir zaman diliminde sonuçlanmaktadır. Ancak dava süreci birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Manevi tazminat talebinde bulunabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Kişilik haklarının ihlal edilmiş olması, bu ihlalin manevi zarara yol açması, ihlale neden olan fiilin hukuka aykırı olması ve zarar ile fiil arasında uygun illiyet bağının bulunması gibi şartlar aranabilir.

Son olarak tazminat çeşitleri arasında destekten yoksun kalma tazminatı, akdi tazminatlar, sendikal tazminatlar ve kötü niyetli fesih sonucu doğan tazminat hakları gibi farklı türler yer alabilir. Bu tazminat türleri genellikle hukuki süreçlerde zarar görenin haklarının korunması ve tazmin edilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst