- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.958
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Maddi hasarlı trafik kazasında dava kime açılır?
Araç sürücüsü: Trafik kazası durumlarında kusurlu araç sürücüsüne maddi veya manevi tazminat davası açılabilir. Araç sahibi: Araç sahibi, 2918 sayılı KTK 85/1 maddesine göre araç işletenidir. Bu nedenle mağdur kişiler trafik kazası sonrası araç sahibine maddi veya manevi tazminat davası açılabilir.Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’dir (HMK md.2/1).
Sigortacıya karşı dava nerede açılır?
Bu tip davalarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Eğer dava sigorta şirketine açılacak ise Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.
Kazanç kaybından kim sorumlu?
KTK’nun 88. maddesi dikkate alındığında kazanç kaybı zararlarından, karşı yan kusurlu araç sürücüsü ve araç maliki müşterek ve müteselsil olarak sorumludur.Kazanç kaybı hangi mahkeme?
Yukarıda belirttiğimiz gibi kazanç kaybı sigorta şirketinden istenilmemektedir. Araç sürücüsü ve araç sahibine karşı dava açılacaktır. Bu nedenle bu davada görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Trafik kazası sonrası mahkeme ne kadar sürer?
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.Kasko şirketi dava açar mı?
Aracınız kasko poliçesiyle sigortalı ise, trafik kazası, doğal afet, çalınma ya da yanma benzeri durumlarda ortaya çıkan maddi hasarın kasko poliçesini düzenleyen sigorta şirketine karşı açılacak tazminat davasıyla giderilmesi talep edilebilir.
Kasko şartları nedir?
Kasko sigortaları temel olarak aracın yanması, çalınması, aracın çarpma, çarpılma gibi durumlarda oluşan zararları teminat altına alır. Ayrıca çeşitli ek teminatlarla farklı riskleri de güvence altına alabilir. Kasko sigortaları yıllık olarak yapılmakta, prim peşin veya taksitlerle ödenebilmektedir.Araç mahrumiyet bedeli kim öder?
Hasar gören aracın onarım süresi boyunca kullanılamaması sebebiyle ortaya çıkan zarar araç mahrumiyet tazminatı ya da araçtan yoksun kalma tazminatı olarak tanımlanmaktadır. Onarım süresince kullanılamayan araçlardan dolayı kazada kusuru bulunan araç sahibi ve sürücüsü müteselsil olarak sorumludur.
Şikayetçi değilim dedikten sonra şikayetçi olabilir mi?
Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme beyanı veya dilekçesi verildikten sonra, aynı fiil ile ilgili bir daha şikayetçi olma veya kamu davasına müdahil olma (katılma) mümkün değildir. Yani, şikayetten vazgeçme beyanının geri alınması veya diğer bir deyişle şikayetten vazgeçmeden vazgeçme mümkün değildir.Trafik kazası sonrası uzlaşma olmazsa ne olur?
Uzlaşmaya Gitmezsem Ne Olur? Yaralanmalı trafik kazalarında uzlaşma kabul edilmezse kusurlu olan kişiye ve aracın ruhsat sahibine zorunlu trafik sigortası davası açılmaktadır. Bu dava neticesinde kısmi olarak hem uzun hem de komplike bir süreç başlatılır. Bu aşamada davalar bir ya da iki yıl sürebilir.