- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Maddi olmayan ürünler üreten emekler nelerdir?
Klasik Tanımıyla “Maddi Olmayan Emek” Sanayi sonrası ekonominin tüm özellikleri (hem endüstride ve hem de bir bütün olarak toplumda) görsel-işitsel üretim, reklam, moda, bilgisayar yazılımları, fotoğrafçılık, kültürel etkinlikler vb. gibi “maddi olmayan” üretimin klasik biçimlerinde büyük oranda mevcuttur.Yaratıcı emek türü ne demek?
Yaratıcı emek kavramı, materyal olmayan üretim ve düşünceler üzerinden kurgulanan bilgi odaklı ekonomik yapının odağında yer alır. Yaratıcı üretim biçimi kendine has özellikleri nedeniyle emek üretimin kritik bileşeni olarak konumlanır.Gayri maddi emek kavramının temellerinin Hardt, Lazzarato ve Negri’nin birlikte yazdığı bir dergide atıldığı söylenebilir. Gayri maddi emeği, Metanın bilgisel ve kültürel içeriğini üreten emek şeklinde tanımlamışlardır.
Sosyal emek ne demek?
SOSYALİZMDE EMEĞİN KARAKTERİ Kapitalizmdeki bağımlı emek, özel çalışmayı temel alır, sosyalizmdeki emek ise doğrudan toplumsal karakterdedir. Üretim araçlarının toplumsal mülkiyeti, tüm toplum çapındaki emeğin planlı olarak örgütlenmesini mümkün kılar, bu planlı hareketi zorunlu hale getirir.
Emek çeşitleri nelerdir?
Emek (işgücü), Sermaye, Girişimci (müteşebbis), Teknoloji (üretim yöntemi).