Maddenin Değişimi - Maddenin Fiziksel ve Kimyasal Değişimi

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
maddenin özellikleri - maddenin fiziksel değişimi - maddenin kimyasal değişimi


Maddede daima değişiklikler olduğunu bilmekteyiz. Maddede meydana gelen değişikliklere olay denir. Bu ise genel olarak fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır:

Maddenin Fiziksel Özellikleri
1. Isı iletkenliği

2. Katı, sıvı ve gaz hâlde bulunabilme

3. Özkütle

4. Çözünürlük

5. Tel haline getirilebilme

6. levha haline getirilebilme

7. Mıknatıslık özelliği

8. Elektrik iletkenliği

9. Sıkıştırılabilirle ve esneklik

10.Renk ve koku

Fiziksel DeğişimMaddelerin yapısı değişmeden sadece hâl, biçim, şekil, dış görünüşünde meydana gelen değişimlere fiziksel değişme denir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Yani maddenin kimliği değişmez. Tereyağı eridiğinde şekli ve görünümü değişse de tereyağı yine tereyağıdır. Yani bu değişim fiziksel bir değişimdir.

Fiziksel değişmelere, kağıdın yırtılması, kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, veya buzun erimesi, odundan talaş yapılması ya da kumaşın kesilmesi örnek verilebilir.

Şeker suda çözünerek gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük parçalar halinde suyun içinde dağılmıştır.

KİMYASAL DEĞİŞİM
kuflu-ekmekBütün maddeler atom veya molekül dediğimiz küçük taneciklerden oluşur. Atomlar ise çekirdek ve elektronlardan oluşur. Ortamın şartlarına bağlı olarak,

1. Yanabilme

2. Paslanma

3. Çürüme

4. Mayalanma

5. Küflenme

6. Elektroliz

7. Reaksiyona girme

gibi etkilerle maddenin görünümünü, şeklini değiştirdiği gibi iç yapısını da değiştiren olaylara kimyasal olay denir. Kimyasal değişme neticesinde maddede gözlenen değişmelere de kimyasal değişme denir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz.

Kimyasal değişime uğrayan madde, kimyasal özelliklerini kaybedip yeni özellikte başka maddelere dönüşür. Bütün yanma olayları kimyasal değişmedir.

Kibritin yanması, mumun yanması, sütün ekşimesi, yumurtanın bozulması, elmanın çürümesi, demirin paslanması, fotosentez olayı, solunum olayı. Sütten yoğurt elde edilmesi gibi olaylar kimyasal olaylardır. Odun yandığında duman ve kül oluşur. Yani odun farklı maddelere dönüşür.

alıntı
 

Benzer Konular

Geri
Üst